Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

POREČKA HITNA JEDNA OD NAJAKTIVNIJIH: održan sastanak za financiranje s općinama i turističkim tvrtkama

POREČKA HITNA JEDNA OD NAJAKTIVNIJIH: održan sastanak za financiranje s općinama i turističkim tvrtkama POREČKA HITNA JEDNA OD NAJAKTIVNIJIH: održan sastanak za financiranje s općinama i turističkim tvrtkama
Ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Gordana Antić susrela se danas u Maloj vijećnici Grada Poreča-Parenzo s gradonačelnikom Poreča i predstavnicima jedinica lokalne samouprave na Poreštini, te predstavnicima turističkih tvrtki koje djeluju na Poreštini – Plava Laguna, Valamar Riviera i Maistra.

 

Cilj sastanka bio je, u iščekivanju povećanja broja timova unutar postojeće Mreže hitne medicinske pomoći na državnoj razini, dogovaranje modela financiranja nadstandarda za područje Poreštine. Podsjetimo, prije 10 godina državnim odlukama o novom ustroju Mreže hitne medicinske pomoći i smanjenju broja timova, Poreč je trebao ostati bez onih oblika osnovne zdravstvene skrbi naših građana i njihovih gostiju na koje su bili navikli i koji su bili potrebni.  Kako bi se osigurala adekvatna zdravstvena skrb, dodatni timovi, kao i oprema, vozila te smještaj liječnika, nadstandard su svake godine financirali Grad Poreč-Parenzo u najvećem postotku, kao i turističke tvrtke te općine Poreštine.

 

Drastičnim smanjenjem prihoda u 2020. godini, i kraćoj turističkoj sezoni, financiranje rada hitne medicinske pomoći u Poreču za 2021. godinu osigurali su Grad Poreč-Parenzo i općine Poreštine, te TZ Poreč.

 

- Trenutna Mreža ne prepoznaje činjenicu da područje Poreštine tijekom ljetnih mjeseci naraste s 35 tisuća na gotovo 150 tisuća stanovnika. Porečka je ispostava sigurno uz pulsku najaktivnija, a nerijetko zbog obima posla pomažu ispostave ostalih gradova. Na broj intervencija itekako utječe i broj turista koji u trenutku boravi na Poreštini, rekla je Antić, i za primjer dala nedjelju, 5. rujna kad je u samo sat vremena šest timova Hitne odradilo sedam intervencija.

 

- Sretni smo da nemamo problema s personalom, mladi liječnici traže da dođu u Poreč jer znaju da će ovdje naučiti posao i steći iskustvo, jednako kao što imamo i moderna vozila i opremu, čiju su nabavu također, uz Zavod, sufinancirali Grad Poreč-Parenzo i općine Poreštine, zaključila je Antić, i podcrtala važnost dogovora oko sufinanciranja nadstandarda.

 

Gradonačelnik je naglasio kako su svi spremni pomoći, iako Hitna nije u njihovoj ingerenciji, jer žele svojim građanima i gostima osigurati dostupnost zdravstvene skrbi, te da je važno da se dogovori model sada, kada se planiraju proračuni za iduću godinu.

IN ITALIANO...