Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Životno ugroženi pacijenti zbrinjavat će se u bolnici u Izoli – obavezna Europska kartica zdravstvenog osiguranja

U sklopu EU projekta „Cjelovit pristup poboljšanju hitne medicinske službe na prekograničnom području“, od 1. srpnja 2019. godine životno ugroženi pacijenti moći će se zbrinjavati u bolnici u slovenskoj Izoli. Važno je pritom istaknuti kako je jedan od preduvjeta za prijevoz pacijenata posjedovanje važeće Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO).

Ovim projektom učinjen je povijesni preokret u dosadašnjoj praksi liječenja hitnih pacijejnata u Istri. Naime, postoje stanja kod kojih uz odmah poduzeto odgovarajuće liječenje izvan bolnice, ishod liječenja ovidi o brzoj operativnoj intervenciji, koja se ne može napraviti izvanbolnički, nego ju je potrebno napraviti čim prije u bolnici.

- Zbog velike udaljenosti sjeverozapadnog dijela Istre do prve odgovarajuće bolnice, ta grupa pacijenata imala je puno lošiji ishod liječenja no što bi to trebalo biti. Hitna stanja se događaju bez najave, ne može se znati hoće li se netko od žitelja Istre, koji inače ne živi u njezinu sjeverozapadnom dijelu tamo zateći, stoga smo mišljenja da svi naši građani trebaju napraviti EKZO karticu, navodi Gordana Antić, voditeljica projekta Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i zamjenica ravnatelja ZZHMIŽ.

Dodatne informacije o Europskoj kartici zdravstvenog osiguranja i obrazac zahtjeva za njezino izdavanje dostupni su na ovom linku.

IN ITALIANO...

Dodatni materijali