Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Božić u Europi - t 005 Božić u Europi - t 006 Božić u Europi - t 007 Božić u Europi - t 008

Božić u Europi

Predstavnici Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč sudjelovali su na manifestaciji „Božić u Europi“ od 5. do 10. prosinca u francuskom gradiću Château-Chinon, u pokrajini Bourgogne.

Bili su to sedamnaesti susreti koje organizira AEHT. Učenici ugostiteljsko-turističkih škola članica Asocijacije na tim susretima predstavljaju Božić u svojoj zemlji i svom zavičaju. Manifestacija se otvara povorkom svih sudionika, uglavnom u narodnim nošnjama, i primanjem kod gradonačelnika; svaka delegacija zatim postavlja štand na kojem su predstavljene specifičnosti slavljenja Božića (svečani stol, tipične dekoracije, recepture blagdanskih jela, tradicionalna pića i napitci…) i koji je otvoren za javnost dva puna dana; sve delegacije potom zajednički pripremaju europski toplo-hladni božićni buffet; posljednja obveza sudionika je sudjelovanje u kulturnom programu koji može biti koncipiran kao glazbeni, plesni ili scenski nastup u vidu kratkog igrokaza, dok domaćinima preostaje još organizacija cjelodnevnog izleta i pripremanje gala večere.

Na ovogodišnjim je susretima sudjelovalo sedamnaest škola iz trinaest europskih zemalja. Osim porečke škole, Hrvatsku su predstavljali učenici i profesorice iz Prehrambeno-ugostiteljske škole Bjelovar. Porečka petočlana delegacija bila je sastavljena od učenika drugog razreda programa turističko-hotelijerski komercijalist Renata Šćulca, učenice trećeg razreda programa slastičar Sabrine Lesinger, stručnog učitelja kuharstva Stanislava Poropata, stručnog učitelja ugostiteljskog posluživanja Feručia Smokovića, te ravnateljice Vesne Baranašić.

Svi su štandovi postavljeni u subotu prije podne, a potom su se sudionici uputili u veseloj povorci kroz slikoviti brežuljkasti gradić prema gradskoj vijećnici, prolazeći pokraj šarolikih štandova Božićnoga sajma. Sve u Château-Chinonu podsjeća na Françoisa Mittreranda koji se iz te vijećnice obratio francuskom narodu 10. svibnja 1981. kao novoizabrani predsjednik Francuske. Na tu je najvišu funkciju u svojoj političkoj karijeri došao s mjesta gradonačelnika Château-Chinona. Nakon primanja kod gradonačelnika, otvorena je izložba u gradskoj sportskoj dvorani. Čast da presijecanjem vrpce otvori izložbu pripala je gospođi Christiane Keller, utemeljiteljici ove manifestacije. Ovu dinamičnu i druželjubivu damu u AEHT-u od milja zovu Maman Noël, a ona zaista je mama „Božića u Europi“.

Dvodnevna je izložba bila pravi društveni događaj za stanovnike Château-Chinona. U subotu su ga obišli predstavnici lokalnih vlasti, u nedjelju obitelji na popodnevnoj šetnji, a u ponedjeljak su organizirane posjete ustanova od dječjeg vrtića do staračkoga doma. Na štandu naše škole nudili su se, zavisno od uzrasta i životne dobi posjetitelja, istarske slastice, ovčji sir, istarske rakije i vina, te mnoštvo promidžbenoga materijala o Poreču i Istri. Svaka je delegacija svoju domovinu i božićne običaje nastojala prikazati u što ljepšem svjetlu, a pri tom su se sudionici, osobito učenici i studenti dobro zabavljali uveseljavajući lokalno stanovništvo. Čula se slovenska glazba, ruske pjesme, talijanske božićne pjesme, francuske, švedske… Plesalo se u narodnim nošnjama i povijesnim kostimima iz cijele Europe.

Toplo hladna zakuska koju su sudionici priredili u jednom od restorana Strukovne škole „François Mittrerand“ odražavala je europsku gastronomsku raznolikost božićnih jela. Porečani su pripremili bakalar na bijelo, posutice sa slanim sardonima, broskvu, a kao desert fritule. Hrana za našim stolom planula je među prvima.

Učenici i studenti ugostiteljsko-turističkih škola i akademija na priredbi održanoj u utorak nakon raspremanja štandova pokazali su da nisu samo vrsni konobari, kuhari, slastičari, već i daroviti zabavljači, glazbenici, plesači i glumci. Sabrina i Renato iznenadili su sve prisutne otplesavši balun, a zatim su se pridružili Dinu i Denisu iz Bjelovara u pjevanju hrvatskih božićnih pjesama.

Na sreću su organizatori manifestacije odredili još jedan dan za izlet i druženje, inače sudionici ne bi uspjeli u Francuskoj ništa vidjeti unatoč dugom i napornom putovanju u zimskim uvjetima. Na izlet se išlo u predio Bourgogne poznat pod nazivom Côte-d’Or. Desecima kilometara vozili smo se kroz vinograde, obišli neke od najpoznatijih vinskih podruma u svijetu, dvorac Vougeot u kojemu je sjedište najpoznatije i najstrože Bratovštine kušača vina, ručali u ekskluzivnom restoranu podruma „Patriarche“ u Beaunu. Poseban je doživljaj bio posjet „L’Hôtel de Dieu“, bolnici za sirotinju izgrađenoj i utemeljenoj u 15. stoljeću. Bolnica je pravi dragulj umjetničke, graditeljske, ali i općenito civilizacijske baštine.

Što reći o domaćinu? Lycée professionnel „François Mitterand“ i mladi stručnjaci koji iz te ustanove izlaze jedina su nada gradiću u kojemu se gasi donedavno dominantna drvna industrija i još neke gospodarske grane. Razvoj turizma tek stiže u područje oko Château-Chinona. Domaćini su nas dočekali otvorena srca vodeći brigu da nam budu na raspolaganju i pomoći u svakom trenutku. Učenica zadužena za nas, Mariette, dočekala nas je veoma srdačno, cijelo vrijeme savjesno je brinula o nama, a razišli smo se prijateljski izmijenivši darove i e-mail adrese. Ono po čemu ćemo još pamtiti boravak u Château-Chinonu je prehrana: učenici i nastavnici struke trudili su se predstaviti nam sve osobitosti francuske kuhinje. Ne možemo reći, doduše da je svima sve odgovaralo, ali smo jeli vrhunski pripremljenu hranu i kušali vrhunska vina, a sve u srednjoj strukovnoj školi. Bili smo smješteni u više nego skromnom hotelu „Le Vieux Morvan“ u čijoj je sobi broj 15 bilo prijavljeno prebivalište Françoisa Mittreranda prije preseljenja u Elizejsku palaču. Riječju, domaćini su vrsni organizatori, ali i izuzetno srdačni.

Što reći na kraju? U cijeloj je toj priči bilo puno učenja, i to na najljepši mogući način: kroz putovanja, druženja, rad u timu, sklapanje prijateljstava i zabavu. Prošli smo dug i naporan put da bismo u tome sudjelovali, od srca zahvalni svima koji su nam na bilo koji način pomogli da taj projekt ostvarimo. Poslije svega ostaje i velika želja: biti na „Božiću u Europi“ i iduće godine u poljskom gradu Poznanu, ako ne ove dvije škole, onda neka to budu neke druge hrvatske turističko-ugostiteljske škole članice AEHT-a. Bitno je da se u povorci zavijori hrvatska zastava, da se vide prelijepe hrvatske nošnje, da se kušaju naša jela i čuje naša glazba, da što više mladih međusobno izgradi mostove suradnje i prijateljstva.