Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Sa skupa Zdravih gradova u Opatiji - Ulaganje u rani razvoj djece značajno je za zdravlje čitavih generacija

Sa skupa Zdravih gradova u Opatiji - Ulaganje u rani razvoj djece značajno je za zdravlje čitavih generacija

Sa skupa Zdravih gradova u Opatiji - Ulaganje u rani razvoj djece značajno je za zdravlje čitavih generacija

Od  22. do 24. listopada 2015. u Opatiji je održan godišnji poslovni sastanak Hrvatske mreže zdravih gradova (HMZG) s centralnom temom „Ulaganje u  rani razvoj“. Sastavni dio sastanka bio je i Sajam razmjene ideja na kojemu su najuspješniji hrvatski zdravi gradovi predstavljali svoje programe i dugoročne projekte koji su sastavni dio ulaganja u zdrav rast i razvoj djece te čitavih obitelji. Porečki  Zdravi grad i na ovom se sastanku izdvojio kao ekspertni centar HMZG za zdravlje obitelji.  

Zdravi grad Poreč  je prvi u hrvatskoj afirmirao i najbolje razvio lokalni pristup osnaživanja psihološke komponente zdravlja građana kao ulog u zdravlje čitavih generacija.  Predstavljeni su porečki  programi koji podržavaju rani razvoj djece i obitelji te autorski pisani materijali (brošure) koje  su usmjerene podršci ranom razvoju porečke djece i  porečkih obitelji. Bilo je riječi o psiho fizičkoj pripremi trudnica i tata za porod, programu prve tri godine su najvažnije, krećem u jaslice krećem u vrtić, debljina kod djece, slobodno vrijeme djece , moje dijete polazi u prvi razred, podrška djeci s ranim razvojnim teškoćama te sveobuhvatna podrška porečkim jedno roditeljskim obiteljima kao posebno osjetljivoj skupini. Poreč se i ovog puta istaknuo kao Grad s  programima koji predstavljaju visoki nad standard zajednice za podršku ranom razvoju djece i porečkih obitelji koje drugi ih hrvatski gradovi nemaju. 

Ovakvi stručni skupovi  prilika su za razmjenu najboljih  ideja na kojima porečki timovi uglavnom svoja dostignuća, dobru praksu i programe čine dostupnim drugim gradovima RH. Nacionalna koordinatorica , dr. Selma Šogorić, u Opatiji je također naglasila da je Poreč  osigurao najupečatljiviji ishod i najbolje iskoristio rezultate velikog hrvatskog istraživanja potreba jedno roditeljskih obitelji. Poreč se od svih gradova istakao kao zajednica koja je u suradnji tima Zdravog grada i gradskih timova, uz već postojeće, ugradila u gradski socijalni program  najveći broj novih oblika pomoći jedno roditeljskim obiteljima po provedenom  istraživanju potreba jedno roditeljskih obitelji u 6 hrvatskih gradova (Zagreb, Rijeka, Poreč, Dubrovnik, Labin i Vinkovci ). Tako su u Poreču oblici pomoći jedno roditeljskim obiteljima najsveobuhvatnije  te se i dalje razvijaju  (besplatna savjetovališna pomoć, besplatna pravna pomoć , prednost pri upisu u jaslice i vrtiće, prednost za produženi boravak, topli obroci u vrtićima i školama, sufinanciranje i financiranje stanovanja, sufinanciranje ili potpuno  besplatni udžbenici i oprema za školu, sufinanciranje ili potpuno fianciranje programa za slobodno vrijeme  i druge).

Sa sastanka u Opatiji poslana je poruka o tome koliko je za zdravlje ukupne populacije važno ulaganje u dječji rani razvoj te  osnaživanje obitelji  u neposrednom okruženju zajednice. Dr. Šogorić naglasila je kako na razini Svjetske zdravstvene organizacije danas postoje neosporni znanstveni dokazi  o tome kako ulaganje u rani razvoj djece utječe na cjelokupni razvoj i zdravlje pojedinca kroz život pa tako i na zdravlje čitavih generacija.  Istraživanja pokazuju da je posebno  važno nastojati izjednačiti nejednakosti u zdravlju uvjetovane različitim socijalnim prilikama u obiteljima u kojima se djeca rađaju i rastu jer s se tako društvenim utjecajem i solidarnošću zajednice podiže razina zaštite i osigurava veće pravo na zdravlje čitave populacije. Dokazi  istraživanja svjetskih razmjera također pokazuju da se  najsnažnija podrška ranom razvoju djece može se ostvariti kroz osnaživanje  obitelji. Obitelj dokazano ima najmoćniji utjecaj na svako dijete.  Najviše  na rani razvoj djece utječe opće zdravlje, a posebno  mentalno zdravlje  majke. Stoga zajednice koje osiguravaju različite oblike stručne podrške mladim obiteljima, majkama, i djeci najuspješnije mogu sačuvati svoje stanovništvo u rizicima današnjice. Moderne obitelji  zapadne civilizacije mijenjaju svoju strukturu, sve češće su to jedno roditeljske obitelji i obitelji bez podrške šire obitelji (djedova, baka…). Utoliko je važnije postojanje snažnih  zaštitnih programa zajednice za pružanje podrške svakoj obitelji kako bi obitelj bila  funkcionalna za dijete/cu koja u njoj odrastaju. 

Osim direktne podrške obiteljima u specijaliziranim centrima u zajednici , zaštitu djeci, drugi po redu najbolje osiguravaju  društveni/lokalni programi , prvenstveno oni u predškolskim ustanovama koji pružaju višesatnu stručnu i zaštitnu funkciju za dijete u odsustvu obitelji.  Nakon svega navedenog značajni su programi za kvalitetno organizirano slobodno vrijeme djece koji moraju biti adekvatno dozirani  i ne mogu ili ne bi trebali potpuno okupirati dječje vrijeme odnosno oduzeti vrijeme koje je važno za boravak u obitelji i/ili zamijeniti  roditeljski odgoj.

Zdravi grad Poreč  i nakon 25 godina djelovanja, i  lokalno i u HMZG, ističe se kao projekt  koji s jasnom vizijom , stručnim pristupom  i lokalnim nad standardima stabilno ide putem utemeljenih svjetskih spoznaja  te koristi znanja, vlastite snage i mogućnosti za zaštitu zdravlja Porečana.

Zdravi grad Poreč