Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Broj zaposlenih kod porečkih poduzetnika u godinu dana povećan za više od dvije tisuće ljudi

Broj zaposlenih kod porečkih poduzetnika u godinu dana povećan za više od dvije tisuće ljudi

U 2018. godini na području Grada Poreča-Parenzo zabilježeno je 1406 poduzetnika obveznika poreza na dobit, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, podaci su analiza tvrtke Coin provedenih na temelju podataka od FINE. Najveći porast poduzetnika u odnosu na 2017. godinu bilježi djelatnost građevinarstva gdje je registrirano 14 novih poduzetnika, dok je na drugom mjestu djelatnost trgovine i popravaka motornih vozila sa 12 novih poduzetnika. Prilikom analize u obzir su uzeti samo podaci za poduzetnike, bez obrtnika.

 

Govoreći o prihodima poduzetnika koji djeluju na porečkom području, u 2018. godini oni su ostvarili 6,8 milijardi prihoda, a s obzirom na veličinu istih, najvažnije djelatnosti bile su na prvom mjestu: ugostiteljstvo – pružanje smještaja, pripreme i usluživanja hrane (3, 24 milijarde kuna), na drugom trgovina i popravak motornih vozila (1,60 milijarde kuna) , te na trećem mjestu administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti sa 713,804 milijuna kuna. Zanimljivost je i da su najveći relativni rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu zabilježili sektor poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (102 posto), na drugom mjestu rudarstvo i vađenje (61 posto) i na trećem mjestu administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (60 posto), a slijede financijske i osiguravateljske usluge, te elektropskrba, plin i klimatizacija. Najveći apsolutni rast prihoda zabilježile su turističke tvrtke Plava laguna d.d. i Valamar Riviera d.d., te Travel d.o.o..

 

Što se tiče broja zaposlenih kod poduzetnika on odgovara broju od 92 posto radno sposobnog stanovništva na području Grada Poreča-Parenzo (prema popisu stanovništva iz 2011.). Poduzetnici na području Grada Poreča-Parenzo u prošloj su godini zapošljavali 10.887 ljudi, što je čak 2.144 više u odnosu na godinu prije. Najveći poduzetnici investitori na ovom području u protekloj godini bili su Valamar Riviera i Plava laguna, a sve ukupno poduzetnici Poreča su u navedenom periodu investirali 1,4 milijarde kuna. Podacima o poduzetnicima u Poreču zadovoljan je i gradonačelnik Loris Peršurić, koji ističe brojne mjere kojima Grad nastoji olakšati poslovanje poduzetnicima.

 

- Grad ulaže znatan trud u kontinuirano unapređenje infrastrukturnih, prostorno-planskih i drugih uvjeta za razvoj poduzetništva. Osim toga, kroz direktne financijske potpore poduzetnici imaju mogućnost ostvariti pravo na potpore u okviru sedam mjera iz gradskog Programa poticanja razvoja poduzetništva. Od ove godine povećani su iznosi pojedinih potpora, te su uvedene veće potpore za mlade poduzetnike i žene poduzetnice. Osim direktnih financijskih potpora Grad nudi niz drugih aktivnosti i programa namijenjenih obrtnicima, od informiranja i edukacija do mogućnosti sudjelovanja na sajmu poduzetništva i drugim aktivnostima promicanja obrtništva i poduzetništva u organizaciji Grada, kaže Peršurić.

 

Osim toga, Grad porečkim obrtnicima i poduzetnicima nudi subvencioniran moderan poslovni prostor u gradskom Poduzetničkom inkubatoru, kao i mogućnost poslovanja u poduzetničkim zonama. Investitorima koji kupe parcelu od Grada, nude se razne pogodnosti kao na primjer u Gospodarskoj zoni Buići-Žbandaj: besplatan priključak struje, besplatan priključak na kanalizaciju, besplatan priključak na vodu, oslobađanje plaćanja komunalnog doprinosa. Grad Poreč –Parenzo puno ulaže u sva područja iz svoje nadležnosti, s čime se povećava i kvaliteta života u Poreču, što pridonosi razvoju grada i stvaranju uvjeta za rast i razvoj poduzetništva.

IN ITALIANO....