Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča

Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča Kako su se tijekom Street arta igrale ulice Poreča

Festival ulične umjetnosti Street art Poreč u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč ove je godine po 19. put u jeku uzavrele turističke sezone gradu udahnuo drugačiji ritam te spojio umjetnost i zabavu u sustvaralaštvu umjetnika, izvođača i svih sudionika. Od 22. do 27. kolovoza 2019. više od osam porečkih lokacija bilo je razigrano, rasplesano, obojano, uključeno u ovaj festival koji uvijek nanovo otkriva i tematizira grad. Posebnost ove godine u programu angažman je isključivo domaćih umjetnika i izvođača kojima je Poreč pružio mjesto i sredstvo za izražavanje svoje idejnosti i atraktivnosti, ali je ujedno potaknuo i na otkrivanje novih mogućnosti, prostora i prijateljstava.

Festival je svoj duh odmah najavio i potvrdio velikim otvorenjem u lapidariju porečkog muzeja i u suradnji s Caffe barom Lapidarium. 19. Street art Poreč otvoren je uz vrhunski party koji je gradu priuštio Toni ter Wonder, DJ i zaljubljenik u house glazbu. U živopisnom prostoru porečkog lapidarija, kojemu je Visualia Group svojim dizajnom rasvjete udahnula sebi svojstvenu dozu vizualne atraktivnosti, porečka se publika srdačno rasplesala i u velikom broju pridonijela zaista čarobnoj atmosferi.

Sljedećih je dana festival ulične umjetnosti obilježilo više od 50 izvođača s 30-ak izvedbi na osam gradskih lokacija, uz nanovo osmišljen umjetničko-stvarateljski prostor za prikazivanje umjetničkih instalacija i nastupa te razmjenu iskustava i ideja. Taj novi prostor, takozvani Roxy Artičok, prilagođen je i osmišljen kao svojevrsno umjetničko utočište u gradu i prostor koji je tijekom festivala funkcionirao po principu „radova u tijeku”. Uz prethodno sastavljen program, poput izložbe plakata skupine autora Jazz 2019., koncerta izvrsnog benda The Dixies, a sve popraćeno začudnim scenografijama, na licu mjesta producirali su se drugi različiti performansi i instalacije. Najupečatljivija bila je instalacija Disperzije Alexa Brajkovića, koja je posjetitelje uvela u nestvaran, meditativan svijet zvuka, vjetra i magle.

- Željeli smo stvoriti novi prostor, stvoriti mogućnost za  improvizaciju i nadogradnju te na izravan način motivirati nekoga da taj prostor dodatno osmisli i – uspjeli smo. To je naš ulog u sljedeće, 20. izdanje festivala. Cilj takve akcije je da sudionici festivala i njegovi poklonici počnu zajedno promišljati, razgovarati i raditi, jer su upravo ti prijateljski odnosi u cilju i želji da festival postoji jedina garancija da on ima smisla, objašnjava David Belas, voditelj glazbeno-scenske djelatnosti Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Festival je uspostavljao svoj jezik i na drugim lokacijama tijekom šest dana svog trajanja. Mlada i vješta performerica hulahupa Paula Ribić, izvrstan splitski Kam Hram svojim su cirkusko-akrobatskim performansima i igrom proželi grad. Svi zainteresirani imali su priliku okušati se i sami u akrobacijama u zraku na radionicama akrobacija na svili Nikoline Komljenović, koja je usto i uz zvuk Ksenije Ladić izvela i nastup plesa u zraku. Porečki USB oduševio je građane svojom rječitom plesnom predstavom na glavnom trgu, čiju koreografiju potpisuje Leonarda Lovreković, studentica nizozemske plesne akademije. Tema predstave bila je voda i svi njezini segmenti te je pripremljena ciljano i isključivo za prilike Street arta. Van programa i izmjenjujući se u nastupima s Kam Hramom USB izveo je i fantastičan šou s vatrom te još jednom pokazao širinu i mogućnosti koje ima ta porečka plesna skupina.

Slikar Dario Raffaele Orioli pripremio izložbu akademskih aktova uz more, dok je pjesniku Matku Abramiću bilo je dovoljno u prolazu reći riječ od koje je on na pisaćem stroju u hipu satkao čitavu pjesmu. Uz ove plesne, scenske, cirkusno-akrobatske, likovne i literarne izvedbe najbrojnije ipak bile su one glazbene. Svojim DJ-setovima gradom su pronijeli dobar ritam Bosnyak, uz središnju gradsku skulpturu na glavnom trgu kao kulisu, te Stephanie Prekali sa svojom karijolom, tzv. putujućom dušom, i na morskoj slušaonici uz zalazak sunca. Osebujan je glazbeni performans Improvizije u lapidariju održala Ane Paška, a festival je na istom mjestu zatvorio senzibilan i talentiran glazbenik The Gentleman. Festival je na taj način u nekoliko dana objedinio kako velike spektakle i nastupe na prostranim gradskim površinama tako intimnije izvedbe u ugodnim kutcima grada. I upravo na taj način Street art privlači izvođače i publiku te ih okuplja u zajedničkom promišljanju grada.

Festival u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, a posljednjih nekoliko godina i u okviru Poreč Open Air Festivala, već gotovo dva desetljeća tka urbano tkivo grada Poreča. Osnovni cilj festivala poticanje je i razvijanje modela za koprodukciju koja prvenstveno domaćim autorima daje priliku i smisao uz neprestano jačanje osjećaja gradske scene. Iako je festival u svom konceptu uvijek imao težnju za poticanjem domaće scene u izvedbenom smislu, ove su se godine te težnje artikulirale u raznim modelima, primjerice u zajedničkoj suradnji pri otvorenju festivala. Samo s takvom je suradnjom moguće imati kvalitetu kojoj je cilj inovacija i autentičnost, nešto što gradi naše urbano tkivo, jer akteri su upravo naši umjetnici, simpatizeri, uživatelji u urbanoj kulturi. Street art Poreč platforma je ne samo za prezentaciju, već i za aktivnu produkciju – sadržaja, umjetnika, izvođača, djela, prostora, scena. I samim time opravdava svoj smisao uz neutaživu želju za neprestanim stvaranjem i (pre)osmišljavanjem.

IN ITALIANO...