Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke

Svečano otvoren područni odjel vrtića u Vrvarima

Nakon što su u travnju prošle godine započeli radovi na rekonstrukciji zgrade u Vrvarima, sinoć je svečano otvoren podružni odjel talijanskog vrtića „Paperino“.. Uz brojne mještane Mjesnog Odbora Vrvari, roditelje, djecu i goste, svečanosti otvaranja prisustvovao je i gradonačelnik Poreča Edi Štifanić koji nije krio zadovoljstvo konačnim izgledom vrtića i cijele zgrade.

Ponosan sam i sretan što večeras otvaramo ovu zaista lijepu građevinu, jer ostvarili smo ono što smo obećali, kazao je Štifanić zahvalivši se pritom Talijanskoj uniji, Narodnom sveučilištu u Trstu i Zajednici Talijana Poreč bez čije podrške projekt ne bi bio moguć. Mališanima je poželio lijepe i ugodne trenutke u njihovim novim prostorijama.  

Zadovoljstvo nije krila ni ravnateljica vrtića Nataša Musizza koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Moderan i funkcionalan vrtić izgrađen je po najvišim pedagoškim standardima, a svoje mjesto u njemu su našle dvije skupine djece, jaslička i vrtićka, ukupno 32 djece.  

Da će ovo doista biti mjesto radosti i druženja uvjerena je i zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović koja je istaknula da će ovaj lijep i skup objekt donijeti radost u srca žitelja mjesnog odbora Vrvari, ali i cijelog Poreča kao i da će biti mjesto veselja i druženja djece koja će u njemu dobiti svoj prvi odgoj i obrazovanje.

Svečanim rezanjem vrpce, vrtić su otvorili gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić i Maurizio Tremul, predsjednik poglavarstva Talijanske Unije. Među uzvanicima bili su i Viviana Benussi, zamjenica župana, Renato Cianfarani, generalni konzul Republike Italije u Rijeci, Silvio Delbello, predsjednik Narodnog sveučilišta u Trstu, Eđidio Kodan, predsjednik gradskog vijeća, Robert Velenik, predsjednik MO Vrvari.
U kraćem programu sudjelovali  su  polaznici vrtića sa svojim veselim pjesmama. Velečasni  Jure Purkić obratio se nazočnima prigodnim riječima i blagoslovio dječji vrtić.  
Ovim se povodom otvarila i izložba posvećena obnovi zgrade i svima onima koji su bili učenici nekadašnje škole koju možete pogledati na katu zgrade.

Prizemlje u kojem se nalazi vrtić „Paperino“ sastoji od dvije glavne prostorije, prostorije sanitarnih čvorova, praonice, kuhinje i ostave. Na katu se nalaze dvije prostorije za urede, tri sanitarna čvora, te jedan veliki polivalentni prostor koji može poslužiti za razna događanja. Sama namjena prvoga kata, osim prostora mjesnog odbora je društvenog karaktera. Za istaknuti je da se pri gradnji posebno vodilo računa o osobama smanjene pokretljivosti. Shodno tome montirane su rampe u okolišu, lift za pristup katu, te sanitarni čvor prilagođen osobama smanjene pokretljivosti. Ukupna cijena izgradnje, bez opremanja iznosila je 2.393.993,28 kn + pdv. Predmetni zahvat obuhvatio je rekonstrukciju i nadogradnju postojećeg objekta izgrađenog prije cca 90-tak godina u kojem je nekad bila škola, te nakon toga stambeni objekt sa 4 stana. Objekt je bio građen tradicionalnim načinom gradnje korištenjem materijala koji su u to vrijeme bili u primjeni. Objekt je zadnjih godina bio prilično loše održavan. Bio je namijenjen isključivo korištenju raznih udruga koje su prisutne u gradu Poreču. Izvođači radova su bili : Gip d.o.o. iz Karojbe kao glavni izvođač i kao građevinsko obrtnički izvođač, Instal d.o.o. iz Poreča za elektro radove i Vladimir Gortan d.d. iz Pazina za strojarske radove. Radovi su započeli u mjesecu travnju 2012. god, a završetak radova bio u listopadu 2012 god. Nakon toga je izvršen uspješan tehnički pregled objekta, dobivena je uporabna dozvola, te se nakon toga započelo sa opremanjem objekta, posebice prizemlja tj.vrtića. Stručni nadzor vodila je gradska firma Parentium d.o.o.