Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Mozaik Đanina Božića u foajeu kazališta

Mozaik Đanina Božića u foajeu kazališta

Mozaik Đanina Božića u foajeu kazališta
Još jedan mozaik poznatog istarskog umjetnika Đanina Božića nastao u okviru likovne kolonije izrade mozaika, našao je svoje mjesto u jednoj porečkoj ustanovi, foajeu kazališta Pučkog otvorenog učilišta. Mozaik je darovalo Društvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine, organizatora ljetne kolonije izrade mozaika u Poreču, koja se ove godine održala po treći put. 

Ovaj je dar ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Sanji Radetić Fatorić uručio predsjednik Društva Dean Jovičević, a postavljanju su prisustvovali i zamjenici gradonačelnika Grada Poreča-Parenzo Nadia Štifanić Dobrilović i Loris Peršurić.

Ovo je samo jedan od mozaika u nizu koje Društvo, jedna od najmlađih i najaktivnijih udruga Poreča kojoj je cilj promicanje kulturne baštine Poreča, a posebno oživljavanje mozaika kao povijesnog obilježja Poreča – grada mozaika, poklanja ovdašnjim ustanovama. Društvo održava ljetne kolonije s međunarodnim učešćem umjetnika, uključuje građane i djecu u radionice izrade mozaika tijekom čitave godine, te promovira i približava tehnike izrade mozaika svim građanima. Do sada su mozaici nastali u kolonijama već darovani Zdravom gradu i Institutu za poljoprivredu i turizam, a donacija će uskoro biti još. 

Društvo realizira vlastitu ideju vodilju sadržanu u nastojanju da se mozaik učini bliskim, prepoznatljivim simbolom za sve građane i posjetitelje Poreča. Ovo vrijedno nastojanje Društva rezultiralo je prvim radovima instaliranim na prostoru grada u vidu klupa izrađenih u mozaiku, znakovitog obilježja grada na kružnom toku u Kukcima, te se uspješno nastavilo.   

Radetić Fatorić rekla je kako je ostala ugodno iznenađena ovako lijepim darom u božićnom periodu i rekla kako će on, budući da se nalazi na frekventnom mjestu, sigurno zaintrigirati mnoge posjetitelje kazališta i biti dobra promocija Društvu. Rekla je kako joj je drago da Društvo od nedavno ima sjedište u prostorima ispod Male sale Učilišta, te najavila kako je u planu da se dogodine kolonija mozaika održi na terasi bivšeg Roxy bara čime će biti bliža i gostima i domaćima.