Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Osam godina Doma za starije i nemoćne osobe Poreč

Osam godina Doma za starije i nemoćne osobe Poreč

Osam godina Doma za starije i nemoćne osobe Poreč Osam godina Doma za starije i nemoćne osobe Poreč Osam godina Doma za starije i nemoćne osobe Poreč

Dom za starije i nemoćne osobe Poreč 1. listopada 2015. obilježio je 8. godišnjicu rada. Riječ je o ustanovi koja predstavlja centralno mjesto skrbi za starije i nemoćne osobe grada Poreča, čija djelatnost obuhvaća institucionalnu skrb namijenjenu osobama koje su trajno smještene u Domu, te izvaninstitucionalnu skrb (Gerontološki centar) za starije osobe koje žive u svojim kućama. Nakon osam godina od otvorenja Doma možemo sa zadovoljstvom ustvrditi da je ova ustanova postigla svoju svrhu – pružanje kvalitetne skrbi o najranjivijoj kategoriji starijih osoba, onima koji trebaju stalnu pomoć i njegu druge osobe.

Važno je reći kako je Grad Poreč- Parenzo vlastitim sredstvima izgradio objekt, te sufinancira smještaj korisnika s prebivalištem na svom području. Ovo značajno proračunsko izdvajanje pokazuje svijest lokalne zajednice o potrebi adekvatnog odgovora na probleme ove kategorije građana. Socijalna osjetljivost zajednice iskazana u skrbi za starije i nemoćne osobe predstavlja dugoročno opredjeljenje u vođenju socijalne politike Grada Poreča-Parenzo.

Kapacitet Doma je 83 korisnika: 42 u stacionarnom i 41 u stambenom dijelu ustanove. Prvi korisnici u Dom su uselili su 17. prosinca 2007.g. Do danas u Domu je na neko vrijeme živjelo ukupno 357 korisnika – uglavnom naših sugrađana, što pokazuje koliki je značaj ustanove za lokalnu zajednicu, te kolika je bila potreba za njezinim otvaranjem. Ustanova je značajna kako za same neautonomne starije osobe, tako i za članove njihovih obitelji koji zbog zahtjeva modernog života nisu u stanju kvalitetno skrbiti o svojim starijima.

Standard skrbi za starije osobe u Domu je na iznimno visokom nivou: ljubazno osoblje svoj posao obavlja profesionalno, s ljubavlju i pažnjom za svakog korisnika, a članovi obitelji korisnika i sami korisnici gotovo svakodnevno iskazuju svoju zahvalnost za humanost. Prostorni uvjeti i oprema Doma u skladu su s najmodernijim svjetskim standardima – često čujemo da je to doista hotel za starije. Gosti iz raznih razvijenih dijelova svijeta koje smo tijekom godina ugošćavali znali su reći da i kod njih postoje prekrasni objekti, no ono što je u porečkom Domu posebno su ljudi, osoblje koje svoj posao obavlja s posebnom toplinom.

Također, riječ je o ustanovi koja ostvaruje intenzivnu suradnju sa zajednicom – predškolskim i školskim ustanovama, kulturnim društvima, te organizacijama civilnog društva. Ponosni smo što se u Domu posebno promovira vrijednost volonterstva. Godišnje u našoj ustanovi volontira 50-tak domaćih volonterki i volontera u molitvenoj grupi,  na kreativnim radionicama, proslavama rođendana, društvenim igrama, šetnjama s korisnicima, zboru, dramskoj grupi, a djeluju i frizerke volonterke. Posebno vrednujući volonterski rad, uoči Međunarodnog dana volontera u organizaciji Grada Poreča-Parenzo,  Gradskog društva Crvenog križa Poreč i Doma za starije i nemoćne Poreč, dvije godine za redom održali smo Bal volontera. Priznanja za zalaganje i volonterski rad u 2014. godini dobilo je uz 46 volontera/ki Doma i 163 volontera/ki Gradskog društva Crvenog križa Poreč. Važno je istaknuti kako je tijekom 2014.g. te i nadalje u 2015. godini realiziran projekt Europske volonterske službe (EVS), putem kojeg su u Dom došle međunarodne EVS volonterke Laura Stern iz Graza iz Austrije i Lara Martinez Ferrero iz Španjolske. EVS volonterke su se spremno uključile u sve aktivnosti s korisnicima Doma, te djelovale i u zajednici. Na novom natječaju projekt Europske volonterske službe Dom je ponovno ostvario pravo na sufinanciranje, tako da odnedavno u Domu borave dvije nove volonterke: Alena Lučić iz Njemačke i Sara Fend iz Austrije.

Osim samih djelatnosti u ustanovi valja istaknuti kako se izvaninstitucionalna skrb za starije osobe u Poreču organizira i putem drugih programa koje provodi Dom: Poludnevnog boravka za starije osobe, Hospicija – kućne skrbi, Medicinske rekreacije za starije osobe, te dostave toplog obroka za građane u socijalnoj potrebi. Poludnevni boravak pruža usluge prehrane, opće i medicinske njege, radno okupacijskih aktivnosti i medicinske rekreacije za osobe starije dobi koji zbog tjelesnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju ne mogu u potpunosti udovoljiti osnovnim životnim zahtjevima te trebaju pomoć i njegu druge osobe. Usluga Poludnevnog boravka jako je dobro prihvaćena od starijih osoba, ali i odlično rješenje za obitelji koje skrbe o svom starijem članu jer je starija osoba dio dana zbrinuta, a dio dana provodi s obitelji. Od otvaranja Poludnevnog boravka 04.02.2008. godine do danas usluge je koristila 91 osoba, od čega su njih 84 građani Grada Poreča-Parenzo.

Program „Medicinska rekreacija za starije“ je program vježbanja pod stručnim vodstvom fizioterapeuta po mjesnim odborima Grada Poreča-Parenzo u koji je uključeno preko 220 osoba koje redovito vježbaju dva ili tri puta tjedno. Program „Hospicij – kućna skrb“ provodi se od 2002. Godine, a je namijenjen privremeno ili trajno neautonomnim osobama u segmentu kućne skrbi. Program obuhvaća zdravstvene, socijalne i psihološke usluge, zatim Posudionicu ortopedskih pomagala u kojoj su korištenje pomagala i dostava i montaža besplatna za korisnike. Tijekom 2014. godine pomagala je koristilo 160 osoba. Ove programe od početka njihovog provođenja u cijelosti ili djelomično financira Grad Poreč.

Za kraj možemo zaključiti kako Dom za starije i nemoćne osobe Poreč kroz različite vidove svojih institucionalnih i izvaninstitucionalnih aktivnosti pruža različite usluge i servise za cca 700 direktnih korisnika, što čini veliki dio populacije starijih Grada Poreča, koja prema popisu stanovništva iz 2011. broji 2.452 osobe. Uzimajući u obzir da populacija starijih čini direktne korisnike usluga Doma, te da su za njih vezani i članovi njihove obitelji (supružnici, djeca, rodbina), zaključujemo da aktivnosti Doma, bilo kroz pružanje direktnih usluga ili kroz pružanje informacija zahvaća značajan dio stanovništva Grada Poreča.

Dom Poreč