Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Nastavlja se plinofikacija Poreča - Glas Istre, 13. 10. 2016.

Završetak turističke sezone obično označava početak građevinskih radova, pa je tako u porečkoj Ulici Rajka Stipe ponovno otvoreno gradilište u režiji pulske Plinare. Nastavlja se time projekt plinofikacije na užem području grada koji će se u ovom ciklusu nastaviti do proljeća iduće godine, doznajemo od rukovoditelja pogona distribucije plina Poreč - Vrsar Plinare Pula Ognjena Ćosića.

U Poreču priključeno stotinjak obitelji

- U sezoni smo imali pauzu, sada radimo u Ulici Rajka Stipe, a u ponedjeljak nastavljamo u Brionskoj ulici. Do proljeća predviđamo plinoficirati još i dijelove naselja Špadići, Čimižin i Finida. Više manje time će uži dio grada biti pokriven, osim starogradske jezgre. Od početka gradnje plinske mreže 2011. godine do sada izgradili smo više od 30 kilometara srednjotlačne plinske mreže prirodnog plina, a napravit ćemo još 10 kilometara u sljedećih nekoliko mjeseci, najavio je Ćosić.

Trenutno je u Poreču na plinsku mrežu priključeno stotinjak obitelji, te 30-ak pravnih osoba.

Projekt plinofikacije traje gotovo pet godina, a počeo je javnim natječajem koji je pripremila Istarska županija. Plinara Pula je 2010. godine dobila koncesiju za distribuciju plina u Poreču. Radovi su krenuli godinu dana kasnije kada je najavljeno da će cijeli projekt stajati tridesetak milijuna kuna i da na području Poreča predviđa ukupno 54 kilometara plinske mreže s priključcima. Ono što je poduzetnicima vrlo bitno, jer je prirodni plin ekološki i cjenovno prihvatljiv energent, jest da je u poslovnoj zoni Buići – Žbandaj plinska mreža u potpunosti razvedena i potrošači su već priključeni. U poslovnoj zoni Facinka postoji mogućnost priključenja u predjelu gdje se nalaze veliki trgovački centri Lidl, Plodine i Kaufland.

Naknada za priključenje je 6.000 kuna

Ćosić je pozvao građane da se jave u sjedište njihove tvrtke u Pionirskoj ulici gdje će im pojasniti što ih sve zanima. Naknade za priključenje su 6.000 kuna za fizičke, odnosno 8.000 kuna za pravne osobe, sve bez PDV-a. U tu su cijenu uključeni građevinski i strojarski radovi na kućnom priključku do granice parcele zajedno s glavnim zaporom, ugradnja plinske opreme, ispitivanje kućne instalacije nemjerenog i mjernog dijela i uplinjavanje plinske instalacije.

- Da bi se dobio plin potrebno je najprije ispuniti zahtjev za izdavanje energetskih uvjeta. Naime, Plinara izdaje energetske uvjete koji su sastavni dio projekta plinskih instalacija. Potrebno je zatim angažirati ovlaštenog projektanta strojarstva koji će izraditi projekt kućnog priključka, što treba dostaviti u porečki ured Plinare koji mora utvrditi je li sve u skladu s energetskim uvjetima. Na osnovu ovjerenog projekta kućnog priključka građani mogu angažirati ovlaštenog plinomontera koji će postaviti instalacije za kućni priključak. Kada se prikupe potrebni atesti i ostala dokumentacija, može se instalacija pustiti u pogon, objasnio je Ćosić.

Potrošači koji već koriste plin zadovoljni su, nastavlja rukovoditelj pogona distribucije plina Poreč-Vrsar. Plin nije potrebno naručivati unaprijed, sustavi grijanja potpuno su automatizirani i potrošači plaćaju po potrošnji. Vrlo praktično jest i grijanje vode na plin, savjetuje građanima Ćosić. Plinofikacija će Poreču donijeti velik korak naprijed u infrastrukturi i kvaliteti življenja. (T. KOCIJANČIĆ)

Opširnije u prilogu.