Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Svečanost porečkog Crvenog križa za jubilarne darivatelje krvi u Obrtničkom domu

Svečanost porečkog Crvenog križa za jubilarne darivatelje krvi u Obrtničkom domu

Svečanost porečkog Crvenog križa za jubilarne darivatelje krvi u Obrtničkom domu Svečanost porečkog Crvenog križa za jubilarne darivatelje krvi u Obrtničkom domu

Uoči Dana dobrovoljnih davatelja krvi, koji se obilježava 25. listopada, u subotu je u Obrtničkom domu Poreč održana svečana sjednica dobrovoljnih davatelja krvi, te su podijeljene zahvalnice darivateljima uz prigodnu zakusku. Osim davaoca krvi, na svečanoj je sjednici sudjelovala i dogradonačelnica Grada Poreča Nadia Štifanić Dobrilović, predstavnica Opće bolnice Pula, Odjela transfuziologije  dr. Jasmina Simović Medica, te predsjednik GDCK Poreč dr. Ivan Jovanović.  

Uzvanici su se u Obrtničkom domu obratili darivateljima krvi, čestitali im njihov dan i zahvalili na neprocjenjivom činu spašavanja ljudskih života.

- Darivanje krvi nije samo poklanjanje te dragocjene tekućine, već širenje empatije i humanosti, time se pokazuje i dobar primjer ostalima, rekla je dogradonačelnica, koja je dan ranije jubilarnim darivaocima u Maloj vijećnici uručila plakete, kao simboličnu zahvalu Grada za nenadoknadiv doprinos pojedinaca zajednici.

- Darovati krv ne znajući ime i prezime primatelja krvi, poklanjati kod svakog davanja dio svoga tijela za život drugog čovjeka je nešto najplemenitije što čovjek-čovjeku može dati, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crveni križ Poreč, Vesna Janko Finderle, dodavši da je danas, kad je u svijetu otuđenost sve više prisutna, kada sve manje vremena odvajamo za druge, biti darivatelj iznimna čast te da u očima svih nas heroji našeg vremena.

Ove godine GDCK Poreč organiziralo je do sada 10 akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a akcijama se odazvalo 604 osobe, od čega je ostvareno 520 doza - među njima 41 prvodavaoc.

- Prema posljednjim podacima GDCK Poreč ima 700 aktivnih darivatelja krvi. Već drugu godinu zaredom krenuli smo s edukacijama o samom darivanju krvi i to za završne razrede srednjih škola, što se pokazalo izuzetno pogodno na samo darivanje krvi, jer lanjska brojka od 29 prvodavaoca porasla je na brojku 41 u sadašnjem periodu. To je izniman rezultat. Isto tako planiramo i projekt vezan us samo davalaštvo krvi kako bi darivatelji s područja Poreštine imali i neke beneficije na lokalnoj razini, rekla je Janko Finderle.  

Voditelj zdravstvenog programa i davalaštva krvi Igor Ostojić podijelio je zahvalnice , a posebno emotivan dio bile su završne zahvale jubilarnim darivateljima koji radi svojih godina ili bolesti više ne mogu darivati svoju krv.      

GDCK Poreč