Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Prvi dio vijećničkog sata

Prva pitanja na sjednici imao je predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus kojeg je zanimalo u kojoj je fazi rekonstrukcija škole u Žbandaju, na koji se način i kako planira riješiti opasno raskrižje na ulazu u Žbandaj. Na prvo pitanje odgovor je dao Gradonačelnik Edi Štifanić, kazavši kako je škola kandidirana na javno privatno partnerstvo te kako očekuje ovih dana sastanak s ljudima iz Centra za energetiku i investicije koji će prezentirati komparator kako bismo znali koliko će nas stajati najam škole Finida i Žbandaj. Škola u Žbandaju može se kandidirati i prema strukturnim fondovima EU, ali to ćemo znati u studenom ili prosincu, odgovorio je gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić dao je odgovor na drugo pitanje, kazavši kako se radi o državnoj cesti. Projekt je napravljen i Hrvatske ceste su raspisale natječaj. Očekujemo da bi se u realizaciju moglo krenuti u studenom ove godine, rekao je Peršurić.

Vijećnik Robert Velenik tražio je informaciju tko je organizator Croatian Rally 2013. Poreč, gdje je planirana staza te koje su obveze Grada u organizaciji utrke?Gradonačelnik je rekao da je to važna sportska manifestacija za naš grad. Grad je na sebe preuzeo obvezu da osigura hitnu, vatrogasce i dva vozila šlep službe. Grad će na raspolaganje staviti i veliko gradsko parkiralište.
Drugo njegovo pitanje odnosilo se na dio kod „Parensa“ odnosno, zašto se prilikom rekonstrukcije križanja kod „Parensa“ nije realiziralo spajanje pješačke staze koja vodi od Doma za starije i nemoćne prema samom raskrižju? Hoće li Grad izvršiti tu investiciju s obzirom da je prije rekonstrukcije stazu koristilo dosta građana? Investicija izgleda jednostavno, ali je puno složenija. U projektiranju raskrižja „Bolnica“, od Lacoopa do Parensa riješit će se i ta pješačka komunikacija, odgovorio je zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić.

Vijećnica Snježana Mekota postavila je pitanje sa prošlog vijeća, a koje se odnosi na sufinanciranje energetskih certifikata te zamjene fasade i stolarije na obiteljskim kućama. Budući je na prošlom vijeću dobila odgovor na stambene zgrade, zanimalo ju je hoćemo li se uključiti u programe koji obuhvaćaju i obiteljske kuće. Nedavno je obrtnička komora obavijestila svoje članove da natječaj za prikupljanje ponuda za certificiranje objekata ističe 30.09., a posebno napominju da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira i fizičke osobe – vlasnike obiteljskih kuća, putem prijave županija, gradova i općina. Zanimalo ju je, što se poduzima po tom pitanju.Naša je namjera poduzeće Parentium preusmjeriti upravo prema energetskoj učinkovitosti. Do nove godine, dužni smo formirati i otvoriti jedan tzv. energetski ured u kojem će građani i institucije moći dobiti informaciju ili savjet upravo vezano za energetsku učinkovitost, rekao zamjenik gradonačelnika Loris Peršurić.
Zatim je vijećnica zatražila pismeno obrazloženje za prošlu godinu: na što su se utrošila sredstva za spomeničku rentu i dio boravišne pristojbe koji pripada Gradu?
I treće pitanje odnosilo se na dadilje, odnosno razmišlja li se o sufinanciranju djelatnosti dadilja budući su prepuštene JLS-ima. Trošak od 20.000,00 kuna koji treba uložiti za početak djelatnosti, dadiljama je prevelik, pa bi trebalo ispitati kolika je potreba za tom uslugom, ima li kod nas licenciranih dadilja te bi li trebalo pomoći u pokretanju tog posla. Odjeljak za gospodarstvo, pripremio je materijal koji će uputiti Odboru za gospodarstvo, a jedna od točaka dnevnog reda biti će i sufinanciranje dadilja po Zakonu o dadiljama koji će ući u proračun, kazala je pročelnica za financije i gospodarstvo Tatjana Matošević.

O drugom dijelu vijećničkog sata pročitajte ubrzo na našim stranicama.