Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Međunarodni dan volontera i promocija slikovnice "Slovko Maraforko" u Gradskoj knjižnici

Međunarodni dan volontera i promocija slikovnice "Slovko Maraforko" u Gradskoj knjižnici

Međunarodni dan volontera i promocija slikovnice "Slovko Maraforko" u Gradskoj knjižnici Međunarodni dan volontera i promocija slikovnice "Slovko Maraforko" u Gradskoj knjižnici Međunarodni dan volontera i promocija slikovnice "Slovko Maraforko" u Gradskoj knjižnici Međunarodni dan volontera i promocija slikovnice "Slovko Maraforko" u Gradskoj knjižnici
Slikovnica „Slovko Maraforko“, za koju su ilustracije izradili mali polaznici radionica „Petkom u pet“ predstavljena je na Međunarodni dan volontera, 5. prosinca u Gradskoj knjižnici Poreč gdje su se okupili brojni volonteri ove ustanove, okupljeni oko projekta Dam-daš, BOOKtige, brojnih godišnjih radionica za djecu i odrasle, te ljubitelji knjiga. 

-Na ovogodišnjoj BOOKtigi, festivalu pročitanih knjiga, financijska sredstva od prodanih knjiga usmjerila su se za tisak baš ove slikovnice koju će dobiti svako novorođeno dijete na području Poreštine, rekla je ravnateljica Knjižnice Irides Zović. Sve prisutne je u ime osnivača ove ustanove Grada Poreča-Parenzo, pozdravila zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, te naglasila kako je ovo izvrstan primjer kako djeci približiti knjigu i čitanje, te ih uvući u svijet priča koji im može pomoći u njihovom razvoju. Pohvalila je sve napore Gradske knjižnice Poreč, a posebno djecu, male ilustratore ove sasvim posebne slikovnice.

Cijela je slikovnica rezultat velikog volonterskoga projekta - tekst su napisale ravnateljica Irides Zović i knjižničarka Zorana Geržinić, a uredništvo potpisuje dugogodišnja volonterka Knjižnice, Ivona Orlić. Na predstavljanju Orlić je istaknula kako je bilo pravo zadovoljstvo volontirati u Gradskoj knjižnici i veliki užitak raditi na ovakvim projektima koji potiču čitanje i kreativno izražavanje.

Grafičko oblikovanje potpisuju Martina Sirotić i Zvjezdana Vukić iz Studija Sonda, a o njihovom angažmanu govorila je Jelena Šimunović iz Studija Sonda istaknuvši da je rad na ovoj slikovnici sve njih vratio u djetinjstvo, te da je ponosna što su mogli biti dio ovoga plemenitog projekta.

Slikovnica je ilustrirana dječjim crtežima nastalim tijekom jedne radionice iz ciklusa Petkom u pet, a oslikavaju njihove viđenje knjižnice, kutka grada u koji rado zalaze. Knjižničarka, voditeljica dječjih radionica, Zorana Gežinić predstavlila je publici 18 malih ilustratora i objasnila njihove crteže, te sam tijek stvaranja ove vrijedne knjižice koja je izvrstan pregled ovoga odjela i njegovih djelatnosti. Riječ je o edukativnoj slikovnici koja podučava djecu bontonu u knjižnici, a iznad svega potiče mališane na čitanje i kreativno izražavanje.

Mali ilustratori čiji su radovi zastupljeni u slikovnici i koji su sudjelovali na predstavljanju su: Hana Kiš, Lorena Bunčić, Daniel Đaković, Loris Ivetić Vavra, Anabel Jugovac, Andrej Korelić, Gloria Divjak, Viktorija Vošten, Edera Hajmut, Antonija Hrvatin, Marija Ivančić, Tea Legović, Dino Šarić, Luka Licardo, Anja Legović, Pol Asia, Patricija Hajmut i Iva Barišić.

„Najveću vrijednost ovoj slikovnici daje trenutak u kojoj je nastala, spontano u smijehu i veselju, kroz igru i priču. Svakoga petka uvodimo djecu u svijet slikovnica te ih potičemo na kreativno stvaranje, druženje i učenje“, rekla je Geržinić. Na kraju samoga predstavljanja goste je iznenadio glavni lik slikovnice - maskota Slovko Maraforko, koji je i ovoga petka zakasnio na radionicu, ali je odmah uručio slikovnice porečkim pedijatricama Đeni Momić i Ljiljani Požarić. U 2015. godine više od tri stotine novorođenčadi dobit će ovu prelijepu edukativnu priču o jednoj maskoti koja najviše na svijetu voli slova, priče i djecu.

„Ova je slikovnica još jedan dodatan poticaj knjižnici na Maraforu da nastavi sa svojim djelatnostima šireći mrežu volontera, stvarajući pozitivno ozračje i promičući cjeloživotno učenje“, zaključila je ravnateljica Zović pozvavši sve volontere Gradske knjižnice Poreč na nastavak tradicionalnog druženja gdje su se izmjenjivala volonterska iskustva.  

Gradska knjižnica Poreč