Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Dan zdravih gradova Hrvatske: Odgovornost za zdravlje kao najveći izazov!

Dan zdravih gradova Hrvatske: Odgovornost za zdravlje kao najveći izazov!

Prije više od 30 godina planetarna ideja zdravih gradova Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) krenula je u svijet! Hrvatski stručnjaci odmah su je prepoznali. Uz podršku akademske zajednice u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od 1987. godine stasa Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG), a hrvatski stručnjaci promiču ideje SZO „zdravlje za sve“ te „misli globalno djeluj lokalno“ .

  

Ove temeljne postavke zdravih gradova mnogima su se na počecima činile utopijske i nedostižne. Ipak, entuzijasti, vizionari, neki novi vođe iz svojih su stručnih uloga i ljudskih osobina svih ovih godina bili i ostali donositelji promjena na nacionalnoj razini i na razini svojih lokalnih zajednica. Ideje „zdravlja za sve“ i „misli globalno djeluj lokalno“ tako su prepoznate u gradovima RH koji su ponijeli odgovornost za zdravlje u zajednici i postali hrvatski prvaci zdravlja. Povezivanjem i zajedničkim radom pronijeli su ideju da, mijenjajući svoje gradove, mijenjaju svijet (i to na bolje). 

Projekt zdravih gradova SZO postao je jedan od najprosperitetnijih svjetskih pokreta i projekata za zdravlje ali u RH. Hrvatska mreža zdravih gradova svih ovih 30 godina povezuje gradove i županije te njihove stručnjake, političare i stanovnike u istom cilju unapređenja zdravlja. Potiče gradove na preuzimanje odgovornosti za zdravlje u vlastitom okruženju , gradi most između javnozdravstvene teorije i prakse ugrađujući znanja iz  javnog zdravstva u regulativu i sustave odgovorne za zdravlje ali i u život, rad i praksu svake zajednice koja iskazuje spremnost za unapređenje zdravlja. Zdravi gradovi tako postaju bolja mjesta za život svih svojih stanovnika! I, ma kako izgledali izazovi, stresovi i promjene modernog doba, zdravi gradovi dočekuju ih i svladavaju uspješnije, bolje, hrabrije i spremnije. Zdravim gradovima su vizija i misija usmjerene stvaranju boljih uvjeta za život i zdravlje stanovnika prateći lokalne potrebe, specifičnosti i prioritete. U zdravim gradovima ideje o unapređenju zdravlja ugrađene su u sve aspekte razvoja grada. Zdravi gradovi spremniji su kontinuirano poticati svijest i odgovornost za zdravlje te preuzimati odgovornost u stvaranju uvjeta za zdravlje. U zdravim gradovima postoji svijest o društvenim odrednicama zdravlja i o tome da čitav niz utjecaja i čimbenika za zdravlje „leži“ i van sustava zdravstva – u sveukupnosti društvenih uvjeta za zdravlje i zdrave životne izbore.

Zdravi grad Poreč jedan je od najuspješnijih hrvatskih zdravih gradova. Poreč razvija projekt Zdravi grad od devedesetih godina prošlog stoljeća kontinuirano. Projekt Zdravi grad je taj koji odgovorne ljude Poreča neprestano motivira da u centar razvoja, lokalnih promišljanja i zaštite stavlja stanovnike i njihovu dobrobit. To je projekt koji ključne ljude navodi da u svaki segment razvoja Poreča ugrade promišljanja, rješenja, nadstandarde za unapređenje kvalitete života i zdravlja. I baš zato, projekt Zdravi grad je projekt po kojemu se Poreč najviše razlikuje od svih drugih hrvatskih gradova.

IN ITALIANO...