Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Poreč obilježio dan svog zaštitnika, sv. Maura

Poreč obilježio dan svog zaštitnika, sv. Maura Poreč obilježio dan svog zaštitnika, sv. Maura Poreč obilježio dan svog zaštitnika, sv. Maura Poreč obilježio dan svog zaštitnika, sv. Maura
Poreč, 21.11.2020. Porečani su ovogodišnju proslavu blagdana gradskog patrona - Svetog Maura obilježili u smanjenom obliku, poštujući trenutno važeće epidemiološke mjere i ograničavanje okupljanja. Središnji dio proslave bila je svečana sveta misa u Eufrazijevoj bazilici, dok je tradicionalna svečana procesija gradskim ulicama s relikvijama sveca ove godine izostala, kao i proslava na Trgu slobode uz Festival palente.

Na svečanoj svetoj misi sudjelovao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenikom Elijom Štifanićem i potpredsjednicom Gradskog vijeća Gordanom Šušljik. Misno slavlje predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup Gospićko-senjske biskupije.

- O svetom Mauru ne znamo puno. Ne znamo ni točnu godinu rođenja, a niti godinu smrti. Pretpostavlja se da je rođen negdje sredinom trećeg stoljeća, a da je podnio mučeništvo za vrijeme Dioklecijanova progonstva, s početka IV stoljeća. Nekih drugih detalja iz njegova života nemamo, osim da je bio biskup ove mjesne crkve. Međutim, sve ovo ne umanjuje njegovu duhovnu veličinu, i zbog toga on nije manje uzor vjerniku našeg vremena i poslije više od 1300 godina od njegove smrti.

Dovoljna je činjenica da je on bio mučenik za vjeru, i da je ostavio snažan dojam na vjernike svoga vremena koji su, čim je crkva dobila slobodu koju godinu iza njegove smrti, ekshumirali njegovo tijelo i pohranili ga u gradskoj crkvi sa natpisom: „Ovo sveto počivalište čuva čisto tijelo mučenika Maura“.Tako su ga vidjeli njegovi suvremenici. Ova mjesna crkva ga je, odmah nakon mučeničke smrti, počela častiti kao sveca i svoga zaštitnika, čijem se zagovoru utjecala u tim teškim vremenima, a nije se prestala utjecati sve do naših dana., rekao je biskup Križić, napomenuvši kako je  Svetom Mauru je vjera dala snagu za mučeništvo krvlju.

- Neka i nama njegov zagovor isprosi od Boga snagu ljubavi i služenja da prođemo ovom zemljom čineći dobro, da iza sebe ostavimo dobrote, plemenitosti i svakog blagoslova, zaključio je čestitavši biskupiji i Porečanima njihovi dan.

Proslava završava večernjom misom u porečkoj katedrali, koju će predvoditi mons.dr. Dražen Kutleša, nadbiskup, apostolski upravitelj Porečke i pulske biskupije i koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije. Po završetku mise održat će se podjela plaketa zaslužnim vjernicima.

IN ITALIANO...