Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 05 TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 05a TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 05b TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 05c TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 05d TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 06 TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 07 TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole - podizanje 08

TUŠ-u status Međunarodne Eko-škole

Međunarodna koordinacija za Eko-škole na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade produljila je školi Anton Štifanić iz Poreča status Međunarodne Eko-škole za sljedeće dvije godine.

Međunarodna koordinacija za Eko-škole na prijedlog Hrvatskog povjerenstva Zaklade produljila je Turističko – ugostiteljskoj školi Antona Štifanića status Međunarodne Eko-škole za sljedeće dvije godine. Današnjoj je svečanosti prilikom koje je podignuta eko zastava prisustvovao gradoančelnik Grada Poreča Edi Štifanić te predsjednik Uprave Plave lagune, inače i kum projekta.

Gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić je učenicima i njihovim profesorima čestitao na statusu Eko škole te naglasio kako je ekologija top tema, a Grad Poreč razvija projekte u tom smjeru. Ekologija i turizam idu ruku pod ruku, stoga je veoma bitno što se u našem gradu izuzetno puno radi kada je u pitanju ekologija. Podsjetio je pritom kako je nedavno potpuno sanirano komunalno odlagalište otpada Košambra, izgrađeno 20 km kanalizacijske mreže, pročistač otpadnih voda, istaknuvši i važnost projekta Jadran.

Ravnateljica škole Vesna Baranašić je podsjetila kako je prva ideja o provedbi programa odgoja I obrazovanja postojala dugo no u ostvarenje projekta se krenulo 2004.godine. Objedinjene su tada dugogodišnje aktivnosti i trud u području ekologije. Period do druge obnove statutsa najjače su obilježila dva projekta, koja je s učenicima prvih razreda hotelijersko turističkih tehničara provela profesorica Helena Miletović, kazala je ravnateljica. Podsjetimo kako se radi o projektu EKO ŠOK, identifikacija kritičnih mjesta I divljih odlagališta otpada, te MI ZNAMO KAMO S OTPADOM, A VI?, projekt o selektivnom prikupljanju otpada I važnosti eko otoka.  

 Da bi se postiglo produljenje statusa, škola je morala ispuniti određene uvjete iz smjernica za provedbu programa Eko-škole i izvršiti zadane obveze. Tako je na početku ove školske godine organiziran Eko projektni dan koji je bio posvećen klimatskim promjenama. Osim toga, učenici su bili i na eko izletu u Gorskom kotaru. U daljnjim aktivnostima kroz školsku godinu posebno zanimanje posvećeno je problematici otpada. Učenici su anketirali građane znaju li na koji način i na kojim mjestima se na poreštini  može odložiti specifičan otpad kao što su stare baterije, lijekovi ili motorna ulja, a nakon toga osmislili su, izradili i podijelili letke koji donose korisne informacije o mjestima na kojima se takav otpad prikuplja. Unutar školske zgrade naglasak je stavljen na uštedu energije, odnosno struje i vode pa tako naše zidove krase simpatična upozorenja koja su također izradili učenici.  

Cilj čitavog ovog programa je ekološko osvještavanje, educiranje i proaktivno djelovanje mladih , ne samo u školi nego i izvan nje.