Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Odabran izvođač u pripremama za dobivanje bržeg Interneta u Gradu Poreču i susjednim općinama

Odabran izvođač u pripremama za dobivanje bržeg Interneta u Gradu Poreču i susjednim općinama

Odabran izvođač u pripremama za dobivanje bržeg Interneta u Gradu Poreču i susjednim općinama
Gradonačelnik Edi Štifanić i Tomislav Majnarić, prokurist iz zagrebačke tvrtke Lator d.o.o., potpisali su u ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine u Maloj vijećnici ugovor o nabavi za usluge izrade dokumenata za razradu projekta Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Poreča i općina Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan, u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja. Grad Poreč i navedene općine prve su u Istri sklopile ovakav ugovor sa izvođačem koji će njihovim stanovnicima omogućiti pristup brzom Internetu - iznad 30/Mbit/s, na gotovo cijelom njihovom području.  

Ugovor je vrijedan 159.120,00 kuna bez PDV-a, a u najvećem dijelu, ukupno 146 tisuća kuna, sufinancira se iz potpora Ministarstva gospodarstva, te ostatak iz proračuna svih navedenih jedinica lokalne samouprave u odnosu prema broju domaćinstava korisnika usluge.

Gradonačelnik Edi Štifanić podsjetio je kako su odluku o raspisivanju zajedničkog poziva donijele sve spomenute općine i Grad Poreč na sastanku održanom uz potporu Istarske županije, na kojem je odlučeno da Grad Poreč bude nositelj, te da se u projekt krene zajednički, jer sve navedene jedinice lokalne samouprave zajedno čine prihvatljiviji broj domaćinstava za ostvarivanje projekta. Gradonačelnik je istaknuo kako je projekt širokopojasne infrastrukture od velikog značenja za područja koja nisu od komercijalnog interesa za telekomunikacijske operatere, te da je potrebno zajedničkim radom osigurati kvalitetnu informacijsku strukturu kroz izgradnju svjetlovodnih distribucijskih mreža.

Majnarić je rekao kako će njihov zadatak biti priprema dokumentacije koja će omogućiti povlačenje sredstava iz europskih fondova za unaprjeđenje telekomunikacijske infrastrukture, koja će svim građanima i poslovnim subjektima omogućiti značajno bolje telekomunikacijske usluge, u čemu Hrvatska još znatno zaostaje za prosjecima EU-a. Prema ugovoru, rok za dovršetak pripreme je 150 dana od dana potpisivanja istog.

Predpristupne aktivnosti Projekta definirane su kroz četiri faze: izradu studije izvodljivosti, izradu plana razvoja širokopojasne infrastrukture, potpora jedinica lokalne samouprave u provedbi javne rasprave, te izradu konačne verzije Plana razvoja širokopojasne infrastrukture što uključuje razmatranje svih primjedbi i komentara zaprimljenih tijekom javne rasprave, te njihovo uključivanje u konačnu verziju. Nakon izrade projekta planirano je po modelu javno-privatnog partnerstva odabrati najpovoljnijeg operatera, te s njime realizirati aktivnosti kako bi bili spremni za prijavu na natječaj za dobivanje sredstava Europske unije za realizaciju Projekta širokopojasnog pristupa. 

Nakon dugo godina upita građana i jedinica lokalne samouprave prema operaterima za omogućavanje usluge bržeg Interneta, koji su do sada uglavnom rješavani djelomično, ovo je prilika da se u svim mjestima, na području Grada, ali i svim općinama omogući ova usluga. Model razvoja širokopojasne infrastrukture koja omogućuje pristup brzinama od minimalno 30/Mbit/s zaživio je u susjednoj Sloveniji, a u Hrvatskoj je u početnoj fazi. Jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, odlučile su sustavno krenuti u ovaj projekt. Za Grad Poreč i susjedne općine ovo je prvi korak u dovođenju brzog Interneta u gotovo sva domaćinstva, a ukoliko se sve bude odvijalo prema planovima i odobrena sredstva, u idealnim uvjetima, ova bi usluga svim građanima trebala biti na raspolaganju za oko dvije i pol godine.