Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Ulaganje i uvođenje reda u poslovanje sportske luke Poreč

Ulaganje i uvođenje reda u poslovanje sportske luke Poreč Ulaganje i uvođenje reda u poslovanje sportske luke Poreč Ulaganje i uvođenje reda u poslovanje sportske luke Poreč Ulaganje i uvođenje reda u poslovanje sportske luke Poreč

Ulaganje u sportsku lučicu Poreč je prioritet, glavni je zaključak s jučerašnjeg aktualnog sata Gradskog vijeća Grada Poreča-Parenzo, koji je iznio direktor komunalnog poduzeća Usluga Poreč d.o.o. Milan Laković.

U sportskoj luci Poreč, koja je jedna od najbolje pozicioniranih i najzaštićenijih takvih luka u Istri,  planirano je produbljivanje podmorja u bazenima A i F, izgradnja muring sustava u bazenima E I F, kao i čišćenje podmorja i zamjena vetica bitvama, te dovođenje struje i vode u sportsku lučicu, u kojoj bi i derutni molovi trebali biti obnovljeni, naglasio je Laković, napomenuvši da se prilikom govora o cijenama svakako mora uzeti u obzir da od 330 vezova, njih 146 koriste umirovljenici koji ostvaruju značajan popust. – Svi umirovljenici godišnje zajedno plaćaju 50.000 kuna, odnosno, svaki umirovljenik godišnje plaća 340 kune, što je manje od kune po danu za vez u sportskoj lučici, rekao je Laković, dodavši da brojni gradovi u Istri imaju više cijene od onih u porečkoj luci.

Uz činjenicu da se u sportsku luku dugi niz godina nije ulagalo, Laković je napomenuo da je za razdoblje od 01.01.2009. do 24.10.2013. godine vršen nadzor Ministarstva financija, Carinske uprave nedugo nakon njegova dolaska na mjesto direktora Usluge, i to od 24. 10.2013. do 07.12.2015. godine, kojim je Usluzi naloženo da treba platiti kaznu u iznosu od 1.114.804,43 kune.

Naime, s obzirom na to da je lučica sportska, ne bi se smjela obavljati  gospodarska djelatnost po novom Zakonu. Inspekcija je utvrdila da 89 članova Športsko ribolovnog društva Zubatac iz Poreča, koji su korisnici vezova u sportskoj luci Poreč, nije vidljivo da se sportska luka Poreč koristi upravo u te svrhe i organizaciju istih, štoviše, vidljivo je da upravo i neki od članova ŠRD Zubatac imaju registrirana plovila za obavljanje gospodarske djelatnosti.

Kazna koju bi Usluga Poreč, zbog ranije navedenih razloga, trebala platiti čini 8,5 godišnjih prihoda sportske luke, na što će se i žaliti. Osim same potrebe da se ulaže u sportsku luku, želja je uvesti reda u poslovanje porečke marine i sportske luke. – od 330 vezova, trećina vezova nije u skladu s pravilnicima : kod 23 slučaja, vlasnik veza i plovila nisu iste osobe, zapušteno je 25 plovila, njih 17 su vlasnici više vezova te su to ujedno i pravne osobe. Na 9 vezova nema plovila, dok je na 6 vezova drugo plovilo. Zbog širenja izgubljen je vez za 6 plovila, a u dva slučaja su i zamijenjeni vezovi bez da se o tome obavijestila Usluga, a redovno je i zarađivano na preprodaji vezova u porečkoj sportskoj luci, što su vlasnici nekih vezova nerijetko oglašavali i u medijima.

Istina je da se dugi niz godina radilo u suprotnosti s koncesijskim odobrenjem, stoga ne čudi da se prilikom uređenja poslovanja nailazi na otpor onih koji su od neuređenog poslovanja i živjeli.  

– Svakako ćemo pokušati uvesti maksimalno reda u poslovanje sportske lučice, a da pritom nijedan od postojećih urednih korisnika nema problema.

In Italiano...