Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Potpisan ugovor za izgradnju osam sunčanih elektrana na javnim objektima Grada Poreča

Potpisan ugovor za izgradnju osam sunčanih elektrana na javnim objektima Grada Poreča

Potpisan ugovor za izgradnju osam sunčanih elektrana na javnim objektima Grada Poreča Potpisan ugovor za izgradnju osam sunčanih elektrana na javnim objektima Grada Poreča
Ugovor kojim će se na osam objekata javne namjene, u vlasništvu Grada Poreča – Parenzo izgraditi sunčane elektrane, potpisali su u srijedu, 24. prosinca 2014. godine u Maloj gradskoj vijećnici gradonačelnik Edi Štifanić i predstavnik zajednice ponuditelja Marino Franinović, predsjednik Uprave poduzeća VR Enbekon d.o.o. iz Zagreba, koju čini još tvrtka Solarni projekti d.o.o. iz Osijeka. Ovim je projekom Grad Poreč-Parenzo prvi u Istarskoj županiji koji će izgraditi sunčane elektrane na objektima javne namjene, te jedan od malobrojnih u Hrvatskoj.

Realizacijom projekta Sunčane elektrane Grada Poreča – Parenzo, na krovove osam objekata javne namjene postavit će se osam sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije iz sunčeve energije, ukupne nazivne snage 100 kW.

Objekti na kojima će biti izgrađene sunčane elektrane su na deponiji Košambra, zatim sportska dvorana Palestra, sportska dvorana Veli Jože, zgrade područnih škola u Novoj Vasi, Baderni i Žbandaju, mjesnog odbora Dračevac, te dječjeg vrtića Varvari. Osim fotonaponskih postrojenja, na krovovima objekata bit će postavljeni i solarni sustavi toplinskih kolektora, čija je zadaća proizvodnja toplinske energije iz sunčeve energije, čime će se osigurati toplinska energija za proizvodnju potrošne tople vode za navedene objekte. Sustavi će osigurati dio ukupnih potrebna za električnom energijom, te potrebe za toplinskom energijom za proizvodnju potrošne tople vode u gore navedenim objektima, čime će se ostvariti značajne uštede u utrošku primarnih energenata, te značajno smanjiti emisije CO2.

Izgradnja elektrana počinje u siječnju, a završetak je predviđen na proljeće 2015. godine.

Samoj realizaciji ovog projekta prethodio je dugi period pripreme i izrade potrebne dokumentacije, te ishođenje dozvola pri nadležnim državnim tijelima i institucijama, koje su Grad Poreč – Parenzo i gradsko poduzeće Parentium d.o.o. uspješno okrunili ishođenjem statusa povlaštenog proizvođača električne energije pri HROTE-u (Hrvatski operator tržišta električne energije) sredinom ove godine.

Ovo je do sada najveći projekt implementacije sustava obnovljivih izvora energije na objekte u vlasništvu Grada Poreča – Parenzo koji u skladu sa strateškim dokumentom Grada, Akcijskim planom energetski održivog razvoja Grada Poreča – Parenzo sve jasnije definira iznimno visoke ciljeve koje si je Grad postavio po pitanju smanjenja emisija CO2, povećanja udjela proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, održivog razvoja grada, te što kvalitetnijeg života svojih građana.