Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

MJESEC PODUZETNIŠTVA U POREČU: Gaetano Benčić održao zanimljivo predavanje o kamenoklesarstvu

MJESEC PODUZETNIŠTVA U POREČU: Gaetano Benčić održao zanimljivo predavanje o kamenoklesarstvu MJESEC PODUZETNIŠTVA U POREČU: Gaetano Benčić održao zanimljivo predavanje o kamenoklesarstvu
U sklopu Mjeseca poduzetništva, u utorak, 22. listopada 2019., u Maloj gradskoj vijećnici održano je još jedno u nizu zanimljivih predavanja, ovoga puta na temu povijest kamenoklesarstva u Poreču i na Poreštini, koje je ovoga puta polaznicima nastojalo prikazati i gospodarsku komponentu vezanu uz obradu i izvoz istarskog kamena.

Sudionici su na zanimljiv te inspirativan način doznali o kamenoklesarstvu na našim područjima, posebno od rimskog razdoblja pa do kasnogotičke skulpture 15. stoljeća, kada je obrada kamena dosegla visoku kvalitetu. Predavanje je vodio Gaetano Benčić, kustos Zavičajnog muzeja Poreštine koji je diplomirao povijest na Filozofskom fakultetu u Trstu. Radio je kao profesor u talijanskoj srednjoj školi Leonardo da Vinci te talijanskoj osnovnoj školi Edmondo de Amicis u Bujama. Aktivno izlaže i sudjeluje u organizaciji povijesnih skupova na nacionalnoj i međunarodnoj razini analizirajući povijest i arheologiju Istre. Autor je monografija i članaka na talijanskom i hrvatskom jeziku koji se naročito bave tematikom doline rijeke Mirne te područja Tara i Vabrige. Od 2014. član je muzejskog tima u ulozi kustosa Arheološkog odjela. Područje interesa: antička i srednjovjekovna arheologija, povijest i kultura Istre.

Podsjetimo, u okviru manifestacije Mjesec poduzetništva u Poreču tijekom listopada se na više lokacija u gradu svakodnevno održavaju razne aktivnosti namijenjene stanovnicima Poreča različitih dobnih skupina i područja interesa, u kojima osim Grada Poreča-Parenzo sudjeluju gradske ustanove i lokalni poduzetnici te partneri iz drugih gradova.    

IN ITALIANO...