Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Drugi dio aktualnog vijećničkog sata

MO Joakim Rakovac – izmjena parkirnih mjesta
Vijećnika Luku Šerga zanimala je prometna problematika u Mjesnom odboru Joakim Rakovac gdje je dogovorena izmjena parkirnih mjesta odnosno kada će Grad započeti s primjenom odluke. Također ga je zanimalo koliko ima parkirnih mjesta na Trgu Joakima Rakovca te na koji se način izdaju godišnje karte za stanare, ima li dovoljno mjesta za korisnike kako pravne tako i fizičke te postoje li alternativna rješenja. Vijećniku će na ovo pitanje biti odgovoreno pismenim putem.

Upisi djece u vrtiće i jaslice
Budući da je svima poznato da je tema upisa djece u vrtiće i jaslice uvijek aktualna, nakon provedenih jedinstvenih upisa, zanima me konačna situacija. Bilo je to pitanje vijećnika Eugena Stanisse.
Odgovor na to pitanje dala je zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović odgovorivši da je pri provedenim jedinstvenim upisima za pedagošku godinu 2014./15. poziv trajao od 30. travnja do 20. svibnja. Jedinstveni upisi su kao nova formula polučili dobre rezultate, rekla je Štifanić Dobrilović naglasivši dobru suradnju sa privatnim vrtićima i jaslicama. Sve su ravnateljice spremno prihvatile naš poziv i odmah objavile broj slobodnih mjesta u njihovim ustanovama. Podneseno je 213 zahtjeva, od kojih je 210 bilo pravovaljanih. U jaslice je primljeno 46 djece, a u vrtiće 96. Povjerenstvo još, međutim, nije dovršilo rad, jer je odlučeno da će preostala nepopunjena mjesta biti ponuđena djeci koja će od razdoblja od 9. do 11. mjeseca zadovoljiti dobni kriterij. Tako ćemo još 19 djece smjestiti u jaslice, a 13 u vrtiće. Osim dobi bilo je bitno i prebivalište. Što se tiče razlike u cijeni, privatni vrtići koštaju više, a jedan dio njih ima određene izdatke koje gradski vrtići nemaju, kao što su na primjer najam prostora. Osim da zbrinemo djecu, zadali smo si zadatak, a to je da ćemo nastojat da se ta razlika u cijeni između gradskog i privatnih vrtića zaista smanji, naglasila je Nadia Štifanić Dobrilović.

Sadržaj na novouređenoj plaži na Picalu
Vijećnik Stanissa pohvalio je lijepo uređenu plažu na Picalu, za koju je kazao da postaje omiljeno mjesto i onih koji do sada tamo nisu dolazili. Zanimalo ga je hoće li biti na navedenoj plaži neki novi sadržaji. Odgovor je dala Ana Černjul viša savjetnica za europske integracije i predpristupne fondove. U borovoj šumi planira se postaviti teretana na otvorenom kao i odmorište. Vrijednost ulaganja je oko 100.000 kuna, a financirat će se iz projekta Parenzana Magic. Najčešći korisnici fitnessa na otvorenom biti će upravo građani koji će naravno bez naknade moći raditi na svom zdravlju. Što se pak tiče sigurnosti, sve su sprave proizvedene u EU, testirane, a pored samih će sprava biti istaknuta višejezična uputstva za upotrebu kao i ruta Parenzane, rekla je Černjul. Postavit će se također i odmorište, stolovi i klupe, a to je zamišljeno kao točka sastajanja i predaha biciklista, ali i korisnika fitnessa na otvorenom.

Također je pokrenuo inicijativu prema županiji kao osnivaču da se u Srednjoj školi Antuna Štifanića radi učestalih provala financira i nabavi sigurnosna oprema.

MO Anka Butorac
Vijećnica Snježana Mekota imala je upit vezano za Mjesni odbor Anka Butorac. Sadašnjim članovima vijeća MO je istekao mandat na početku 2013. godine. Ako se dobro sjećam, izbori su bili u veljači 2009. godine. Zašto nisu raspisani novi izbori? Kakve ovlasti imaju članovi kojima je istekao mandat? V.d. pročelnika Ureda grada Božo Jelovac potvrdio je da je od izbora za MO Anke Butorac prošlo više od mandata na kojeg su članovi izabrani. No, Grad je želio uštedjeti sredstva organiziranjem izbora istovremeno u svim mjesnim odborima, pa mandat starim članovima MO vrijedi dok se ne izaberu novi.

Hospicij
Snježanu Mekotu također je zanimala mogućnosti osnivanja hospicija u Poreču: -Koliko  sam informirana, postoje zainteresirani za tu djelatnost ukoliko im se osigura adekvatni prostor, a to bi možda moglo biti tamo gdje je nekad bio stacionar u Domu zdravlja, rekla je. Zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš rekla je kako sa inicijativom za hospicijsku skrb u Gradu nisu upoznati. -Bilo bi dobro kad bi se potencijalni suradnici koji bi otvarali dodatne kapacitete poput privatnih domova za starije i nemoćne javili da o tome porazgovaramo. Inače, u Domu zdravlja ima nešto prostora i planova poput rehabilitacije djece, pa bi se možda pronašlo mjesta i za hospicij.