Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Projekt prilagodbe Eufrazijeve bazilike i starogradske jezgre osobama s invaliditetom u užem izboru za europsku nagradu REGIOSTARS

Projekt prilagodbe Eufrazijeve bazilike i starogradske jezgre osobama s invaliditetom u užem izboru za europsku nagradu REGIOSTARS

Projekt USEFALL (USEFALL – UNESCO Site Experience For All), koji je Grad Poreč proveo zajedno s Gradom Ravennom, Fondacijom Aquileia i Venecijanskim klasterom, te Gradom Splitom, ušao je u uži izbor za nagradu REGIOSTARS Europske komisije.

Kako je navedeno u kandidaturi, radi se o projektu koji želi omogućiti što bolju pristupačnost bogate UNESCO kulturne baštine svima, bez obzira na različite potrebe ili otežanu pokretljivost. U projekt su, uz Eufrazijevu baziliku, bili uključeni i Nova bazilika svetog Apolinarija u Ravenni, Botanički vrt u Padovi, Muzej orijentalne umjetnosti u Veneciji, arheološko nalazište i Patrijarhalna bazilika iz Akvileje te Dioklecijanova palača u Splitu.

Podsjetimo, projektom USEFALL Poreču je odobreno 100.000 eura bespovratnih sredstava kako bi se teže pokretljivim osobama poboljšao pristup na frekventnim lokacijama unutar starogradske jezgre. Tako se Poreču pružila prilika za daljnje investiranje u jačanje i poticanje socijalnog razvoja, odnosno u konkretne mjere kojima se sprječava rizik društvene isključenosti osoba s invaliditetom i potiče inkluzivni turizam. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, u rujnu 2019. Grad Poreč-Parenzo sanirao je kamenu oblogu Obale dr. Ante Šonje, poznatog šetališta Lungomare. U sklopu izvedenih radova postavljena je nova rampa za teško pokretne osobe, izvršena prilagodba i uređenje šetališta, kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja.

Ovim projektom Grad se nije ograničio isključivo na bolju pristupačnost za osobe s poteškoćama u kretanju, već je veliki dio aktivnosti bio usmjeren i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra Poreča. Također, u svibnju prošle godine organizirana je edukacija za turističke vodiče koji su naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida.

Glasanje za projekt otvoreno je na stranici https://regiostarsawards.eu/ . Kod tematskog područja Urban Development potrebno je kliknuti na Show all, pronaći opis projekta USEFALL i pored njega kliknuti na znak srca.

IN ITALIANO...