Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Rasplesani razredi za zdrav život djece i mladih Poreč - ples 01 Rasplesani razredi za zdrav život djece i mladih Poreč - ples 02

Rasplesani razredi za zdrav život djece i mladih Poreč

Dvoranu Veli Jože u Poreču  jučer je ispunilo više od 300 porečkih učenika osnovnih i srednjih škola koji su predstavili porečki preventivni projekt Osnaživanje djece kroz ples-Rasplesani razredi. Projekt se već četvrtu godinu predstavlja u svibnju kao zdrav životni izbor za djecu i mlade, a povodom obilježavanja Dana zdravih gradova Hrvatske.

Projekt  Rasplesani razredi  je autorski projekt nastao u Poreču u suradnji gradskih stručnih timova Povjerenstva Zajedno protiv ovisnosti Grada Poreča , stručne službe Osnovne škole Poreč i Zdravog grada Poreč. Radi se o jedinstvenom  preventivnom projektu u državi koji je baziran na generacijskom  obuhvatu učenika 7. razreda osnovnih škola i 2. razreda srednjih škola Poreča s dva ključna učinka – usvajanje vještine plesa kao  zdravog izbora ponašanja za čitav život te povezivanje djece, rušenje socijalnih barijera i socijalne izoliranosti osjetljive djece,  unapređenje komunikacije i socijalnih vještina djece u osjetljivom razvojnom periodu puberteta i adolescencije, stvaranje podržavajućeg razrednog okruženja i povezanosti čitavih razrednih odjela.  

Projekt osim plesnih sati sadrži i radionice s učenicima istih razreda. Radionice su usmjerene usvajanju socijalnih vještina, a realizira ih stručna služba škole. Inicijatori i nositelji projekta Rasplesani razredi  za Poreč s ponosom su  promatrali rezultate još jedne generacije učenika koji su u 12 plesnih sati po razrednom odjelu učili plesati u programu kojega im osigurava i financira Grad Poreč. 

Preko 300 učenika je samouvjereno demonstriralo vještinu plesa, povezanost , prijateljstvo, neverbalnu komunikaciju, disciplinu, suradnju. Dugoročni cilj ovog preventivnog, zaštitnog projekta za djecu i mlade Poreča je dati mladima mogućnost da usvoje vještinu plesa kao novu vještinu i izbor za kvalitetnu zabavu, za uspostavljanje kontakta, za osjećaj sigurnosti i samopouzdanja u društvu vršnjaka kao dio kulture ponašanja za čitav život.  U prepunoj dvorani plesačima iz Osnovne škole Poreč, Talijanske osnovne škole B. Parentin i Srednje škole Mate Balota podršku su pružali roditelji, prijatelji, članovi obitelji, nastavnici iz osnovne i srednje škole dok su njihovi razrednici plesali zajedno sa njima što je jedna od osnovnih zamisli i ključnih elemenata ovog preventivnog projekta.
Ukupni dojam upotpunili su mladi voditelji, talentirani pjevač Karlo Kljajo,  te nastup profesionalnih plesača i instruktora plesa iz  Plesnog Centra „Studio“ Pula koji realiziraju plesne sate.   Koordinatorica Zdravog grada Poreč, Nataša Basanić Čuš, čestitala je svim učenicima plesačima, njihovim školama, razrednicima i plesnim instruktorima  koji su timskim radom i povezivanjem različitih spoznaja  o razvoju djece omogućili da djeca u okviru škola i uz potporu zajednice,  uz brojna druga znanja,  stječu i vještinu plesa kao životnu vještinu i vrijednost za  proces njihova rasta i razvoja. 
Prisutne su pozdravili i ravnatelji porečkih škola Edi Zarli, Ester Zarli i Krešimir Bronić te iskazali želju za nastavkom ovog vrijednog projekta.

Zdravi grad Poreč