Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Grad Poreč i ove godine sufinancira obnovu zgrada u starogradskoj jezgri i užem centru grada

Grad Poreč i ove godine sufinancira obnovu zgrada u starogradskoj jezgri i užem centru grada

Grad Poreč-Parenzo i ove je godine raspisao natječaj za obnovu fasada, krovova i stolarije, te sanaciju konstruktivnih dijelova na zgradama na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline grada Poreča - starogradskoj jezgri i užem centru u sklopu Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča-Parenzo.

Ukupna sredstva za subvencioniranje mjera zaštite i obnove kulturnih dobara iznose 400.000,00 kuna, a osigurana su u Proračuna Grada Poreča - Parenzo za 2019. godinu. U Program zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča-Parenzo ove se godine financijskim sredstvima uključila i Turistička zajednica Grada Poreča.

S obzirom na to da Grad Poreč-Parenzo i TZ Poreč u ovome programu sudjeluju davanjem nepovratnih subvencija, na taj se način želi potaknuti vlasnike nekretnina da pokrenu obnovu svojih objekata. Za ostvarivanje prava na subvenciju definirano je pet kriterija: lokacija, kulturno-povijesna vrijednost građevine, namjena građevine (poslovna ili stambena), površina građevine te kriterij građevinskog stanja građevine, a subvencioniranje vlasnik jedne zgrade može iskoristiti jednom u pet godina, kako bi se obnovio što veći broj zgrada. Iznos subvencije nije fiksan, već ovisi o ukupnoj površini građevine, a limit subvencije po građevini iznosi 90.000 kuna, čime se potencira obnova manjih objekata u starogradskoj jezgri.

Prijave na Natječaj mogu se podnositi do petka, 14. lipnja 2019. godine. Tekst Natječaja i svi obrasci dostupni su na službenim web-stranicama Grada Poreča-Parenzo, a Pravilnik za provedbu Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča objavljen je u Službenom glasniku Grada Poreča-Parenzo, br 4/16.

- I ove godine pozivamo sugrađane i pravne osobe koje djeluju na području kulturno – povijesne urbanističke cjeline grada Poreča - starogradske jezgre i užeg centra da se uključe u obnovu zgrada. Ovaj natječaj raspisujemo četvrtu godinu zaredom i postoji izražen interes, no, svi smo svjesni da su projekti obnove u starogradskoj jezgri posebno zahtjevni. Lani je odobreno sufinanciranje za 11 zgrada, a vjerujem da će povećanjem iznosa u ovoj godini u obnovu biti uključeno još više zgrada., rekao je povodom otvaranja natječaja gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

IN ITALIANO...