Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Porečka Giostra s pravim glasnogovornicima - giostra 002 Porečka Giostra s pravim glasnogovornicima - giostra 006 Porečka Giostra s pravim glasnogovornicima - giostra 007 Porečka Giostra s pravim glasnogovornicima - giostra 008

Porečka Giostra s pravim glasnogovornicima

Društvo prijatelja Giostre, nova djelatnost pedagoške sekcije Zavičajnog muzeja Poreštine predstavljeno je u Galeriji Sinčić na konferenciji za medije.

Na veliku inicijativu građana i dužnost Zavičajnog muzeja Poreštine koja se odnosi na edukaciju članova lokalne zajednice u cilju prenošenja spoznaja o povijesti , kulturnoj baštini i običajima Poreča i Poreštine, namjera je organizirati radionice u sklopu Društva prijatelja Giostre.

Stručni djelatnici Muzeja organizirat će kratke tematske sekcije u kojima će se građani moći educirati o raznim aspektima prošlosti. Radionice će obuhvaćati predavanja o novovjekovnoj gastronomiji, životnim pojedinostima porečkih građana i plemića iz 17. i 18. stoljeća, te razne tečajeve novovjekovnih plesova, povijesnog bontona i ophođenja. Konačni cilj je nastup educiranih građana na Porečkom povijesnom festivalu. Građani će na taj način biti pravi glasnogovornici Giostre, zaključila je Elena Uljančić Vekić, članica organizacijskog odbora.

Na konferenciji se novinarima obratio i drugi član odbora, svima dobro poznat Franko Štiković koji je podsjetio kako Giostru treba organizirati 365 dana u godini. Tako je ostvarena suradnja s Društvom naša djeca, Srednjom školom Mate Balota, Turističko- ugostiteljskom školom Anton Štifanic, te s konjičkom klubom Furia, u kojem će uskoro započeti vježbe jahanja za članove kluba, ali i sudionike Giostre koju za to budu zainteresirani.

Giostra bez konjičke utrke više ne smije biti organizirana, dodao je na kraju svog izlaganja Franko Štiković. Moramo se okrenuti prema Europi, jer imamo konkretnu priču utemeljenu na činjenicama, a za takve manifestacije postoje fondovi za sufinanciranje. Već postoji veoma dobra suradnja s talijanskim gradom Monselice i slovenskim Celjem, mjestima u kojima također postoje povijesni kostimirani festivali. Društvo prijatelji Giostre bi na taj način dobilo europske konture, dok bi se srce i dalje temeljilo na lokalnim vrijednostima, naglasio je Elio Štifanic, član organizacijskog odbora.