Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poreču odobreno stopostotno sufinanciranje još jednog EU projekta – usmjerenog osnivanju lokalnih energetskih zajednica i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Poreču odobreno stopostotno sufinanciranje još jednog EU projekta – usmjerenog osnivanju lokalnih energetskih zajednica i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora Poreču odobreno stopostotno sufinanciranje još jednog EU projekta – usmjerenog osnivanju lokalnih energetskih zajednica i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora

Poreč, 29.01.2021. Gradu Poreču-Parenzo nedavno su odobrena sredstva za još jedan EU projekt, po prvi puta iz programa HORIZON2020 (OBZOR2020), kroz koji se odobrenim projektima osigurava stopa sufinanciranja u stopostotnom iznosu.

Riječ je o projektu akronima SCCALE 203050 (Sustainable Collective Citizen Action for a Local Europe - Održiva kolektivna akcija građana za lokalnu Europu) koji ima za cilj poticati stvaranje lokalnih energetskih zajednica u području energetske učinkovitosti i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, pružati inovativne načine sagledavanja energetske učinkovitosti, odnosno učiniti lokalne zajednice ključnim dionicima u odgovoru na klimatske izazove - ne samo u smislu povećanja korištenja obnovljivih izvora energije, odnosno smanjenja potrošnje energije kroz ekonomski održiv model, već i u pružanju modela upravljanja koji će njegovati zdrava i otporna društva u kontekstu klimatskih učinaka i s njima povezanih društvenih izazova. Nakon ovog koraka, slijedi daljnja provedba, između ostalog i odabira najoptimalnijeg modela za Poreč, a o tijeku svega će građani biti pravovremeno obavještavani.

Provedbom projekta na području Poreča planira se uspostava lokalne energetske zajednice naziva Parentium Community koja će imati misiju pomoći građanima u razvoju, investiranju i korištenju obnovljivih izvora energije, s ciljem postizanja stvarnih promjena u razvoju energetike i uključenjem građana u proces energetske tranzicije. Parentium Community omogućit će građanima da sudjeluju u planiranju, odlučivanju, izgradnji kapaciteta, te proizvodnji energije na lokalnoj razini.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.999.166,50 €, dok su Poreču na raspolaganju sredstva u iznosu od 38.062,50 €. Planirano trajanje projekta iznosi 42 mjeseca, a na projektu sudjeluje ukupno 10 partnera s područja Europe. Paket zakonodavnih akata Europske Unije pod nazivom ''Čista energija za sve'' iz ožujka 2019. godine donio je ambiciozne klimatske i energetske ciljeve koje države članice EU moraju provesti, uključujući sveukupno smanjenje potrošnje energije od 32,5% i povećanje obnovljivih izvora energije na najmanje 32% do 2030. godine, a sve s ciljem stvaranja ugljično neutralne Europe do 2050. godine. No isto tako, Paket je prepoznao ogroman potencijal koji leži u osnaživanju građana kao aktivnih sudionika u procesu energetske tranzicije na području svoga grada, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., koje ima ulogu koordinatora u provedbi projekta. Dodaje kako već dugi niz godina Grad Poreč-Parenzo u suradnji s gradskim poduzećem Parentium d.o.o. potiče i provodi čitav niz mjera usmjerenih ka očuvanju okoliša i održivom razvoju grada, te razvija konkretna i održiva rješenja koja unaprjeđuju razvoj lokalne zajednice.

- U vrijeme kada su gradski proračuni iznimno opterećeni i uvelike osjećaju posljedice COVID-19 pandemije, smatram da je važno naći dodatne izvore za financiranje projekata, pogotovo kada se radi o sufinanciranju u stopostotnom iznosu. Konstantno radimo na tome i ulažemo napore za realizaciju velikih, ali i manjih projekata iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Tako smo lani dovršili veliki gradski projekt sanacije odlagališta otpada Košambra, vrijedan 12,1 milijun kuna sufinanciran je sredstvima EU iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto. Uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti nabavljena su i nova električna vozila za potrebe komunalnog redarstva Grada Poreča. Iz područja ublažavanja klimatskih promjena Grad trenutno provodi i projekt LIVING STREETS, koji je usmjeren na uključivanje građana u problematiku održive mobilnosti u urbanim sredinama, pilot projekte u domeni vraćanja javnih prostora građanima unutar kojeg će građani isprobati barem na mjesec dana stil života bez automobila. Sve su zeleni projekti kojim naš grad štedi energiju i postaje još ugodnije mjesto za život, kazao je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

IN ITALIANO...