Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč

Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč

Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč Svečanost u povodu 140. obljetnice Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč
Velika svečanost održana danas, 5. listopada 2015. u Istarskoj sabornici okrunila je brojna događanja u povodu ovogodišnjeg obilježavanja 140. godišnjice djelovanja Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. Brojni uzvanici iz resornih ministarstava, županije, znanstvenih i obrazovnih ustanova, te gospodarstvenici, prisustvovali su ovom velikom događanju održanom pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Porečki Institut osnovan je 1875. godine i u gotovo stoljeće i pol djelovanja ostavio je neizbrisiv trag na području Istre i šire, a brojna događanja, manifestacije i aktivnosti koje se ovih dana održavaju tim povodom namijenjene su promociji znanstvenog i stručnog rada ove ustanove.

Ravnatelj Instituta dr.sc. Dean Ban u svom je obraćanju okupljene proveo kroz povijesni razvoj ustanove i iznio i nekoliko zanimljivosti - kako je porečki Institut najstariji od četiri javna znanstvena instituta iz područja biotehničkih znanosti u Hrvatskoj, kako se u njemu godišnje analizira oko 4.000 uzoraka vina i maslinovog ulja, te kako su njegovi Vinarski i Prehrambeno biotehnološki laboratorij ovlašteni laboratoriji Ministarstva poljoprivrede i akreditirani za sve analize maslinovog ulja i vina.

Važnost porečkog Instituta za cijeli grad i širu okolicu istaknuo je u svom govoru i gradonačelnik Edi Štifanić.

-Ova obljetnica nije samo prigoda za osvrt u prošlost i prikaz sadašnjosti nego i obaveza za promišljanje daljnjih koraka i strategije unaprjeđenja. Institut ima znanje i snagu da ostvari sve svoje ciljeve i krene novim putevima u skladu sa svjetskim trendovima. U tome je nužno da Institut očuva svoju samostalnost i neovisnost i u tome će uvijek imati podršku svoga grada, rekao je gradonačelnik.

Čestitkama na ovoj važnoj obljetnici pridružili su se i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i športa prof. Ivan Pejić, istarski župan Valter Flego, rektor Sveučilišta u Osijeku prof.dr.sc. Željko Trukalj i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku prof. Vlado Guberac. 

Ovom su prilikom dodijeljena i priznanja djelatnicima Instituta za poseban doprinos u radu - Marini Lukić, za poseban znanstveno-stručni doprinos u poznavanju maslinovog ulja i razvoj Prehrambeno biotehnološkog laboratorija, Karolini Brkić Bubola, za izniman znanstveno-stručni doprinos u poznavanju maslinovog ulja i razvoju panela za senzorsku analizu maslinovog ulja, Igoru Lukiću, za iznimne uspjehe u znanstvenom  radu i razvoju vinarskog laboratorija i Marijanu Buboli za izniman uspjeh u prijavi i realizaciji znanstvenih projekata.

Također uručene su i zahvalnice Igoru Merliću, članu uprave Agencije za ruralni razvoj Istre AZRRI, gradonačelniku Ediju Štifaniću, Jasni Jaklin Majetić, predsjednici Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Pula, dr. sc. Tatjani Masten Milek, ravnateljici Hrvatskog centra za poljoprivredu i selo, Borisu Sabattiju, direktoru Istarske razvojne agencije IDA-e, dr.sc. Slavku Perici ravnatelju Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša, istarskom županu Valteru Flegi, EU parlamentarcu Ivanu Jakovčiću, dekanu Veleučilišta u Rijeci, prof. Dušanu Rudiću i predsjedniku udruge Vinistra Nikoli Benvenutiju.    

Program su svojim nastupom obogatili i glumci Istra Inspirita koji su izveli dramski prikaz 140 godina Instituta, a sve je u svečanost izvedbom himni uveo porečki zbor Joakim Rakovac.

U sklopu proslave, u srijedu 7. listopada održat će se Otvoreni dan institura za škole i širu javnost, a 23. listopada okrugli stolovi za ciljane skupine.