Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Autosport približili lokanom stanovništvu

Autosport približili lokanom stanovništvu

Autosport približili lokanom stanovništvu Autosport približili lokanom stanovništvu Autosport približili lokanom stanovništvu Autosport približili lokanom stanovništvu Autosport približili lokanom stanovništvu Autosport približili lokanom stanovništvu Autosport približili lokanom stanovništvu
U cilju približavanja autosporta lokalnom stanovništvu, aktiviranja mladih vozača i davanja podrške istarskim klubovima, ujedno i organizatorima brojnih natjecanja, Hrvatski auto i karting savez jučer je, 08.05.2019. po prvi puta sjednicu održao izvan sjedišta zagrebačke Uprave, u Istarskoj sabornici u Poreču. Domaćini su bili Grad Poreč i AK Poreč motorsport, a dolazak „automobilističkog vrha“ na poluotok iskorišten je za predstavljanje nove rallycross staze u Gambetićima, 20. izdanja Relija Poreč i Toyota Yaris Challenge kupa.

 

Bila je to ujedno prva sjednica pod predsjedavanjem Davorina Štetnera, koji je na predsjedničku funkciju stupio početkom godine. Rallycross staza odnosno budući „Park tehničke kulture“ u Gambetićima, kako ga naziva autor i tajnik AK Poreč motorsporta Edi Milokanović, zamišljen je kao edukativna, natjecateljska i zabavna staza za sve događaje na četiri kotača, pogodna i za moto priredbe. Smješten na površini od čak devet hektara, idealan je za autocross, offroad i rally, a nakon asfaltiranja pojedinih dionica postojeće staze i za super rallycross. Projekt obuhvaća izgradnju velikog parkirališta, tribina, parka za djecu, prijamni, uredski i skladišni prostor te press centar. U planu je i škola relija.

 

Novost u hrvatskom autosportu je i Toyota Yaris Challenge kup. Želja je, naime, popularizacija natjecateljskog autosporta među gledateljima. Stoga je prema riječima direktora Kupa, Aleksandra Saše Egića, projekt zamišljen kao trogodišnje mono-kup natjecanje 24 istih vozila na području Hrvatske i regije. Automobili su u skladu sa standardima FIA-e i HAKS-a za kružne utrke. Format natjecanja sastojat će se od šest trkaćih vikenda, odnosno 12 utrka po svakoj sezoni u periodu od 2020. do 2022. godine.

 

Prisutnima se obratio i porečki gradonačelnik Loris Peršurić istaknuvši da je Poreč grad sporta s dugom automobilističkom tradicijom što potvrđuje već dvadeseta godina relija, a koji će se ove godine održati 11. i 12. listopada. Direktor Turističke zajednice Poreča, Nenad Velenik, naglasio je važnost koju lokalna zajednica pruža sportu i projektima koji će pospješiti turističku sezonu.

 

- Čuo sam da Poreč ima rast stanovnika zadnjih godina od 18 posto, kao i da turizam raste. Tome još više može doprinijeti autosport. Puno ima natjecanja u našem sportu, a to dovodi jako puno kvalitetnih gostiju. Stoga mi je drago da lokalna uprava to podržava, no svi zajedno možemo učiniti još i više, istaknuo je predsjednik Štetner i zaključio da sport bez biznisa ne ide, kao ni bez potpore lokalne uprave.

 

Uoči same sjednice, predsjednik Auto i karting saveza Istre, Marčelo Mohorović, podsjetio je kako AKSI u Istri uspješno djeluje više od 20 godina te okuplja oko 130 vozača prisutnih na domaćim i europskim natjecanjima. Po završetku sjednice organiziran je posjet rallycross stazi u Gambetićima, gdje je i predstavljeno prvo Toyota Yaris vozilo. Bila je to ujedno i prilika za susret i druženje svih predstavnika istarskih auto klubova s čelnicima HAKS-a. Prvo natjecanje u autocrossu za Prvenstvo Hrvatske na spomenutoj će se stazi održati već prvog vikenda u lipnju.

IN ITALIANO...