Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Dr. Rajović oduševio brojnu porečku publiku

Dr. Rajović oduševio brojnu porečku publiku

Dinamičan, jednostavan, pristupačan, duhovit i iznimno jasan dr. Ranko Rajović oduševio je porečku publiku. U prepunoj kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Poreč, u srijedu 6.02.2019., za predavanje dr. Rajovića  tražila se stolica više. Dr. Rajović je u svom prepoznatljivom interaktivnom načinu rada neprestano komunicirao sa brojnom publikom.

Predavanje zapravo i nije bilo predavanje, kako nam je rekla oduševljena publika, nego su to neprestano bili  jasni i zorni primjeri tehnika i vježbi koje se mogu odmah primijeniti u radu s djecom. Prisutnima je demonstrirao kako učenje zaista može biti igra te kako djecu poučavati funkcionalnom mišljenju, koje će im omogućiti bržu prilagodbu u rješavanju zadataka te olakšati snalaženje u svijetu promjena.

Rezultati istraživanja ukazuju na to da naša djeca postižu visoku razinu reproduktivnog i nisku razinu funkcionalnog znanja, koje je od ključne važnosti za povezivanje, razumijevanje i rješavanje problema. Postavlja se pitanje gdje griješimo? Dr. Ranko Rajović, koji izučava neurofiziologiju i njenu primjenu u poučavanju djece, tvrdi da je odgovor na ovo pitanje vezan uz ranu stimulaciju mozga. Zanemarujemo činjenicu da djeca uče i razvijaju mozak od najranije dobi – prvo kroz osjete i kretanje, koje bi trebalo biti što nesputanije, a kasnije kroz načine učenja koji naglašavaju ponavljanje i pamćenje. Dr. Rajović je na zanimljivim primjerima prisutnima pokazao kako bi učenje djece trebalo izgledati – zabavno, kroz igru, korištenjem asocijacija, te demonstrirao kako tradicionalne metode učenja mogu biti neefikasne. Nizom zadataka, vježbi i anegdota animirao je i uključio sve prisutne koji su osim novih spoznaja dobili i osobno iskustvo kako mijenjati metode učenja u odnosu na djecu. Naglasio je kako učenjem u poticajnom okruženju kroz igru, zabavu, vježbe asocijacija podržavamo kod djeteta procese zadužene za funkcionalno i asocijativno mišljenje, ali  podržavamo i djetetovo samopouzdanje te čuvamo njegovo mentalno zdravlje.

Predavanje dr. Rajovića za građane Poreča organizirao je Zdravi grad Poreč u okviru preventivnih zaštitnih programa usmjerenih zdravom rastu i razvoju porečke djece, a u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Poreč koje je omogućilo korištenje kazališne dvorane i besplatan ulaz zainteresiranoj publici. U ime organizatora dr. Rajovića je publici predstavila psihologinja Zdravog grada Tina Benčić.

Suradnja sa dr. Rajovićem u Poreču će se nastaviti. Kao što je i započeo, on će u Poreču i dalje raditi sa nastavnicima, odgajateljima, roditeljima i drugim važnim odraslim osobama u okruženju djece šireći spoznaje NTC (Nurturing Talented Children) metode učenja koje je autor i ideje o značaju rane stimulacije u razvoju dječjeg mozga za funkcionalno mišljenje. Njegov rad možete pratiti i na Facebook stranici.

IN ITALIANO...