Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Školi u Velom Maju visoki B energetski razred nakon potpune energetske obnove

Školi u Velom Maju visoki B energetski razred nakon potpune energetske obnove

Školi u Velom Maju visoki B energetski razred nakon potpune energetske obnove

Nakon provedenih radova energetskog pregleda, te izradi završnog izvještaja o istom predstavnici tvrtke Radal d.o.o. iz Rijeke uručili su područnoj osnovnoj školi Veli Maj energetski certifikat, čime je ova škola svrstana u visoki B energetski razred.

Podsjetimo, prošle su godine na navedenom objektu izvedeni radovi kompletne energetske obnove, u sklopu kojih je izvršena cjelokupna sanacija vanjskih zidova grijanih dijelova zgrade prema vanjskom prostoru, te toplinska zaštita stropa prema negrijanom tavanu kao i zamjena stolarije energetski efikasnijom, čime je osim smanjenja toplinskih gubitaka zgrade i zaštite od vanjskih utjecaja dobivena i veća kvaliteta i udobnost boravka uz produljenje životnog vijeka zgrade.

Sredstva za provedbu radova energetske obnove objekta područne osnovne škole Veli Maj, osigurao je Grad Poreč-Parenzo, na način da su uspješnom prijavom Grada na Javni natječaj, koji je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osigurana bespovratna sredstva u visini od 40% sveukupnih troškova, dok su preostalih 60% proračunska sredstva Grada.

Ukupna troškovi iznosili su nešto više od 240.000,00 kn, a od čega je iznos od gotovo 100.000,00 kn sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osim što je učenicima osigurana veća kvaliteta i ugodniji boravak u učionicama, te činjenice da je progrijanost prostora znatno bolja, a gubici topline znatno manji,  verificirano je i značajno smanjenje u utrošku osnovnog energenta za grijanje. Prema prvim pokazateljima, uočeno smanjenje utroška osnovnog energenta na godišnjoj razini iznosit će 1.500 do 2.000 litara, odnosno kretat će se u rasponu od  30 do gotovo 40%, a što je osim značajnim uštedama u financijskom smislu, rezultiralo i smanjenjem emisija CO2, koje će prema prvim pokazateljima za sezonu grijanja 2015. /2016. Iznositi 5 do 6 tCO2 manje nego za prethodnu sezonu grijanja.

Grad Poreč-Parenzo i gradsko poduzeće Parentium, nastavit će s provedbom projekata koji će za direktnu posljedicu imati uštede u utrošku energije i energenata, koristeći sve dostupne mehanizme sufinanciranja što nacionalnih, to fondova Europske unije, dajući prednost objektima u kojima sjedište imaju predškolske i školske ustanove, te na taj način povećavajući kvalitetu života svojih građana.

In italiano...