Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Predstavljen SGE projekt, otvoreni EE info zidovi i EE info police

Predstavljen SGE projekt, otvoreni EE info zidovi i EE info police

Danas je u Maloj vijećnici održana prezentacija SGE projekta „ Sustavno gospodarenje energijom“, a bilo je i riječi o Akcijskom planu energetski održivog razvitka grada kao i obilazak EE info zidova i EE info polica prvih u Hrvatskoj.

O SGE projektu govorila je Anja Kolacijo, suradnica UNDP-a Rijeka, kazavši kako je Informacijski sustav za gospodarenje energijom postao nacionalni alat priznat u RH kojim se svi korisnici javnih objekata moraju koristiti. Projekt je bio zamišljen na uslužni sektor i kućanstva, no kućanstva još nisu zaživjela. U javnom sektoru projekt je podijeljen na dva dijela, a to su objekti državnog vlasništva i sustavi gospodarenja energijom koji se odnose na objekte gradova i županija. Svaki grad tako daje registar zgrada koje su u njegovom vlasništvu i u sustav se unose svi energetsko konstrukcijski podaci o svakom pojedinom objektu. Očekivani rezultati su smanjiti trošak vode i energije za 20 – 30%, smanjiti štetne utjecaje na okoliš, sustavno gospodariti energijom i informirati građanstvo. U ovaj su projekt uključeni svi gradovi u Istarskoj županiji, a Poreč se uključio u svibnju 2013. godine.

Gordana Lalić, stručna savjetnica po pitanju energetske učinkovitost,  upoznala je sve prisutne što se tijekom 2013. godine uspjelo napraviti na području Grada Poreča – Parenzo. Osim projekta SGE, Grad Poreč – Parenzo je krajem prošle godine pristupio „Sporazumu gradonačelnika“ gdje se obvezao izraditi Akcijski plan energetski održivog razvoja koji predstavlja temeljni dokument koji prepisuje sve mjere i smjernice kako poduzeti različite mjere koje će rezultirati smanjenjem emisija CO2 za 20% do kraja 2020. godine. Na web stranicama Grada otvorena je rubrika „Zeleni grad Poreč – Parenzo“ koji je informatički EE info zid i EE info polica gdje građani mogu doći do vrlo korisnih informacija koje su vezane uz energetsku učinkovitost i energetsku efikasnost na području Grada. U dogledno vrijeme, rekla je Lalić, planiramo napraviti nekoliko edukativnih školskih satova naziva „Misli na sutra“.

Projekt SGE je napokon urodio plodom i konkretnim rezultatima. Ne samo da su se gradovi uključili u ovaj projekt nego smo dobili i konkretnije rezultate, a to je milijun i pedsto tisuća kuna od Fonda za zaštitu okoliša i to na način da smo kandidirali domove zdravlja i škole sa područja Istarske županije, koji će do kraja godine kada se budu primijenile sve mjere imati energetske efikasnosti, rekao je pročelnik ureda za gospodarstvo Istarske županije Alen Damjanić. Naš je cilj da u ovaj projekt uključimo i sve općine.

Grad Poreč – Parenzo prepoznao je program te ćemo pokušat napraviti sinergiju između gradske uprave i gradskih poduzeća, konkretno poduzeća Stan d.o.o. i poduzeća Parentium d.o.o., kako bi osvijestili djelatnike, ali prije svega i građane grada Poreča, kazao je zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić.  

Na kraju prezentacije otišlo se u obilazak EE info zidova i EE info polica koje se nalaze na lokacijama Obala Maršala Tita 4, te Pionirska 1, a namijenjene su prvenstveno informiranju i educiranju građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primijeniti u svom vlastitom domu ili uredu. Otvaranje EE info točaka jedan je od koraka provedbe projekta ''Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj'' (SGE projekt), koji zajednički uspješno provode Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj i Ministarstvo gospodarstva (MINGO), te Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), te Globalnog fonda za okoliš (GEF).  EE info zidovi i EE info police namijenjeni su građanima Grada Poreča-Parenzo koji će se u istima, putem informativno edukativnih postera, besplatnih brošura i pratećih informativnih materijala moći informirati o energetskoj efikasnosti (EE) i energetski efikasnim mjerama (EE mjerama) primjenjivim u vlastitom kućanstvu, te pronaći čitav niz korisnih savjeta koji opisuju kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje.