Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli

Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli Objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli
Jučer je objavljen međunarodni natječaj za izgradnju četiri škole u Poreču, Bujama i Puli, povodom čega je održana tiskovna konferencija u sjedištu Istarske županije na kojoj su sudjelovali župan Istarske županije Valter Flego, zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić, načelnik Sektora za financijske poslove MZOS Petar Šokić, član Upravnog odbora za investicije Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) Dubravko Ponoš, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić, zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci, gradonačelnik Grada Buja Edi Andreašić, pročelnik za gospodarstvo Istarske županije Alen Damijanić, pročelnica za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricija Smoljan.

-Ovo je veliki dan za našu županiju jer nakon potpisivanja Sporazuma za izgradnju četiri škole u Istarskoj županiji u veljači i Pisma namjere u ožujku, objavljen je međunarodni natječaj za njihovu izgradnju. Unatoč kriznim vremenima, veliku pažnju pridajemo ulaganju u znanost, osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, kazao je župan Valter Flego. Ovo je predzadnji korak, a zadnji nam je da za šest mjeseci imamo najpovoljnijeg ponuditelja koji će početi graditi škole, naglasio je Flego.  

Sve četiri škole graditi će se po principu javno – privatno partnerstvo. Tako će se u Poreču izgraditi nova osnovna područna škola na Finidi i nadograditi škola u Žbandaju sa pratećom sportskom dvoranom, dok će se u Puli izgraditi nova Medicinska škola, a u Bujama će se Osnovna škola Mate Balote rekonstruirati i nadograditi.

-Cilj nam je da do 01. rujna 2016. godine učenici idu u prvu smjenu u sve četiri nove škole, naglasio je Flego te dodao kako je ovo prvi projekt u Istri po principu javno – privatno partnerstvo.  

Procijenjena vrijednost investicije iznosi 270 milijuna kuna, sufinancira ga država sa 55%, Istarska županija sa 35% i sa 10% gradovi Poreč i Buje.
Član Upravnog odbora za investicije Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) Dubravko Ponoš rekao je kako je u odnosu na klasičnu nabavu model JPP jeftiniji za 8%. Model je star 30 godina i dokazalo se kroz niz primjera da javno i privatno mogu i moraju zajedno. Kada ovaj projekt uskoro bude realiziran, na području Istarske županije u funkciji će biti više od 12 tisuća metara kvadratnih novog školskog prostora, rekao je Ponoš.

-Ovo je bitan dan za Istarsku županiju, a ovaj projekt svakako treba gledati sa dva aspekta, a to su školski i gospodarski, rekao je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić te dodao kako je ovo jedan u nizu projekata Vlade koji se planiraju po modelu JPP-a, a za koje je Vlada osigurala 6,3 miljarde kuna.

Gradonačelnik Grada Poreča Edi Štifanić zahvalio se svima koji su sudjelovali u ovom projektu. U našem se gradu trenutno rade veliki projekti, ali ono što me najviše raduje je upravo izgradnja naših dviju škola, rekao je Štifanić i dodao kako ga to veseli i kao gradonačelnika, građanina, ali i kao roditelja. Grad Poreč puno ulaže u obrazovanje, a izgradnjom škole na Finidi i nadogradnjom škole u Žbandaju naša će djeca imati bolje uvjete za obrazovanje i razvoj rekao je Štifanić.

Prema modelu JPP, privatni investitor uloži svoj kapital u projektiranje, izgradnju, opremanje nakon čega održavanje objekta traje 25 godina. Nakon 25 godina objekt dolazi u vlasništvo grada. Radovi na sve četiri škole započeli bi u siječnju 2015. godine.