Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Brošura "Venecijanska kulturna baština" - Porto viro Brošura "Venecijanska kulturna baština" - Taglio di Po

Brošura "Venecijanska kulturna baština"

30. studenog i 1. prosinca 2009. godine, u talijanskim je općinama Porto Viro, Taglio di Po i Ariano nel Polesine predstavljena brošura Venecijanska kulturna baština koja je dio projekta Unapređenje arhitektonske baštine na sjevernom Jadranu - zajednički korijeni u Venecijanstvu , a koji je objedinio područja općina regije Polesina ( Porto Viro, Taglio di Po, Ariano nel Polesine ) i Istarskih gradova Poreča, Motovuna i Grožnjana. Zadovoljni dosadašnjim utiscima i kritikama o novoj brošuri, načelnici talijanskih općina primili su u svojim sjedištima predstavnike istarskih gradova. U dvodnevnom službenom radnom posjetu delegacija iz Istre je bila u sastavu : Karmen Grubor, v.d. pročelnica općine Motovun, Elvis Linardon predsjednik vijeća Općine Motovun, Glorija Jelovac stručna suradnica za odnose s javnošću Grada Poreča i Glauco Bevilacqua predsjednik Izvršnog odbora ZT-a Grada Novigrada.
Tijekom prezentacije brošure, predsjednik konzorcija za razvoj Polesine Angelo Zanellato u više je navrata naglasio kako se ovim projektom nastavlja veoma važno putovanje k otkriću mjesta koja čuvaju tragove venecijanstva, znakova koje su ostavila stoljeća prisutnosti Mletačke Republike, mjesta koja mogu pružiti posjetiteljima poseban ugođaj bogate povijesti i kulture. Realizirajući ovaj projekt predstavnici istarskih općina i gradova uputili su se u Veneto, kako bi vidjeli dokaze zajedničke povijesti prepoznatljive u arhitekturi, u ulicama i na trgovima, ali i jeziku i dijalektu.

Ta mjesta čuvaju sjećanja koja ih združuju i koja treba valorizirati u kontekstu suradnje, kako bi učvrstili onaj most između dvije obale Jadrana - koji obogaćuje, stvara nove ideje, potiče rast i razvoj. Talijansku su delegaciju činili : Angelo Zanellato - predsjednik Konzorcija za razvoj regije Polesina, Layla Marangoni donačelnica općine Taglio di Po, Geremia Gennari načelnik općine Porto Viro, Giovanni Chilemmi načelnik općine Ariano del Polesine.

Projekt Venecijanska kulturna baština koja je dio projekta Unapređenje arhitektonske baštine na sjevernom Jadranu - zajednički korijeni u Venecijanstvu financirala je Regija Veneto, sredstvima osiguranih regionalnim zakonom 15/1994 koji se odnosi na zahvate očuvanja i vrednovanja kulturne baštine koju je u Istri i Dalmaciji ostavila Serenissima.
Brošura je tiskana na talijanskom, hrvatskom i engleskom jeziku i besplatno će se moći nabaviti u turističkim zajednicama i općinama.
Poreč je u brošuri predstavljen kao šampion hrvatskog turizma, ali i grad iznimno bogate kulturno-povijesne baštine (Eufrazijeva Bazilika, Palača Sinčić, Palača Zuccato, Četverokutna i Peterokutna kula, Romanička kuća, Gradska palača, itd).
U uvodu brošure pročelnica za međunarodne odnose Regije Veneto, gospođa Marialuisa Coppola je zapisala : Svake godine razne se inicijative provode u ovim područjima, jačajući povijesnu i jezičnu vezu između Veneta, Istre i Dalmacije, koje doprinose očuvanju bogate arhitektonske, povijesne, umjetničke i kulturne baštine venecijanske matrice prisutne na ovom području. U sklopu ovih inicijativa nalazi se i ovaj projekt, u ozračju sve bolje suradnje između lokalnih vlasti dviju obala Jadrana i s ciljem proširenja turističke ponude .