Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Uređen interijer, fasada i krov najstarije porečke dvorane Palestra

Uređen interijer, fasada i krov najstarije porečke dvorane Palestra

Uređen interijer, fasada i krov najstarije porečke dvorane Palestra Uređen interijer, fasada i krov najstarije porečke dvorane Palestra Uređen interijer, fasada i krov najstarije porečke dvorane Palestra

Palestra, najstarija porečka sportska dvorana, izgrađena na današnjoj lokaciji davne 1909., prošle je godine doživjela veliko unutarnje uređenje: svlačionice, dvorana i hodnik su sanirani i obojani, zamijenjena je oštećena unutarnja stolarija, dok je postojeća obojana (vrata i lamperija). Instalacije su tijekom uređenja prilagođene, a postojeća stropna podkonstrukcija u dvorani je uklonjena, te je obojan podgled krovne konstrukcije, za što je bilo potrebno prilagoditi rasvjetu i ožičenje dvorane. Osim toga, uređen je i sanitarni čvor – nabavljena je nova kupaonska keramika.

Ove je godine nastavljeno s uređenjem Palestre, koja odsad ima i saniran ravni krov nad svlačionicama, a cijelo je pročelje zgrade sanirano i oličeno. Izvođač radova je Laki M&M obrt za soboslikarske i ličilačke usluge, a sveukupna vrijednost radova na uređenju Palestre je 159.347,94 kn, za što je u 2015. godini sklopljen ugovor temeljem provedenog Poziva za dostavu ponuda, a u 2016. nakon provedene bagatelne nabave.

Od svoje inauguracije 1909. godine, Palestra u ulici Nikole Tesle predstavlja simbol bogate sportske povijesti  grada. Iako je prva gimnastička dvorana u Poreču, otvorena još 1901. godine u Via Kandler, zahvaljujući Giovanniju Stanichu koji je udijelio prostor, projekt današnje Palestre pokrenuo se 1908. godine, uz blagoslov gimnastičkog Društva Forza e valore i Porečana. Izvedbeno-financijski projekt Palestre dodijeljen je Vodnjancu Bernardinu Fabru.

Sedmi kongres dru Društva Forza e valore održao se 3. veljače 1908., kada je predsjednik postao Benedetto Polesini, dopredsjednik Francesco Niederkorn,  a tajnik Giuseppe Cobol. Nova je uprava  19. veljače odlučila riješiti „entro l'anno sociale“, prema natječaju već osiguranom od Općine, izgradnju nove palestre i njoj priključenog sportskog terena na otvorenom. Na izvanrednom kongresu Društva, održanom devet dana kasnije, odlučilo se o otkupu terena za Palestru.  Natječaj za dodjelu poslova objavljen je 26. kolovoza,  a 12. rujna 1908. postavljen je kamen temeljac za novu dvoranu u Poreču. 

Već iduće godine Palestra otvara svoja vrata, adanas je centar za male sportove, s površinom od 200 metara kvadratnih.

Arhivske foto: Zavičajni muzej Poreštine

IN ITALIANO...