Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Donesen Detaljni plan uređenja Stancija Červar i Sveta Ana

Gradski su vijećnici na 42. sjednici Gradskog vijeća jednoglasno donijeli Odluku o Detaljnom planu uređenja „St. Červar – Sv. Ana“.Kako je objasnio pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin, radi se o gradskim – prigradskim stambenim zonama koje su definirane GUP-om grada Poreča.

Osamdesetih godina, u sklopu bivšeg PUP-a „Ulika“ poseban separat bila je Stancija Červar, za koji je već tada bila napravljena konzervatorska podloga, a sljedeći plan za to područje, bio je Provedbeni urbanistički plan stancije „Červar“ - Poreč koji je napravljen 90-tih godina. To su bili planovi koji su bili temelj razvoja za ovo područje, naglasio je Hrvatin. Temelj sa samu izradu detaljnog plana leži u nekoliko elemenata, a to su odredbe i obveze koje proizlaze iz Prostornog plana i GUP-a grada Poreča, analiza postojećeg stanja, te analiza potreba građana na tom području. Izrađene su i pojedine dodatne podloge – katastarska i konzervatorska. Stancija koja se nalazi na tom području je pod zaštitom, ali je devastirana. Novi bi zahvati trebali biti s ciljem da se urede i reguliraju pojedine devastacije i prigradnje. S druge strane ima zgrada koje su dobro rekonstruirane. U projekciji smo kombinirali broj stalnog i povremenog stanovništva jer činjenica je da mnogi vlasnici nekretnina povremeno borave na tom prostoru, rekao je Hrvatin.

Osnovna namjena prostora temelji se na rekonstrukciji prometnog sustava jer lokalna cesta prolazi kroz naselje St.Červar dok je na raskrižju prema Uliki omogućena rekonstrukcija. Detaljni plan daje mogućnost rekonstrukcije postojećih građevina i interpolaciju i gradnju novih građevina. Namjena prostora je prvenstveno stambena - izgradnja obiteljskih kuća, dok su dvije parcele predviđene za turizam - manji hoteli do 25 ležaja, a zgradi starog dvora omogućena je prenamjena u društvene sadržaje. U Sv. Ani postoji niz od tri objekta postojeće izgradnje te je dana mogućnost izgradnje još dvije građevine. Tijekom procedure donošenja DPU-a St. Červar – Sv. Ana provedene su tri javne rasprave te su ishodovana sva potrebna mišljenja i  suglasnosti.    

Detaljnije možete pogledati u sljedećim dokumentima: