Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Održana 26. Vinistra - Više od 12 tisuća posjetitelja, 140 izlagača, najbolja istarska vina, sjajne radionice i dobra zabava

Održana 26. Vinistra - Više od 12 tisuća posjetitelja, 140 izlagača, najbolja istarska vina, sjajne radionice i dobra zabava Održana 26. Vinistra - Više od 12 tisuća posjetitelja, 140 izlagača, najbolja istarska vina, sjajne radionice i dobra zabava Održana 26. Vinistra - Više od 12 tisuća posjetitelja, 140 izlagača, najbolja istarska vina, sjajne radionice i dobra zabava Održana 26. Vinistra - Više od 12 tisuća posjetitelja, 140 izlagača, najbolja istarska vina, sjajne radionice i dobra zabava Održana 26. Vinistra - Više od 12 tisuća posjetitelja, 140 izlagača, najbolja istarska vina, sjajne radionice i dobra zabava
Poreč je 26. godinu tri dana bio nezaobilazna vinska destinacija. Svi koji nešto znače na vinskoj sceni, vinoljupci i turisti – njih više od 12 tisuća, uživali su u vrhunskim vinima više od osamdeset vinara, probranim delicijama i bogatom popratnom programu, a zabava se nastavljala na porečkoj rivi do kasno u noć.

Još u petak izložbu je svečano otvorio istarski župan Valter Flego riječima:

- Život je prekratak da bismo pili loša vina i zato smo mi u Istri odlučili raditi najbolja vina. Želim zahvaliti svima koji su simbol načina života u Istri – vinarima koji su spremni na iskorake, podizanje kvalitete i ulaganje u znanje. Jedan obrok bez vina je kao dan bez sunca i stoga idemo popiti deci vina.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić dodao je:

-Vinistra je za većinu nas koji se danas okupljamo u dvorani Žatika jedan od glavnih društvenih događaja u godini.   Ali za sve vinare ovo je jedno veliko finale u kojem mogu pokazati što su radili u protekloj godini. A radili su i rade velike stvari - vino je dio Istre, dio nas, dio našeg identiteta. A Vinistra je u tom smislu puno više od društvenog događaja, ona je više od priče o vinu – ono je priča o nama Istrijanima i istarskom identitetu.

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti istaknuo je kako izložba svake godine prati trendove i donosi nešto novo. - No, istarsko vino uvijek je bilo i ostalo u fokusu Vinistre. Naša vina odraz su dobre istarske zemlje, iskustva i znanja. Savršen su spoj tradicije i suvremene tehnologije, a oduševila su poznate svjetske vinske kritičare i sommeliere, izjavio je Benvenuti.

Ovogodišnja gošća Paula Bosch, prva sommelierka Njemačke, koja je okupljene pozdravila riječima:

- Sretna sam što sam na ovom odličnom sajmu. Sigurna sam da ću ovdje pronaći mnogo izvrsnih vina koje ću moći preporučiti svojim prijateljima u Njemačkoj i cijelom svijetu.

- Iako svakako možemo bolje od proizvodnje 70 do 80 milijuna litara godišnje, ohrabruje da smo prošle godine povećali izvoz vina za više od 23 posto, ponajviše u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca. Upravo to treba biti ključan segment brendiranja naše eno-gastronomije i turističke ponude, zaključio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Osim izvrsnih vina, Vinistra je u tri dana ponudila i kvalitetan popratni program – od stručnih predavanja i edukativnih radionica do dobre zabave. Najveća novost ove godine je Vinoteka Vinistra u kojoj su se mogli besplatno degustirati sitni zalogaji uz malvazije i terane, ali i kupiti izložena vina uz popust.

FOTO:Danilo Dragosavac

IN ITALIANO...