Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Službeno predstavljen Tour of Croatia: Slika Poreča obići će šest kontinenata

Službeno predstavljen Tour of Croatia: Slika Poreča obići će šest kontinenata

Službeno predstavljen Tour of Croatia: Slika Poreča obići će šest kontinenata Službeno predstavljen Tour of Croatia: Slika Poreča obići će šest kontinenata

Biciklistička utrka Tour of Croatia jedan je od najznačajnijih sportskih događaja ove godine u Hrvatskoj, što potvrđuje interes brojnih poznatih biciklističkih timova te medija koji će sliku iz Hrvatske prenositi na čak šest kontinenata. Poreč će se ove godine predstaviti u ulozi domaćina – peta etapa u kojoj će se voziti ekipni kronometar na dužini od 40 kilometara između Poreča i Umaga i predstavlja novost na ovogodišnjem izdanju utrke, krenut će s porečke gradske rive 23. travnja 2016, u 14:15 sati.

Organizatori napominju da upravo peta etapa može dogoditi odlučiti pobjednika Tour of Croatia, a da to nužno ne bude najjači biciklist na utrci.

 - Veliku ulogu imat će i kvaliteta tehničkog materijala kojeg ekipe upotrebljavaju, razlike kod brzina od preko 60 km/h po ravnici su ogromne i lako je moguć gubitak vremena radi lošije pripremljenih bicikala. Dodatna težina ove staze je i trasa prepuna promjena ritma uzrokovanih terenom ili prometnim situacijama. Procjenjujemo prosječnu brzinu na 52-54 km/h. Start i cilj u samim gradskim centrima dodatno će pridonijeti spektakularnosti cijelog događaja, a i otežati biciklistima prilikom hvatanja ritma i putne brzine, zaključuju organizatori.

Prije starta pete, biciklisti na Tour of Croatia odvozit će četiri etape. Početak utrke i grad iz kojeg će ove godine startati utrka je Osijek iz kojeg se preko Koprivnice i Ludbrega vozi do Varaždina. Nakon prvih 230 kilometara, cjelokupna organizacija se seli na Plitvička jezera, otkud drugo jutro biciklisti kreću prema Splitu. To je ujedno i najduža etapa ovogodišnje utrke od čak 240 kilometara. Sljedeći dan je na redu etapa Makarska – Šibenik,  dok je u petak, 22. travnja, na redu kraljevska etapa utrke Crikvenica – Vojak na Učkoj, a trasa će prolaziti kroz Novi Vinodolski, Kraljevicu i Rijeku. Spektakl je zagarantiran, jer kad utrka završi i televizijske se kamere okrenu prema Istri, bit će to pogled s najljepšeg balkona na svijetu. Finale utrke kreće iz LifeClass Termi Sv. Martin na Muri, kroz Čakovec, Prelog, Sveti Ivan Zelinu do Zagreba. Utrku će izravno prenositi HRT i Eurosport, a svaku će večer emitirati i sažetke s najuzbudljivijim trenucima s etapa. TV prijenos emitirat će brojne televizijske postaje s čak šest kontinenata – u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji – od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Uz 168 natjecatelja, u Hrvatsku dolazi i preko 200 članova njihova pratećeg osoblja, angažirano je oko dvjestotinjak ljudi u organizaciji te službenika utrke te više od četiristo volontera. Za tehnički dio prijenosa angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Tour of Croatia ima službeno pokroviteljstvo Ureda Predsjednice Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske, podržavaju je Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode te Parkovi Hrvatske, Grad Zagreb, Grad Poreč-Parenzo te brojni drugi gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi neke od ovogodišnjih šest etapa.

In Italiano...