Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Počeli radovi na zgradi novog područnog vrtića Paperino u Dračevcu

Počeli radovi na zgradi novog područnog vrtića Paperino u Dračevcu

Počeli radovi na zgradi novog područnog vrtića Paperino u Dračevcu Počeli radovi na zgradi novog područnog vrtića Paperino u Dračevcu Počeli radovi na zgradi novog područnog vrtića Paperino u Dračevcu Počeli radovi na zgradi novog područnog vrtića Paperino u Dračevcu
Početak radova na rekonstrukciji i dogradnji zgrade koja će postati dječji vrtić u Dračevcu danas su 14.06. 2019., predstavljeni novinarima na samoj lokaciji gradilišta. Ovim će zahvatom stari derutni objekt, bivša škola u centru naselja, postati područni odjel Talijanskog dječjeg vrtića Paperino iz Poreča, koji će imati kapacitet za smještaj po jedne grupe djece jasličke i vrtićke dobi.

 

-Nakon što smo lani otvorili novu školu na Finidi, a početkom ove godine i novi vrtić u Velom Maju, veseli me što je došao red i na vrtić u Dračevcu. Želja nam je zadnjih godina da napravimo više manjih vrtića u prigradskim naseljima kako bi se djeca u najmlađoj dobi osjećala bliže doma i sigurnija, rekao je gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić. Najavio je kako će vrtić biti otvoren početkom siječnja iduće godine, a uskoro će, dodao je, objaviti natječaj za gradnju još jednog, onog u Žbandaju, koji će primiti četiri grupe djece. Dodao je kako će Grad nastaviti graditi nove vrtiće kako bi svako dijete imalo svoje mjesto, a potreba je velika jer je Poreč lani imao porast od10 posto više novorođenčadi u odnosu na prethodnu godinu.

 

U vrtiću u Dračevcu uz svaku grupnu sobu bit će smješten sanitarni čvor i garderoba za djecu, a osim toga objekt će imati dvoranu za rekreaciju djece površine 46m2, sanitarije za osoblje, servisnu prostoriju, tehničku prostoriju, spremište i ostale potrebne prostore. Objekt je smješten na čestici od oko 1300m2. Rekonstrukcijom i dogradnjom, bruto površina postojećeg objekta od 224m2 povećava za 96m2 na ukupno 320m2 (285m2 neto). Zadržavaju se postojeći nosivi kameni zidovi, drveno krovište se uklanja i izvode se novi krovovi u obliku kose armiranobetnoske ploče.

 

Kompletan objekt se oblaže u termoizolaciju od kamene vune debljine 15cm. Za grijanje i hlađenje objekta bit će instalirana dizalica topline. Grijanje je predviđeno podnim grijanjem, a hlađenje ventilatorskim konvektorima.

 

Ravnateljica Paperina Nataša Musizza rekla je kako djece imaju dosta, a ovdje će, sukladno pedagoškim standardima, u jasličkoj skupini smjestiti 12 do 14 djece, dok će ih u vrtićkoj biti od 20 do 22. Dodala je kako imaju dobra iskustva s malim vrtićima po prigradskim naseljima, od Varvari, do Baderne i nedavno otvorenog u Velom Maju gdje se djeca puno lakše privikavaju.

 

Ugovorena vrijednost radova iznosi 2.305.217 kuna bez PDV-a, a za ovaj je projekt predviđeno sufinanciranje Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz mjere 7., podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1. i iznosi 80% ukupno prihvatljivih troškova.

 

Izvođač radova je Rog d.o.o. iz Darde, a Nadzor je povjeren tvrtki Solidplus d.o.o. iz Poreča.