Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Gradonačelnikov govor povodom Dana Grada Poreča - Parenzo

Gospodine predsjedniče Gradskog vijeća, gospođe i gospodo vijećnici
Štovani gospodine ministre
Uvaženi župane istarski
Oče biskupe porečki i pulski
Drugarice i drugovi antifašisti, poštovani pripadnici domovinskog rata
Štovane delegacije prijateljskih gradova 
Gospodo gradonačelnici i načelnici iz naše županije
Gospodo dobitnici nagrade Grada Poreča
Poštovani gosti i izaslanici
Drage sugrađanke i sugrađani  

Dan oslobođenja Grada Poreča nije samo još jedan u nizu protokolarnih dana, nego je ovo dan kada se s osobitom zahvalnošću i ponosom prisjećamo svih minulih generacija, onih koji su u naš Grad ugradili svoja najplemenitija nastojanja, svoj samoprijegor, svoje ideje i ideale pa i svoje živote. Ovo je dan kada im želimo zahvaliti i zapitati se – jesmo li iznevjerili njihova očekivanja? Ovo jest svečarski trenutak, ali i dan kad trebamo stati pred svoje sugrađanke i sugrađane kojima smo dužni svaki dan položiti račun što i kako radimo, ali i kako mislimo raditi.   Želim se odmah na početku zahvaliti svima koji predano i marljivo rade za boljitak našeg grada. Iako je u gradu mnogo problema koje trebamo riješiti, jako puno se radi, jako puno projekata je završeno, mnogi su u tijeku i brojni pred početkom realizacije. Poreč je grad koji ne stoji na mjestu, nego svakim danom napredujemo i radimo. Želimo biti bolji, želimo našim građanima pružiti još bolji život, a našim gostima i turistima još ljepšu destinaciju za odmor. Nikad nećemo stati, nikad se nećemo umoriti i nikad nećemo biti potpuno zadovoljni, jer znam da uvijek možemo još više i bolje.  

I upravo zato, potrebna nam je još učinkovitija i kvalitetnija javna uprava koja mora biti potpora građanima i poduzetnicima u ostvarivanju njihovih ciljeva. Usluge javne uprave trebaju uvijek biti dostupne građanima Poreča. Stoga će jednom tjedno, utorkom,  gradska uprava raditi produženo. E - rješenja potpunog pružanja usluga javne uprave trebaju se uvesti čim prije i gdje god je to moguće. Neće to naravno riješiti sve naše probleme, ali će sigurno doprinijeti rješavanju istih, te pokazati trud i zalaganje, spremnost da uložimo sva raspoloživa sredstva kako bi bili dostupniji građanima.  Kao gradonačelnik i najodgovorniji čovjek u Gradskoj upravi i dalje ću se zalagati za sve oblike štednje i racionalnog gospodarenja, za održavanje plaća na prihvatljivoj razini, za obuzdavanje birokratske plime, a natječaji za prodaju gradskih zemljišta koji su upravo u tijeku sigurno će pridonijeti konsolidaciji gradskog proračuna. Ali to je samo jedna strana medalje. Ona druga mora biti rast gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta i čuvanje već postojećih. Zato moramo širom otvoriti vrata onima koji imaju kapital, znanje i dovoljno hrabrosti da u ovim teškim vremenima budu poduzetnici ili obrtnici. Upravo njima moramo dati šansu ako je ne želimo sami izgubiti. Stoga me posebno raduju velika ovogodišnja ulaganja turističkog sektora; obnovljeni su hoteli Zagreb i Materada, na jesen se nastavlja započeta izgradnja kapaciteta na otoku Sv. Nikola, naš je Grad dobio i novi hostel, a krajem srpnja biti će dovršen i aquapark na području Mornarica kao novi motiv dolaska turista u Poreč. Prije desetak dana počeli smo s izgradnjom gradske plaže na području između turističkog kompleksa Brulo i našeg gradskog kupališta, a 5-og svibnja započinju radovi na još jednoj gradskoj plaži ispod hotela Zagreb. Veseli me i nedavno otvorenje prodavaonice Mueller , a kroz mjesec dana biti će dovršen i prodajni centar AM grupe,  započeti će s radom i proizvodna hala porečke tvrtke MIRTEX. Sve to zajedno donosi novih 60 stalnih radnih mjesta za naše sugrađane. Zahvaljujem se ministarstvu turizma na dodijeljenim sredstvima za izgradnju gradskih plaža.   Na sreću, sada imamo dobru sinergiju i zajedništvo državne i lokalne vlasti u Poreču, a to je preduvjet da još brže krenemo u realizaciju novih projekata.  

Održivi razvoj i zaštita okoliša jedna su od temeljnih odrednica našeg razvoja. Kroz desetak dana završava natječaj za odabir izvođača za izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda kao i za izgradnju 56 kilometara nove kanalizacijske mreže te 23 km rekonstrukcije već postojeće, koja će obuhvatiti gotovo sva naša prigradska naselja. Svojim značajem i financijskom vrijednošću ovo je najveći projekt u novijoj povijesti Grada koji se najvećim dijelom financira bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 50 milijuna eura. Uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, do kraja godine biti će izgrađena i pretovarna stanica na našoj komunalnoj deponiji. Vjerojatno malo naših sugrađana zna da je Grad na 8 svojih objekata pokrenuo postupak izgradnje sunčanih elektrana,  a za koje je Grad Poreč već ishodio status povlaštenog proizvođača električne energije, te potpisao ugovore o otkupu. Također, do kraja svibnja na našem gradskom parkiralištu, biti će postavljena prva punionica za električna vozila. Hvala Hrvatskim vodama i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za suradnju na ovim projektima.  

Nastavili smo s modernizacijom svoje prometne infrastrukture jer Poreč mora biti kvalitetno organiziran i dobro povezan grad s učinkovitim prometom i komunikacijskim uslugama. U tijeku je rekonstrukcija državne ceste od Lacopa do Vodopije u dužini od 2,6 km s pratećim rotorima na Finidi i Špadićima za koju očekujem da se dovrši početkom lipnja. Krajem svibnja biti će dovršeni i poslovi na adaptaciji raskrižja Žbandaj. Ipak, po mom osobnom uvjerenju, naš najvažniji prometni projekt u ovom mandatu jest izgradnja južnog dijela porečke zaobilaznice. Izvođač radova za prvu dionicu od rotora Varvari do budućeg rotora Košambra već je odabran, radovi počinju za 45 dana. Usporedo s time rješavaju se i imovinsko pravni odnosi za posljednju dionicu. Isto tako, nakon turističke sezone graditi će se dionica od rotora Žatika do komunalne deponije, a to znači da ćemo do kraja godine imati još jedan prometni ulaz u naš Grad. Veliko hvala Hrvatskim cestama na uloženim sredstvima u izgradnju naših prometnica.   Manje vidljiva, ali iznimno važna, svakako je komunalna infrastruktura grada. To je ona mreža cijevi i vodova koja nam tako smeta dok se, radi toga, kopaju naše ulice, trgovi i prometnice. Nakon toga, uglavnom svi zaboravimo koliko je vrijedna i potrebna jer s njom jednostavno računamo kao s nečim što se podrazumijeva i što jednostavno mora postojati. I ove je godine izgrađeno oko desetak kilometara plinske mreže, taj vrijedni energent za nekoliko dana dolazi i u našu poslovnu zonu Buići-Žbandaj. Nakon sezone nastaviti ćemo s plinofikacijom Grada prema Zelenoj laguni te u Novom naselju. Poreč treba biti grad svih dobnih skupina. Mladima moramo dozvoliti da se razvijaju, a umirovljenicima da uživaju u aktivnom i kvalitetnom starenju. Prije dva dana svečano smo otvorili Centar za mlade, prostor koji će biti pristupačan svim mladim osobama. Otvorenje Centra za mlade veliki je iskorak prema sudjelovanju mladih u javnom životu kao i osnaživanju komunikacije između udruga i institucija. Kroz rad u Centru za mlade, povećat će se stupanj aktivnog sudjelovanja mladih u civilnom društvu, potaknuti i osnažiti mlade ljude da slijede svoje talente, ideje i sposobnosti. Mladima želimo pomoći i u rješavanju njihovih stambenih problema. U suradnji s Agencijom za pravno posredovanje i promet nekretninama (APN), Grad Poreč krenuo je u projekt izgradnje 30 stanova po programu društveno poticane stanogradnje.  

Poreč treba biti moderan grad koji se ponosi svojom tradicijom i kulturnom baštinom, ali i investira u nova znanja. Moramo nastojati graditi svoju budućnost u duhu bogate tradicije, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba. Grad treba osigurati odgovarajuće uvjete obrazovanja za našu djecu. I zato se neizmjerno radujem  početku izgradnje naših škola na Finidi s trodijelnom sportskom dvoranom, te područne škole u Žbandaju. Očekujem da CEI ( Centar za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija ) objavi  natječaj za investitora do kraja svibnja, a sama izgradnja škola započeti će do kraja godine. Time će nedosanjani san brojnih generacija Porečana za još jednom osnovnom školom u našem Gradu, konačno postati stvarnost.    

Ali kvalitetu života ne čine samo projekti, zgrade, prometnice niti infrastruktura. Ulagali smo zato u produženi boravak i cjelodnevnu nastavu u svakoj našoj školi. Uključujemo u vrtić djecu tijekom čitave godine ali i parcijalno, samo u ljetnim mjesecima, prilagodivši tako škole i vrtiće potrebama djece i roditelja. Gradimo nad standard u kulturi podržavajući brojne programe u kojima gostuju  umjetnici svjetskog glasa kao i one amaterske, jednako vrijedne, u kojima svoje talente i kreativnost izražavaju naši građani putem glazbe, glume, kreiranjem radionica u gradskoj biblioteci.  Imamo jednu od najuspješnijih osnovnih glazbenih škola čiji učenici osvajaju brojne nagrade kako u državi tako i na međunarodnim natjecanjima, a  na pragu smo otvaranja srednje glazbene i umjetničke škole u Poreču. Nismo zaboravili i na naše umirovljenike kojima u njihovom klubu Galija pružamo mogućnost za druženje, edukaciju, zabavu i rekreaciju. Ulagali smo u besplatno informatičko obrazovanje za naše građane, poticali projekte lokalnoga partnerstva u mjesnim odborima. S posebnom pažnjom podržavamo udruge za osobe s invaliditetom u cilju pružanja potpore, suradnje i izjednačavanja prava najranjivijih skupina građana u našem gradu.  

Ostajući dosljedan sebi, naš Grad je u ovim godinama izgradio izuzetno kvalitetan i prepoznatljiv socijalni program kojim pomaže građanima u teškim životnim trenucima. Ta je pomoć kroz subvencije troškova stanovanja i novčane potpore, od pomoći za našu djecu i obitelji, za naše učenike i studente, do naših umirovljenika, a programi za zdravlje i pomoć našim mladima, obiteljima, osobama s invaliditetom, starijima, ovisnicima, teško bolesnima i dr. daleko su iznad državnih standarda što naš grad čini zaista posebnim. U tom smislu, s ovog mjesta mogu jamčiti kako će najugroženiji i socijalno najpotrebitiji u našem gradu ostati naša trajna briga daleko veća od one koju pruža država, a to je u ovim teškim kriznim godinama iznimno važno. To znači da želimo spriječiti ulazak u začarani krug siromaštva, graditi snažan socijalni kapital zajednice i biti oslonac građanima onda kada je najpotrebnije, kako bi mogli živjeti s više sigurnosti i dostojanstva.  

Iz vidokruga nam nikako i nikada ne smije nestati čovjek, naš Porečan. Ne smijemo zaboraviti na obične male ljude koji se svakodnevno bore za život, za puku svoju i egzistenciju svojih obitelji, na ljude koji predano i pošteno rade svoj posao ma kakav god on bio, ljude koji na birou rada traže novu životnu šansu da svojim poštenim radom žive život dostojan čovjeka.  

Dan Grada Poreča ujedno je i dan Hitne medicinske pomoći koji se obilježava u RH. Danas smo zato mogli vidjeti demonstraciju različitih oblika pomoći na Trgu slobode koju su građanima prikazivali stručni timovi porečke Ispostave. Iznimno smo ponosni što smo uspješno odgovorili na ozbiljne nacionalne promjene koje su pratile hitnu pomoć. Ponosni smo što smo osigurali visok nad standard zaštite svakog stanovnika i svakog posjetitelja Poreča i Poreštine u partnerskoj suradnji s okolnim općinama i turističkim sektorom. Zahvaljujem svim timovima porečke hitne na predanom radu i suradnji s predstavnicima grada u zajedničkom cilju spašavanja ljudskih života koji su nam najdragocjeniji.   Osnaživanjem porečke hitne te stvaranjem uvjeta za njezin nesmetan rad još jednom smo pokazali kako je Poreč grad u kojemu je čovjek najveća vrijednost, grad u kojemu je siguran život i spašavanje života svakog građanina imperativ i prioritet svih ključnih ljudi  u zajednici!   I u ovim teškim vremenima, našim smo brojnim ustanovama, udrugama, sportskim klubovima, školama omogućili nesmetan rad. Gotovo je nemoguće nabrojati sve njihove uspjehe i rezultate koji nadilaze veličinu našeg Grada. Svi su oni porečki „ambasadori“  te svima od srca čestitam, zahvaljujem i zajedno se s njima radujem svakom njihovom uspjehu.    

Poštovani,   Povodom dana Grada nagrađujemo svoje sugrađane, dajući im do znanja da cijenimo njihov trud za boljitak Grada. Posebno mi je, s toga, drago što su dobitnici ovogodišnjih nagrada Grada Poreča ljudi koji su svojim samoprijegornim radom, svojim doprinosom zajednici obogatili sve nas. Zahvalni smo im na tome.  

 Želim se zahvaliti i našim vijećnicama i vijećnicima na korektnoj suradnji, posebno HSU, našem pouzdanom koalicijskom partneru.   Svi naši građani trebaju imati jednake uvjete i priliku za razvoj. Za ostvarivanje tih ciljeva bitan je otvoren i iskren partnerski odnos kojeg njegujemo s predstavnicima civilnog društva, nacionalnih manjina i vjerskih zajednica. Želim da Poreč bude grad svih svojih građana, s građanima u središtu, promičući toleranciju, multikulturalnost i otvorenost kao naš zaštitni znak.   Dan grada Poreča slavimo s ponosom. Zahvalni smo generacijama naših sugrađana koji su kroz stoljeća porečke povijesti, stvarali grad ljepote, kulture, suživota, tolerancije i ljudske topline – kako volimo reći „grad po mjeri čovjeka“, u kojemu je i danas, unatoč svemu što nas brine i u krizi kojom smo i sami pogođeni, vrlo ugodno živjeti.   Poreč nema razloga za pesimizam, mi nemamo pravo na pesimizam. Upravo suprotno, imamo obavezu na ambicioznost zbog generacija mladih Porečana kojima moramo ostaviti još ljepši, jači i bolji Grad.    

 Hvala lijepo.