Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Održano predavanje na temu Fibromijalgija u organizaciji Grada Poreča

Održano predavanje na temu Fibromijalgija u organizaciji Grada Poreča Održano predavanje na temu Fibromijalgija u organizaciji Grada Poreča Održano predavanje na temu Fibromijalgija u organizaciji Grada Poreča
U organizaciji Zdravog grada Poreč, Kluba umirovljenika Galija i Grada Poreča dana  16.4. u 18,00 sati održano je predavanje za građane Poreča na temu Sve me boli- imam li Fibromijalgiju? Održala ga je dr. Vlasta Urban Tripović, specijalistica fizijatrije, rehabilitacije i reumatologije, predsjednica istarskog ogranka Hrvatske Lige protiv reumatizma uz podršku odjela za zdravstvo Istarske županije.

Doktoricu Urban Tripović je pozdravila zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš riječima: „Zahvaljujem dr. Vlasti Urban Tripović što već višekratno  gostuje u Poreču i poklanja Porečanima uvijek zanimljiva i korisna predavanja koja su kao i ovaj put vrlo posjećena.  Gostovanja u Poreču rezultat su povezivanja i suradnje Grada Poreča i Istarske županije te lokalnih i županijskih organizacija koje potiču seriju važnih zdravstvenih predavanja za građane. Želim nam svima da nešto novo naučimo, prepoznamo , primijenimo, a što je to Fibromijalgija reći će nam dr. Urban Tripović“.

U prepunoj sali Kluba umirovljenika Galija dr. Urban Tripović je održala izuzetno zanimljivo predavanje o bolesti koja u nas nije dovoljno prepoznata niti je često  evidentirana kao dijagnoza, a ljudima koji je imaju stvara brojne teškoće i smetnje. Naglasila je da je Fibromijalgija najčešća bolest koštano-mišićnog sustava nakon koštanog artritisa. Prema podacima iz Europe 7 puta je češća kod žena nego kod muškaraca, a dijagnosticira se kod 2-7% osoba u dobi od 20-50 godina. U Europi je provedeno mnogo istraživanja o Fibromijalgiji i načinima pomoći pacijentima koji od nje boluju. Najčešće manifestacije su bol raširena u čitavom tijelu dulje od 3 mjeseca ničim izazvana, posebno u određenim točkama koje su ravnomjerno raspoređene po čitavom tijelu, često je praćena smetnjama spavanja, psihičkim tegobama tipa razdražljivosti, anksioznosti pa i depresije, migrenoznim glavoboljama, može biti praćena nemirom u nogama pa i probavnim smetnjama (opstipacije, zatvori).  Ukoliko se pacijentu isključe druge bolesti  temeljem navedenih simptoma vrlo je vjerojatno da se radi o Fibromijalgiji. To je bolest koja je često neprepoznata te pacijenti/ce bivaju najčešće neshvaćeni od obitelji, radnog okruženja, a ponekad i od liječnika. Često takvi pacijenti budu nepravedno  svrstani u umišljene bolesnike jer se tuže na bol u čitavu tijelu i na mnoge različite smetnje pa okolina ne raspoznaje da se radi o objektivnom problemu.  Ono što je dobro je da Fibromijalgija , iako uvjetuje brojne smetnje pacijentima, ne ostavlja ozbiljne posljedice na pojedinim organima i ne utječe na duljinu života tj. ne uzrokuje prijevremenu smrtnost. Bolest kada je prepoznata može se ublažiti savjetima pacijentima oko promjena navika života, zdrave prehrane, vježbi istezanja, dubinskih masaža, savjetovanja s psihologom te prepisivanjem lijekova za koje se pokazalo da ublažuju smetnje ove bolesti.

Svi sudionici predavanja dobili su brošuru o Fibromijalgiji kojoj je autorica dr. Urban Tripović te ispunili s doktoricom mali probni test koji ukazuje na prve indicije da bi osoba mogla imati ovu bolest.

Zdravi grad Poreč