Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Novosti sa 34.sjednice Gradskog vijeća

Gradski su vijećnici jednoglasno podržali gradonačelnika Edija Stifanića da HRS-u ponudi maksimalno 1,7 milijuna kuna u sufinanciranju troškova održavanja Svjetskog rukometnog prvenstva za muškarce.

Na 34. sjednici Gradskog vijeća Poreča gradonačelnik Edi Štifanic rekao je vijećnicima kako je Grad spreman u cijelosti prihvatiti ugovaranje i plaćanje troškova koji su navedeni u članku 10. Ugovora koji HRS nudi Poreču, a koji se odnose na plaćanje realnih troškova, točnije 1.7 milijuna kuna.

U svom je izlaganju gradonačelnik Štifanic pojasnio financijsku konstrukciju kojom Poreč može sudjelovati u sufinanciranju Svjetskog prvenstva. U ukupnom iznosu od 1.7 milijun kuna Grad ima osiguranih milijun kuna, dok će Turistička zajednica osigurati 500.000 kuna, te po 100.000 kuna Plava laguna i Rivijera.

Prema novom prijedlogu ugovora kojeg je HRS nedavno poslao Gradu, od Poreča se očekuje da pristane na financiranje u iznosu od 2.625.000 kuna do 31. siječnja 2009, un napomenu da, ukoliko troškovi prijeđu taj iznos, ostaje mogućnost da Poreč bude morao platiti čak 3.5 milijuna kuna.

Predsjednik GV-a Egidio Kodan zamolio je da se o gradonačelnikovim prijedlozima odluči glasanjem.

U raspravi su vijećnici diskutirali o Ugovoru HRS-a Poreču. Vijećnik Nino Basanić je bio protiv prihvaćanja Ugovora HRS-a te je izjave čelnika HRS-a medijima shvatio kao poruku da se kao vijećnik osjeća izigranim jer cijela priča oko Svjetskog rukometnog prvenstva nije ispričana do kraja te da je neprihvatljivo da HRS u Poreču prodaje i dovozi hranu i piće iz Zagreba, i to Porečanima koji pola stoljeća rade na specijalizaciji u ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Poreč je popularniji od rukometa, pa je na gubitku HRS a ne Poreč” kazao je vijećnik Duško Kišberi te dodao da i u slučaju gubitka prvenstva, dvorana ostaje na korištenje Porečanima.

Raspravu je zaključio vijećnik Damir Miloš zamolivši gradonačelnika da na sastanku u Zagrebu da sve od sebe kako bi postigao da Poreč ostane domaćin SP-a, ali uz poštivanje stavova Gradskog vijeća.

Na kraju su vijećnici su jednoglasno donijeli Odluku o maksimalnih 1.700.000 kuna participacije za održavanje Svjetskog rukometnog prvenstva.

Od 13 amandmana koji su podnijeti u zadanom roku, Gradsko poglavarstvo je prihvatilo njih 11, te proslijedilo Gradskom vijeću na usvajanje. Uz korekciju stavki kojim se predlaže uravnoteženje prihvaćeni su pravovaljani Amandmani koji su nataj način postali sastavni dio Konačnog proračuna Grada Poreča za 2009.godinu.

Vijećnik Nino Basanić predložio je prebacivanje sredstava sa pozicije sufinanciranja javnog prijevoza srednjoškolaca na projekt prevencije raka vrata maternice cijepljenjem protiv HPV infekcije. Pročelnica upravnog odjela za Proračun i financije, Sandra Mušković napomenula je kako Amandman pravovaljan , a sredstva za sufinanciranje prijevoza se mogu umanjiti obzirom da će iduće godine resorno Ministarstvo snositi dio troškova prijevoza.

Član poglavarstva Nenad Velenik predložio je preraspodjelu sredstva investicija u komunalnom sustavu na nove pozicije sufinanciranja projekata Ministarstva turizma - turizam kroz regije i to za nabavku elektromobila za dostavu u starogradskoj jezgri i nabavku stalaka za bicikle, te sufinanciranje nove taxi kabine Udruženju obrtnika.