Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč

U Gradskoj knjižnici Poreč u ponedjeljak, 17. listopada 2016. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je ravnateljica Irides Zović najavila bogati kulturni program kojim će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige.

- Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je nacionalna kulturna manifestacija koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a posvećena je hrvatskoj pisanoj riječi. Manifestacija ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje diljem Hrvatske. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije, rekla je Zović.

- Moto manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2016. je Čitam 100 na sat. Nakana je Gradske knjižnice Poreč da u ovogodišnjoj manifestaciji priredi niz književnih susreta koji će okupiti autore koji žive i rade na području Poreštine, a sve u cilju promicanja važnosti čitanja, pisanja i vrednovanja pisane i usmene riječi našeg zavičaja. Baštinjenjem, valoriziranjem i njegovanjem djela književnika malih istarskih sredina, stvaramo temelje na kojima gradimo vrijednosti za našu lokalnu sredinu. Gradska knjižnica Poreč okupljanjem autora s ovog područja nastoji promicati važnost zavičajnih književnika u jezičnom i književnom obrazovanju koji čine nedjeljiv dio kulture jedne zajednice, istaknula je Zović.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč bit će u znaku predavanja, radionica i gostovanja za sve dobne skupine korisnika.

- Za naše najmlađe najavljujemo  nastavak ciklusa edukativno-kreativnih radionica pod nazivom Petkom u pet. Za mlade se nastavlja ciklus vrlo posjećenih radionica pod nazivom Kava u 2, dok su za odrasle pripremljena večernja gostovanja, najavila je Zović.

- Osim gostovanja domaćih autora, ove godine posebice ističemo značaj službe knjižničnih stacionara koje je Gradska knjižnica Poreč otvorila u sklopu projekta Knjiga pri ruci, kako bi se proširila knjižnična mreža u mjestima udaljenim od gradskog središta. Naime, u otvorenim stacionarima u mjesnim odborima Červar Porat, Nova Vas, Varvari i Baderna upriličit će se, po prvi put, književna gostovanja i kreativne radionice, najavila je Zović.

SUSRETI, PROMOCIJE, RADIONICE I PREDSTAVLJANJA:

Obilježavanje nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč započinje u četvrtak 20. listopada u 19.30 sati književnim susretom s Milanom Rakovcem.

Književnik, rođen 1939. godine u Rakovcima pokraj Poreča, utemeljitelj je i programski voditelj međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza u Umagu, Kopru i Trstu. Zastupljen je u brojnim antologijama, zajedničkim zbirkama i leksikonima; autor je kulturološko-povijesnih ogleda te niza dokumentarnih filmova. Nagrađivan je za poeziju i prozu. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca te Matice hrvatske.

Na književnom susretu predstavit će se Izabrana djela Milana Rakovca u izdanju V.B.Z.-a, koja predstavljaju sumu pedesetogodišnjeg stvaralaštva jednog od najvažnijih istarskih autora, književnog inovatora i avangardista. Luksuzno izdanje Rakovčevih djela obogaćeno je predgovorima Milorada Stojevića i Ervina Hladnika Milharčiča i kritičkim tekstovima koje su, između ostalih, o autoru objavljivali Boris Domagoj Biletić, Igor Mandić i Zdravko Zima. Moderatori susreta su: Neven Ušumović, književnik, profesor filozofije, diplomirani komparatist književnosti, hungarolog i diplomirani knjižničar i Nenad Popović, nakladnik i publicist, diplomirani germanist i kroatist.  

U petak 21. listopada u 17.00 sati, u sklopu ciklusa radionica za djecu Petkom u pet, održat će se predstavljanje slikovnice Ivone Orlić „Poznati Porečani kad su bili mali“ u knjižničnom stacionaru Varvari.

Slikovnica okuplja sedamnaest priča iz Ivoninog djetinjstva projiciranih na poznate ljude koji su ostavili neizbrisiv trag u životu grada, a sežu u doba antike i idu sve do današnjih dana te nas na topao i zabavan način odvode u svijet igara, mašte i avantura. Slikovnica je svojevrsni ilustrirani ciklus pripovjedaka namijenjen djeci viših razreda osnovnih škola, ali i svima koji žele osjetiti duh grada Poreča.

U srijedu 26. listopada u 14.00 sati u sklopu programa za mlade Kava u 2, održat će se predstavljanje knjigeTomislava Milohanića „Deštini i znamenja“.

Tomislav Milohanić hrvatski je pjesnik, pripovjedač, putopisac i scenarist. Član je Društva hrvatskih književnikate član-radnik Matice hrvatske. Dobitnik je više književnih nagrada i priznanja.

Predstavit će se knjiga „Deštini i znamenja“, lektirno izdanje koje nam dočarava svijet Istre, sačuvana sjećanja, priče i predaje iz davne prošlosti te prikazuje sam jezik i posebnost čakavskog narječja. Knjiga sadrži kratke priče koje prikazuju život istarskog čovjeka u prošlosti, putopise koji donose lirski doživljaj Istre i pjesme pisane na dijalektu. U pripovijedanje su uklopljene narodne priče, brojalice i poslovice.

U četvrtak 27. listopada u 11.00 sati održat će se susret s korisnicima Doma za starije i nemoćne osobe Poreč u sklopu projekta Sretne priče, koji uključuje čitanje priča korisnicima porečkog Doma za starije i nemoćne osobe, a ovom će se prigodom u ovaj hvalevrijedan projekt uključiti i gradonačelnik Grada Poreča, gospodin Edi Štifanić.

Sretne priče primjer je socijalno-inkulzivne knjižnične usluge započet u travnju 2016. godine, kojim se knjiga nastoji povezati sa stanovnicima domova za starije i nemoćne osobe i korisnicima dnevnih boravaka.

U petak 28. listopada u 17.00 sati, u knjižničnom stacionaru u Baderni, u sklopu ciklusa radionica Petkom u pet, održat će se predstavljanje slikovnice „Lavov san“ autorice Vesne Tripar.

Nakladnik slikovnice je MOT08, a nastala je nadahnuta plesnom predstavom koja je uprizorila priču o izgubljenom laviću.

U srijedu 2. studenoga u 14.00 sati, u sklopu ciklusa radionica Kava u 2, održat će se predstavljanje književnog stvaralaštva Zorana Antičevića.

Zoran Antičević svoje prvu zbirku „Ljubav iz davnine“ objavljuje kao sedamnaestogodišnjak, slijedi zbirka „Dolina stvaranja“, kojom stječe zapaženu popularnost. Zoran Antičević je i scenarist kratkometražnog filma „Ušće zla“, a veliki uspjeh zabilježio je svojim znanstveno-fantastičnim trilerom „Evanđelje tame“. Aktivni je član Matice hrvatske.

U četvrtak 3. studenoga u 19.00 sati održat će se promocija zbirke pjesama „Pitanje teksture“ poznatog pisca, satiričara, publicista i scenarista Drage Orlića.

Drago Orlić idejni je začetnik manifestacije Verši na šterni. Objavio je više od tridesetak zbirki pjesama, osam knjiga satira Lipi moji, sakupio je i objavio narodnu građu, zbirku praznovjernih pučkih priča Štorice od štrig i štriguni, pučke ljubavne, erotske i bludne pjesme Istre Istarski bordel muza i narodne poslovice koje je sabrao u knjizi Istarske narodne poslovice. Objavio je monografije: 110 godina Poljoprivredne škole Poreč, Srdačno vaš Poreč i Poreč u snijegu. Godine 2009. u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci izvedena je po njegovom libretu i glazbi Alfija Kabilja opera Casanova u Istri. Koautor je četiriju pjesničko-likovnih mapa sa slikarima Josipom Diminićem, Đaninom Božićem, Stankom Crnkovićem i Renatom Percanom. Autor je monografije o Renatu Percanu i Edi Murtiću. Živi u Musaležu kraj Poreča.

Moderator susreta je Slavko Jekić, urednik i nakladnik zbirke.

U petak 4. studenoga u 17.00 sati u knjižničnom stacionaru u Novoj Vasi održat će se predstavljanje slikovnice „Stjepan Gradić“ čije je ilustracije osmislio likovni umjetnik Eugen Varzić.

Eugen Varzić je diplomirao na slikarskom odjelu Filozofskog fakulteta u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na više desetaka samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji i inozemstvu. Za svoj rad više puta je nagrađivan. Vodio je više umjetničkih projekata te je suradivao na više medunarodnih likovno-umjetničkih projekata. Bavi se dizajnom, kratkim filmom, ilustracijom i vođenjem likovnih radionica.

Nakon predstavljanja slikovnice održat će se likovna radionica na temu ilustracije.

U srijedu 9. studenoga u 14.00 sati, u sklopu ciklusa radionica Kava u 2, održat će se predstavljanje najnovije, XX. PoZiCe - zbirke literarnih i likovnih radova učenika osnovnih i srednjih škola gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice.

Na predstavljanju zbirke sudjelovat će nagrađeni i pohvaljeni učenici čiji su radovi uvršteni u zbirku. Nakladnik ovogodišnje zbirke je Grad Zabok.

U četvrtak 10. studenoga u 19.00 sati održat će se promocija knjige „Ilirik“ autora Mladena Blaževića.

Mladen Blažević autor je romana „Tragovi goveda“. U suradnji s grupom autora 2014. godine potpisuje zbirku distopijskih priča „NDH 2033.“ Piše pjesme i kratke priče koje objavljuje je u brojnim književnim časopisima. Prevođen je na slovenski i ukrajinski.

Roman „Ilirik“ povijesni je roman čija je radnja smještena od 5. do 9. godine naše ere, u vrijeme ilirskih ustanaka protiv Rimskog carstva, kroz koji nas autor vješto vodi stvaranjem snažne atmosfere života onog vremena. Roman donosi uvjerljiv svijet običaja, sklonosti, uvjerenja i vjerovanja ondašnjih naroda. Autor nas upoznaje s ritualima, prehrambenim navadama, odnosima s vlašću, željama i potrebama žitelja s prostora Augustovog carstva.

Moderator susreta je Davor Šišović, novinar, književni kritičar i urednik.

U petak 11. studenoga u 11.00 sati, otvaranjem kućice za knjige iz projekta Little free library u općini Vižinada, obilježit će se Dan hrvatskih knjižnica.

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se svake godine na dan donošenja prvoga hrvatskog zakona o knjižnicama, s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima.

- Gradska knjižnica Poreč se uvijek u svojim nastojanjima pokušava otvoriti prema zajednici i građanima te će u srijedu, 11. studenog u 11 sati biti otvorena druga mala knjižnica na otvorenom i to u općini Vižinada. Nakon što je prošle godine otvorena prva kućica za knjige u Hrvatskoj u porečkom Parku Olge Ban, Gradska knjižnica nastavlja svoj projekt kojim nastoji doprijeti do šire zajednice i otvara drugu knjižnicu na otvorenom u Istri. Time će se još jedna mala knjižnica uključiti u međunarodni projekt Little Free Library koji je zaživio u 70 država svijeta ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorima. Budući da naša knjižnica sukladno Zakonu o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti brine o koordinaciji knjižnične djelatnosti na području grada Poreča i gravitirajućih općina, poziv smo uputili svim općinama Poreštine s prijedlogom o širenju malih knjižnica na otvorenom kako bi realizacijom ove ideje svaka naša općina dobila jednu, makar i malu knjižnicu. Postavljanjem ovakve knjižnice, u koju se može smjestiti 100-tinjak knjiga, knjiga će se približiti svim mještanima ali i brojnim turistima koji posjećuju našu destinaciju. Knjige će biti namijenjene čitačima različite dobi i različitih čitalačkih interesa, te će svi moći u nju donositi nove knjige ili posuditi one koje se tamo već nalaze, bez evidencije, bez registracije, bez radnog vremena, svakoga dana u godini te ih vratiti nakon što ih pročitaju. Nastavak je ovo projekta Knjiga pri ruci u sklopu kojeg su zaživjeli knjižnični stacionari u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni, čime pokrećemo širenje knjižnične mreže na Poreštini, najavila je Zović.

Predviđeno svečano zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige za utorak 15. studenoga u knjižničnom stacionaru u Červar Portu, kada se trebalo održati predstavljanje knjige Štefana Kujundžića „Usidrene iskrice života“ se odgađa zbog bolesti.

U Mjesecu hrvatske knjige započinje osma po redu sezona projekta „Dam-daš: volonteri u akciji“ koji je ove godine okupio 23 voditelja radionica te na taj način nanovo uspostavljena suradnja kulturne ustanove i građana u kreiranju programa razmjenjivanjem znanja, vještina i afiniteta šireći na taj način svijest o volonterskome radu. Cilj je ove suradnje neformalno obrazovanje usmjereno prema potrebama za kreativnim provođenjem slobodnog vremena. Pozivamo sve zainteresirane sugrađane na upis u besplatne radionice. Odaberite svoju radionicu s popisa dostupnog na našoj internetskoj stranici: www.knjiznicaporec.hr. Upisi su otvoreni do subote 29. listopada 2016. godine.

Hrvatsko knjižničarsko društvo pokreće natječaj za Najbolji selfie u knjižnici na temu Što mi znači knjižnica. Natječaj je otvoren od 1. listopada do 25. listopada 2016. godine, a detalje o natječaju možete pronaći na:

http://www.hkdrustvo.hr/hr/obavijesti/odabrana_novost/805/?target= /