Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Poreč prvi u Istri dobio pametnu klupu

Poreč prvi u Istri dobio pametnu klupu

Poreč prvi u Istri dobio pametnu klupu Poreč prvi u Istri dobio pametnu klupu Poreč prvi u Istri dobio pametnu klupu Poreč prvi u Istri dobio pametnu klupu

Na porečkoj rivi, ispred zgrade Gradske uprave, danas, u utorak, 1. rujna 2015. postavljena je prva „pametna klupa“ u  Istri. Ovaj futuristički proizvod, izum je mladog Ivana Mrvoša iz Solina, solarno se napaja te omogućava, putem četiri USB priključka s bočnih strana, punjenje 4 mobilna telefona ili tableta, s integriranim sučeljem koje automatski prepoznaje vrstu uređaja.

Ujedno, klupa sadrži cijeli niz senzora koje je moguće očitati s nekim od pametnih uređaja, a to se uglavnom odnosi na GPS poziciju klupe, podatke o lokalnoj prognozi, vremenskim prilikama, temperaturi i sl.  Ovisno o lokaciji implementacije, klupu je moguće povezati na neku od WiFi punktova te aktivno je svrstati u jedan od sustava koji se nalaze u blizini, omogućivši na taj način korisnicima istovremeno punjenje jednog od mobilnih uređaja i korištenje WiFi mreže s priključkom na Internet na istoj lokaciji.

Kako kaže njen izumitelj, tijelo pametne klupe izrađeno je od metala, sjedište je izrađeno od prozirnog pokrova visoko kvalitetnog PVC materijala otpornog na habanje i vandalizam, ispod kojeg su smješteni solarni paneli. U unutrašnjosti skladno oblikovanog tijela klupe, koje gledajući sa strane ima formu broja 7, smješteni su akumulatori koji putem pretvarača spremaju prihvaćenu solarnu energiju, a ista predstavlja bazu koja omogućava funkcioniranje multifunkcionalne cjeline koju pametna klupa sačinjava. Iz prikupljene energije koja se nalazi pohranjena u akumulatorima, pametna klupa tijekom noćnih sati svijetli i pri tome vrši funkciju dekorativne i orijentacijske rasvjete okoliša u kojem se nalazi.

Grad Poreč – Parenzo prvi je u Istri prepoznao kvalitetu proizvoda, te se time svrstao u onaj dio gradova koji streme napretku i poboljšanju uvjeta života i boravka naših sugrađana i turista, a ekološka varijanta ove pametne klupe od velike je važnosti prilikom podizanja i promicanja ekološke svijesti mlađih generacija koje će mahom biti korisnici usluga koje ona pruža. U konačnici, pametnu klupu u dogovoru s njezinim izumiteljem, moguće je nadograditi kao jedan od multifunkcionalnih punktova u kojeg je moguće implementirati cijeli niz podataka i informacija koji su vezani uz naš grad, a uvijek će biti na raspolaganju svim korisnicima.