Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta “Poreč Organic city”

Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta “Poreč Organic city”

Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta “Poreč Organic city” Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta “Poreč Organic city” Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta “Poreč Organic city” Radionica zdrave prehrane u sklopu projekta “Poreč Organic city”
U sklopu krovnog projekta „Poreč Organic city“ 3. i 4. prosinca 2018. održane su dvije radionice za djecu predškolskog uzrasta, u dječjem vrtiću Radost i dječjem vrtiću Paperino. Radionice su održale djelatnice Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, a pridružila se i zamjenica porečkog gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović.

Podsjetimo, Poreč je početkom 2018. godine pristupio mreži europskih organskih gradova, zajedno s Parizom, Milanom, Nurnbergom, Bečom, regijom Piemont i ostalima, kako bi zajedničkim radom osvijestili proizvodnju organske prehrane i uveli je u javne ustanove poput škola i vrtića. Za djecu su osmišljene dvije igre čiji je cilj podsjetiti koja hrana zdrava i osvijestiti o važnosti pravilne prehrane.

U sklopu prve igre djeca su slagala sličice zdrave i manje zdrave hrane na kartonske tanjure te na kraju trebala složiti tanjur s namirnicama koje najčešće konzumiraju u prehrani. Sličice raznih namirnica prethodno su sakupljali iz raznih kataloga, novina  i sl. Druga igra bila je natjecanje za najpopularnije voće ili povrće. Djeca su kroz javno glasanje izabrala pobjednika voća i povrća. Od voća je to bila jabuka i trešnja, a od povrća krumpir i grašak. Pobjednik je naravno zaslužio gromoglasni pljesak.

Osim toga djeca su se upoznala s tipičnim sezonskim voćem našeg podneblja kao što je planika (maginja), šipak, mandarine ali i egzotičnog voća koje se udomaćilo i postalo dio naše prehrane kao što su kaki (japanska jabuka) i kivi. Na kraju smo se zajedno podsjetili kako iz male sjemenke naraste biljka s plodovima, a svaka grupa dobila je i praktičan zadatak, grah koji moraju posaditi i promatrati iz dana u dan razvoj biljčice.

Svi su se učesnici dobro zabavili, a nadamo se i nešto naučili..

IN ITALIANO...