Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču

Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču

Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču Potpisan ugovor za rekonstrukciju društvenog doma u Žbandaju, budućeg sjedišta prvog Poduzetničkog inkubatora u Poreču
Grad Poreč - Parenzo uskoro dobiva prvi poduzetnički inkubator na svom području, a korak dalje na ovom projektu učinjen je danas 6. studenog  2014. potpisivanjem ugovora o radovima na rekonstrukciji zgrade društvenog doma u Žbandaju, koja će biti sjedište budućeg inkubatora. Ugovor o radovima potpisali su u maloj gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić i Rajko Stilinović, direktor tvrtke Croming d.o.o. iz Pitomače odabrane na javnom natječaju. Vrijednost ugovora je 645.203,41 kuna bez PDV-a, ugovoreno trajanje radova je 120 dana, te je završetak investicije predviđen u ožujku, a stavljanje u pogon u svibnju iduće godine.

Ministarstvo poduzetništva i obrta odobrilo je Gradu Poreču-Parenzo bespovratna sredstva za realizaciju ovog projekta u visini od 75 posto. Ukupni iznos ulaganja je 879.095,47 kuna, a iznos potpore 659.321,60  kuna. Grad Poreč-Parenzo projekt je kandidirao na natječaj Ministarstva za poticanje poduzetništva objavljen na proljeće ove godine i bio među prvima kojem su odobrena sredstva.

Osim što će Poreč ovim zahvatom dobiti prvi poduzetnički inkubator na svom području, ovim će se zahvatom u potpunosti urediti derutna zgrada društvenog doma u centru Žbandaja, koja će ujedno imati i nove sadržaje. Na 200 kvadrata prostora doma nalazit će se ured za poduzetnike, pretežno one u ICT (informatičko - komunikacijskim tehnologijama), te dizajna i kreativnim industrijama, a imat će i opremljenu zajedničku višenamjensku salu za konferencije, sastanke, druženja, te zajedničku recepciju. Svi će prostori primarno biti u funkciji javne poduzetničke infrastrukture, odnosno na raspolaganju poduzetnicima, ali će ga za razna događanja i potrebe mjesnog odbora također moći koristiti i građani. U inkubatoru je predviđeno djelovanje tridesetak djelatnika, ili šest do devet tvrtki.

Grad Poreč- Parenzo će poduzetnicima nuditi poslovni prostor bez naknade u prvih pet godina, besplatan program redovnih edukacija dvaput mjesečno tijekom cijele godine, besplatno poslovno savjetovanje, zajedničke administrativne usluge i usluge održavanja kao i zajedničku promociju.

-Poduzetnički inkubator smješten je blizu naše već postojeće poduzetničke zone u Žbandaju, te je ovo šansa da se ova derutna zgrada u samom naselju na neki način riješi i stvore preduvjeti našim mladim poduzetnicima da počnu s radom, kazao je gradonačelnik Štifanić. Zahvalio se Ministarstvu poduzetništva i obrta koje je prepoznalo projekt i  odobrilo potporu. Gradonačelnik je dodao kako Grad ovime želi postati friendly start up destinacija - omogućiti mladim poduzetnicima da startaju sa svojim poduzećima u navedenom sektoru jer se tu pružaju velike mogućnosti. Također, cilj je potaknuti zapošljavanje i samozapošljavanje mladih inovativnih poduzetnika, potaknuti cjelogodišnje poslovanje, osigurati diversifikaciju gospodarstva, privući mlade visokoobrazovane kadrove i jačati konkurentnosti gospodarstva grada. Gradonačelnik je istaknuo kako su poduzetnički inkubatori dobri jer na tržištu postoje relativno visoke cijene najma nekretnina, a poduzetničkim inkubatorom se mladim poduzetnicima omogućava da za nula kuna dobiju adekvatne prostore. Dodao je kako je  činjenica je da na našem području postoji mali broj start poduzeća i vrlo se rijetko mali poduzetnici odlučuju na startanje ovakvih tvrtki, a jedan od glavnih ciljeva je zapošljavanje i poticanje samozapošljavanja na području grada.

Ovo je prvi poduzetnički inkubator koji će biti realiziran u Poreču i jedan od malobrojnih u Istri, a u Gradu Poreču – Parenzo postoje planovi za daljnja ulaganja u javnu poduzetničku infrastrukturu kao što je poduzetnički proizvodni inkubator.