Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Od 14. do 20. lipnja Poreč središte ljubitelja pikada širom Europe

Od 14. do 20. lipnja Poreč središte ljubitelja pikada širom Europe Od 14. do 20. lipnja Poreč središte ljubitelja pikada širom Europe Od 14. do 20. lipnja Poreč središte ljubitelja pikada širom Europe Od 14. do 20. lipnja Poreč središte ljubitelja pikada širom Europe
Od 14. do 20. lipnja Poreč će biti u znaku pikada, najavljeno je to na tiskovnoj konferenciji koja se danas održala u sportskoj dvorani Žatika. Naime, ovo je 19. europsko prvenstvo u elektroničkom pikadu u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, a riječ je o najvećem i najvažnijem natjecanju u kalendaru Europske pikado unije. Tih sedam dana, koliko traje prvenstvo očekuje se oko 2500 ljudi iz 23 europske zemlje. Na tiskovnoj konferenciji prisutni su bili gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik HPS_a Mate Vukoja, dopredsjednik HPS-a Željko Đođo te Denis Živolićvlasnik agencije FA tours.  

Drago mi je što se pikado vratio u naš grad jer je zadnji put Poreč bio domaćin 2001. godine, kazao je gradonačelnik Edi Štifanić, naglasivši kako ga iznimno raduje što je Poreč ponovno odabran jer se tako stvara prepoznatljiva slika našeg grada kao europske prijestolnice pikado sporta gdje bi se turniri organizirali narednih 10 godina. Tom je prilikom pozvao sve sugrađanke i sugrađane kao i posjetitelje grada da dođu i pogledaju ovo zanimljivo natjecanje, a ugostitelje da budu dobri domaćini. Svima želim da se od 14. do 20. lipnja ugodno osjećaju u našem gradu te da pronađu i malo vremena za obilazak i upoznavanje s poviješću i kulturom našeg grada, rekao je Štifanić.  

Predsjednik Hrvatskog pikado saveza Mate Vukoja kazao je kako su pozitivna iskustva pikadista i članova Europske pikado federacije bila glavni razlog da se prvenstvo ponovo organizira u Poreču. Ovim putem zahvalio bi se Gradu Poreču koji nam je širom otvorio vrata kao i Turističkoj zajednici grada Poreča te HOO-u, kazao je Vukoja dodavši kako je dvorana Žatika dragulj koji se treba iskoristiti do maksimuma. Također je rekao kako se ovim natjecanjem žele dokazati kao dobri organizatori jer su im ideja i cilj da 2015. godine u Poreču organiziraju svjetsko i europsko prvenstvo, osnuju pikado kamp te da Poreč postane pikado destinacija.  

Svečana ceremonija otvaranja biti će upriličena u nedjelju, 15. lipnja u 20.45 u dvorani Žatika. Prilika je to da se u sedam dana natjecanja vide najbolji pikadisti i pikadistice iz Njemačke, Italije, Češke, Slovačke, Francuske, BIH, Slovenije, Španjolske i ostalih zemalja. Naša muška reprezentacija je na posljednjih sedam EP-a uvijek nastupila u finalu pri čemu su osvojili četiri zlata i tri srebra, dok je kapetan reprezentacije Boris Krčmar ponajveća svjetska zvijezda elektroničkog pikada.

Od 2009. do 2013. hrvatske su pikadistice i pikadisti osvojili nevjerojatne 43 medalje na najvažnijim međunarodnim natjecanjima:
- 8 medalja na svjetskim prvenstvima (4 zlato, 2 srebro, 2 bronca)
- 25 medalja na europskim prvenstvima (11 zlato, 7 srebro, 7 bronca)
- 5 medalje na svjetskim kupovima (2 zlato, 2 srebro, 1 bronca)
- 5 medalje na europskim kupovima (2 zlato, 1 srebro, 2 bronca).  

Uz sjajna rezultatska ostvarenja, Hrvatski pikado savez (HPS) je jedan od najbolje organiziranih. Ulaz na sva natjecanja je besplatan, a počinju od 9.00 ujutro svakog dana do kasno navečer. U šatoru ispred dvorane svaku će večer biti organiziran zabavni program, a moći će se pratiti i Svjetsko nogometno prvenstvo.  

Više informacija možete pronaći na web stranici Hrvatskog pikado saveza.