Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Uspješno završen projekt USEFALL – lakši pristup starogradskoj jezgri teže pokretljivim osobama, info panoi iz Eufrazijane i za slijepe i slabovidne osobe

Uspješno završen projekt USEFALL – lakši pristup starogradskoj jezgri teže pokretljivim osobama, info panoi iz Eufrazijane i za slijepe i slabovidne osobe

Uspješno završen projekt USEFALL – lakši pristup starogradskoj jezgri teže pokretljivim osobama, info panoi iz Eufrazijane i za slijepe i slabovidne osobe Uspješno završen projekt USEFALL – lakši pristup starogradskoj jezgri teže pokretljivim osobama, info panoi iz Eufrazijane i za slijepe i slabovidne osobe Uspješno završen projekt USEFALL – lakši pristup starogradskoj jezgri teže pokretljivim osobama, info panoi iz Eufrazijane i za slijepe i slabovidne osobe
Grad Poreč-Parenzo uspješno je zaključio partnerstvo na projektu USEFALL (USEFALL – UNESCO Site Experience For All) koji je proveden zajedno s Gradom Ravennom, Fondacijom Aquileia i Venecijanskim klasterom, te Gradom Splitom, a provodio se kroz 21 mjesec. Sve su to UNESCO destinacije koje moraju voditi računa o održavanju svojeg UNESCO statusa, a projektom USEFALL podignuta je svijest o nužnosti omogućavanja pristupačnosti takve bogate kulturne baštine svima, bez obzira na različite potrebe ili otežanu pokretljivost.

 

Projektom USEFALL Gradu Poreču-Parenzo odobreno je 100.000 eura bespovratnih sredstava kako bi se teže pokretljivim osobama poboljšao pristup na frekventnim lokacijama unutar starogradske jezgre. Tako se Poreču pružila prilika za daljnje investiranje u jačanje i poticanje socijalnog razvoja, odnosno u konkretne mjere kojima se sprječava rizik društvene isključenosti osoba s invaliditetom i potiče inkluzivni turizam. Zahvaljujući sredstvima Europske unije, u rujnu 2019. Grad Poreč-Parenzo sanirao je kamenu oblogu Obale dr. Ante Šonje, poznatog šetališta Lungomare. U sklopu izvedenih radova postavljena je nova rampa za teško pokretne osobe, izvršena prilagodba i uređenje šetališta, kako bi se izbjegla skliskost i uklonila oštećenja.

 

Ovim projektom Grad se nije ograničio isključivo na bolju pristupačnost za osobe s poteškoćama u kretanju, već je veliki dio aktivnosti bio usmjeren i na osobe oštećena vida. Naime, opis mozaika Eufrazijeve bazilike izrađen je u obliku info panela na Brailleovom pismu, kako bi i slijepe osobe mogle dobiti dojam glavnih mozaičnih prikazanja kojima je oslikana unutrašnjost najznačajnijeg kulturnog dobra Poreča. Također, u svibnju prošle godine organizirana je edukacija za turističke vodiče koji su naučili kako komunicirati i postupati s osobama oštećena vida.

 

-To je još jedan lijepi EU projekt u našem gradu jer nam je želja da svoje bogatstvo i baštinu prikažemo mladima, starima, osobama s invaliditetom… Postavili smo rampe za olakšan pristup, upute na Braileovom pismu, odradili edukacije za turističke vodiče, sve za jedan drugačiji i poseban doživljaj Poreča, te mislim da su ova bespovratna sredstva EU korisno iskorištena. Nastavit ćemo i dalje kandidirati se za dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova, za koje konstantno pripremamo projekte, kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić. Oism toga, u suradnji s projektom „Kad zazvone zvona…“ čiji je nositelj Muzej Grada Pazina, Grad Poreč-Parenzo je kroz projekt USEFALL osigurao veću pristupačnost izložbe „Zvona s istarskih crkava“. S obzirom na to da oba projekta streme uklanjanju barijera koje onemogućuju uključivanje osoba s invaliditetom, posebno slijepih i slabovidnih, u zajednicu na ravnopravnoj osnovi s drugim ljudima, Grad Poreč-Parenzo i Muzej Grada Pazina udružili su snage kako bi se postigao relevantan i održiv učinak u stvaranju pristupačnosti sadržaja. Zajedničkim djelovanjem projekata USEFALL i „Kad zazvone zvona“ nastali su letci na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, te Brailleovom pismu. Opisani rezultati omogućit će veću pristupačnost, ali i iskustveno bogatije uživanje u kulturnoj baštini široj javnosti, a posebno osobama koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja. U tu svrhu, Grad Poreč-Parenzo je za sve svoje posjetitelje izradio informativnu brošuru o Eufrazijevoj bazilici i osigurao njezinu besplatnu distribuciju u uredu Turističke zajednice grada.

 

Inače, Grad Poreč-Parenzo se prijavio na Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, na natječaj Standard +, s projektom USEFALL, UNESCO Site Experience For All, u svibnju 2017. godine, a isti je odlukom Upravljačkog odbora Programa u listopadu te godine odobren za sufinanciranje. Opći cilj programa bio je povećanje prosperiteta obalnog područja kroz poticanje izgradnje partnerstva između prekograničnih organizacija i subjekata koji graniče uz jadransku obalu, aktivirajući niz inicijativa koje mogu paralelno potaknuti gospodarstvo i zaštitu okoliša jadranskog prostora.

 

To je postignuto kroz suradnju između talijanskih i hrvatskih partnera, kako bi se poboljšale sinergijske aktivnosti između dviju zemalja, te razvile nove kulture koja uključuju ukupno 12,5 milijuna stanovnika koji žive u programskom području. Projekt USEFALL je nastavak realiziranog EU projekta EX.PO AUS (Extension of Potentiality of Adriatic UNESCO Sites) provedenog u okviru IPA Adriatic programa prekogranične suradnje. Projektni pristup bio je fokusiran na usklađenu strategiju upravljanja dostupnošću kulturnih mjesta i snažne koordinirane marketinške aktivnosti; definiranje turističkih proizvoda utemeljenih na informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, a obrazovne usluge namijenjene osobama s posebnim potrebama i zaposlenima u turističkom sektoru.

IN ITALIANO...