Pošalji link prijatelju Sva polja su obavezna

*link će biti automatski generiran u poruci

Pošalji

A + A - Grad Poreč Feed Pošalji link Print
Vi ste ovdje: Naslovna / Gospodarstvo
Uredi podatke
Gospodarstvo Poreča u brojkama

Gospodarstvo Poreča u brojkama

Gospodarstvo Poreča u brojkama Gospodarstvo Poreča u brojkama Gospodarstvo Poreča u brojkama Gospodarstvo Poreča u brojkama Gospodarstvo Poreča u brojkama

Gospodarstvo Poreča u brojkama

Gospodarstvo grada Poreča-Parenzo je u 2015. godini činilo ukupno 2.739 poslovnih subjekata, od čega 1.279 trgovačkih društava i 1.460 aktivnih obrta.

Trgovačka društva  

Poreč osmi u Hrvatskoj po ostvarenoj neto dobiti poduzetnika

U nastavku slijedi tablični prikaz broja poduzetnika, zaposlenih, iznos ukupnih prihoda te prosječna mjesečna neto plaća u petogodišnjem razdoblju.

Tablica 1: Broj poduzetnika, broj zaposlenih, ukupni prihod te prosječna mjesečna neto plaća u gradu Poreču-Parenzo u razdoblju od 2011. do 2015. godine - klikni ovdje

Najveći udio u strukturi djelatnosti imaju trgovina na veliko i na malo dok najviše zapošljavaju trgovačka društva u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.

Gospodarstvo Grada Poreča-Parenzo zauzima značajno mjesto u gospodarstvu Istarske županije, jer prema dostupnim podacima, 13,4% poduzetnika sa sjedištem u Istarskoj županiji dolazi s područja Poreča. Isto tako, dokazan je iznadprosječan stupanj poduzetničkih aktivnosti u usporedbi sa Republikom Hrvatskom, gradom Zagrebom te Istarskom županijom, što je vidljivo iz sljedeće tablice.

Tablica 2: Broj poduzetnika na 1.000 stanovnika u 2015. godini - klikni ovdje

Obrti

Na području Grada Poreča-Parenzo, prema prostornom obuhvatu porečkog Udruženja obrtnika je u 2016. godini (stanje  30.lipnja 2016.) aktivno 1.460 obrta, dok je na cijelom području Istarske županije aktivno 7.338 obrta.

Porečki obrtnici čine udio od 19,80 % ukupnog broja obrtnika na području Istarske županije.
Tablica 3: Broj obrtnika u Gradu Poreču-Parenzo po djelatnostima 2011.-2015. godine - klikni ovdje

Tablica 4: Broj obrtnika na 1.000 stanovnika u 2015. godini - klikni ovdje 

Podaci ukazuju na iznadprosječan stupanj obrtničkih aktivnosti stanovništva Grada Poreča-Parenzo i okolice. 

Nezaposlenost

U nastavku slijedi tablica s prikazom podataka o broju nezaposlenih osoba u posljednjih pet godina, prema prostornom obuhvatu porečke ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.  

Tablica 5: Nezaposlenost u Gradu Poreču-Parenzo - klikni ovdje

Kada se promatraju nezaposlene osobe bitno je napomenuti da se nešto manje od 60% nezaposlenih odnosi se na žene, kao i da je većina nezaposlenih sa srednjom stručnom spremom i završenom osnovnom školom.