Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna /
Uredi podatke
Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida

Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida

Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida Povijesni dan za Poreč: otvorena nova Osnovna škola i sportska dvorana Finida
Najmlađi prvašići nove Osnovne škole Finida simboličkim su rezanjem vrpce u petak, 31. kolovoza 2018. godine otvorili novu Osnovnu školu i sportsku dvoranu Finida. U tome su im pripomogli porečki gradonačelnik Loris Peršurić, istarski župan Valter Flego te ministrica znanosti i obrazovanja RH Blaženka Divjak, koja je pridružila velikoj svečanosti u Poreču.

- Djeco, ovo je sada vaša škola. Uživajte u njoj i veselite se, svima nam je to najveća nagrada, rekao je gradonačelnik Peršurić prilikom otvorenja, pritom podsjetivši koliko za Poreč ovaj projekt i znači.

- Danas je jedan od onih dana koji se u povijesti grada dogode samo nekoliko puta. Dan koji se pamti.  Dan koji je u punom smislu riječi za Poreč povijestan dan. Ideja o osnovnoj školi Finida rodila se istog dana kad je otvorena Osnovna škola Poreč 1978. - Poreč od onda broji stalno povećanje stanovništva, posebice u ratnim godinama, a prvi konkretni koraci učinjeni su u posljednjih desetak godina. Dodao je kako se zdanje škole prostire na 4 hektara - uz zgradu škole, tu je i sportska dvorana, kao i sportski tereni, parkirališta i nova pristupna cesta kilometra dužine.

 - Projekt je dovršen na vrijeme, a radovi dovršeni u ugovorenom roku na čemu posebno zahvaljujem poduzeću Radnik kao glavnom izvođaču te svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u realizaciji ovog vrijednog projekta. Veliko hvala i Porečankama i Porečanima na strpljenju i razumijevanju kako u iščekivanju ovog projekta, tako i u razdoblju dok se ovo zdanje gradilo. Zahvaljujući svima vama danas, evo, stojimo pred jednom od najmodernijih škola u Hrvatskoj.

- Hodnike ove škole u ponedjeljak ispunit će glasovi i smijeh nove generacije koja će upravo ovdje sticati neka od najvažnijih životnih znanja, ali i uspomena.  Najvažnije od svega, ova će generacija napokon doživjeti ono što su generacije Porečana sanjale - sva će porečka djeca nastavu polaziti u jednoj, jutarnjoj smjeni.

- Draga djeco, učiteljice i učitelji, ravnateljice, osoblje, roditelji, drage Porečanke i Porečani - mislim da možemo na današnji dan biti ponosni na svoj grad. U razmaku od samo godine dana sami smo izgradili i otvorili dvije nove osnovne škole i sportske dvorane za sveukupno 700 učenika - onu u Žbandaju i ovu na Finidi.

Tim brojkama ne mogu se pohvaliti ni puno veći i bogatiji gradovi od našeg. Ali evo, odlučili smo i uspjeli smo, zaključio je gradonačelnik Peršurić.

Mirko Habijanec, direktor uprave glavnog izvođača Radnika d.d., gradonačelniku je uručio sliku akademskog slikara Ivana Andrušića, kao prilog odličnoj suradnji i kvalitetnoj realizaciji projekta škole.

Istarski župan Valter Flego čestitao je Gradu Poreču-Parenzo na drugoj školi koju je na području ovog grada u godinu dana otvorio, napomenuvši kako mu je, kao osobi iz javnog sektora, od svih zadataka, upravo otvaranje škola najdraže.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pozdravila je prisutne rekavši kako joj je bilo posebno zadovoljstvo prije nekoliko dana potpisati rješenje o početku rada OŠ Finida Poreč. - Posebno sam sretna da sam danas s vama ovdje na dovršetku ovog velikog, značajnog projekta. Hvala svima koji ste sudjelovali u stvaranju ovog prekrasnog zdanja. Prepoznavanje obrazovanja mladih kao prioriteta u našem društvu je izuzetno značajno. a ova škola počinje s radom u novoj školskoj godini, vjerojatno najvažnijoj u proteklih dvadesetak godina, u kojoj uvodimo puno reformskih procesa. Počinjemo s eksperimentalnom fazom kurikularne reforme, u kojoj sudjeluju i OŠ u Istri, a po prvi puta uvodimo i informatiku u sve OŠ u Hrvatskoj., rekla je ministrica napomenuvši kako je donijela odluku da se OŠ Finida dodijele dodatna sredstva za opremanje informatičkom opremom.

Svečanost otvaranja, koju je pohodio veliki broj građana i djece, svojim su nastupom uveličali: Juraj Debeljuh, učenik 6. razreda TOŠ Bernardo Parentin iz Poreča narodnim napjevom La canzon dei pescadori di Parenzo, učenici 2. razreda OŠ Poreč istarskim balunom, višestruko nagrađivana harmonikašica, učenica 6. razreda harmonike Umjetničke škole Poreč Antonela Glavić izvedbom Teme za Amandu i Katon Boulevard Iberica, učenik 6. razreda OŠ Poreč Petar Brajković recitacijom „U školu“ Tome Smoljana te ženska vokalna skupina Le Parentine. Himne je, zajedno s njima, otpjevao mješoviti zbor Joakim Rakovac.

Podsjetimo, Grad Poreč-Parenzo sam je financirao i izgradio novu školu vrijednu 50 milijuna kuna + PDV, a osim škole i sportske dvorane, dovršava se izgradnja ii nove pristupne prometnice od Kauflanda do nove škole.  Za opremanje informatičkom i knjižnom opremom Plava laguna i Valamar Riviera donirale su dodatna sredstva, a sportska dvorana će osim školarcima, biti dostupna i svim porečkim klubovima.

Osim na otvorenju, veliki broj građana posjetio je kroz dan novo zdanje škole, koje se i prije samog otvaranja profiliralo kao novi centar tog dijela Poreča.

IN ITALIANO...