Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Povodom sv. Florijana održan prijem za vatrogasce

Povodom sv. Florijana održan prijem za vatrogasce Povodom sv. Florijana održan prijem za vatrogasce Povodom sv. Florijana održan prijem za vatrogasce
U povodu blagdana sv. Florijana i dana vatrogastva, koji se obilježava 4. svibnja,  u Maloj vijećnici gradske uprave danas je upriličen prijem za vatrogasce. Na prijemu su bili prisutni zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović, potpredsjednik Gradskog vijeća Mario Ritoša, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe Poreč sa zapovjednikom Adrianom Jugovcem, predstavnici DVD-a Tara, Višnjana, Vrsara i Kaštelira, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Poreč Mario Laković, predsjednik Upravnog vijeća Lino  Dobrila, predsjednik Upravnog odbora područne vatrogasne zajednice Božo Jelovac i upravitelj Šumarije Poreč – Hrvatske šume d.o.o. Zoran Brščić.

Zamjenica gradonačelnika tom prilikom čestitala im je njihov dan kazavši kako je razlog još i veći jer je Javnoj vatrogasnoj postrojbi Poreč za Dan grada uručena Povelja 30. april. Hvala vam na svemu dobrome što ste učinili i činite za ovaj grad i njegove stanovnike.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Centar za zaštitu od požara Adriano Jugovac zahvalio se na prijemu i Povelji 30. april. Kratko se osvrnuo na 2013. godinu kazavši kako je prošle godine bilo 202 intervencije što je u odnosu na 2012. godinu 200 intervencija manje. Istaknuo je važnost suradnje s DVD-ima bez čije pomoći niti jedna veća intervencija ne može proći. Tom prilikom rekao je kako je suradnja s Hrvatskim šumama – šumarija Poreč odlična. Na kraju se još jednom zahvalio Gradu na podršci i financiranju.
Danas postrojba broji 28 profesionalnih vatrogasaca, osposobljenih i opremljenih za rješavanje svih vrsta poziva na pomoć ugroženom stanovništvu i njihovim materijalnim dobrima. Kao pomoć kod većih nesreća na našem području prisutno je i 60-ak osposobljenih pripadnika općinskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.

O porečkom vatrogastvu          
Porečko vatrogastvo ima 121 godinu tradicije suprotstavljanja požaru i drugim elementarnim nepogodama. 23. siječnja 1893. godine organizirana prva protupožarna služba, odnosno Dobrovoljno vatrogasno društvo Poreč. Porečko vatrogastvo se tijekom povijesti razvijalo unutar četiri države, prilagođavajući se brojnim društveno-političkim promjenama, ali su vatrogasci, bez obzira na navedene promjene, uvijek brinuli o sigurnosti stanovništva i njihove imovine.             

16. ožujka 1972. odlukom Skupštine općine Poreč osnovana je Profesionalna vatrogasna jedinica koja je počela sa djelovanjem od 01.01.1975.godine sa 7 stalno zaposlenih  osoba. Nakon osamostaljenja Republike Hrvatske, od 01.4.1994. godine Profesionalna vatrogasna jedinica prelazi u nadležnost Ministarstva unutarnjih poslova. 2000. godine, se od strane Grada Poreča i svih Općina Poreštine osnivana je zajednička javna ustanova koja dobiva naziv Javna vatrogasna postrojba-Centar za zaštitu od požara Poreč. Postrojba provodi svoje aktivnosti nositelja protupožarne zaštite na području Grada Poreča te susjednih općina: Tar-Vabriga, Funtana, Vrsar, Sv. Lovreč, Višnjan, Kaštelir-Labinci te Vižinada.  Sigurnost građanima i gostima našega grada zajamčena je i zahvaljujući tehničkoj opremljenosti postrojbe koja posjeduje modernu i kvalitetnu vatrogasnu opremu i vozila. Sredstvima svih osnivača Centar za zaštitu od požara Poreč dobro je opremljen, tako da danas raspolaže sa ukupno 15  opremljenih vozila razne namjene, od kojih je 7 novih vozila nabavljeno posljednjih nekoliko godina. Kontinuirano se zanavlja vatrogasna osobna i skupna oprema i ulažu znatna sredstva u uređenje prostorija u kojima borave vatrogasci i u kojima se čuva oprema. Javnoj vatrogasnoj postrojbi - Centru za zaštitu od požara je, povodom Dana Grada, 2014. godine dodijeljena Povelja 30 april, kao najviše priznanje Grada Poreča - Parenzo za zasluge na području vatrogastva.             

U funkciji je i video nadzor preko 70% područja Poreštine, koji se obavlja iz operativnog dežurstva Centra za zaštitu od požara Poreč. Ovakav način nadzora pokazao se vrlo učinkovit za pravovremeno uočavanje požara, a time i njegovo efikasnije suzbijanje.             

Hrvatske šume d.o.o. -Šumarija Poreč, tijekom ljeta, u doba pojačane opasnosti od požara, svojom stalnom motrilačko-dojavnom službom na visokim osmatračnicama, motoriziranom protupožarnim ophodnjama,  te opremljenim i osposobljenim djelatnicima za gašenje požara otvorenih prostora značajno doprinosi protupožarnoj zaštiti. Centar za zaštitu od požara Poreč, dobrovoljna vatrogasna društva i Općine Poreštine koje na svom području nemaju dobrovoljno vatrogasno društvo udruženi su u Područnu vatrogasnu zajednicu Poreč,  koja rukovodno, organizacijski i osiguranjem sredstava objedinjava vatrogastvo Poreštine.            

Iz ovog kratkog prikaza, može se zaključiti da je stanje vatrogastva na području Poreštine vrlo dobro, zahvaljujući doprinosu i odgovornom pristupu ovoj problematici na principima solidarnosti i dogovora između Grada Poreča, te Općina Vrsar, Funtana, Sveti Lovreč, Višnjan, Vižinada, Kaštelir-Labinci i Tar-Vabriga.